Chirica, „dat in gat” de functionarii Primariei! Au inventat drumuri ca sa aprobe un bloc

0
2667

Confruntati cu o ancheta DNA, functionarii primariei recunosc falsuri grosolane: a fost aprobata constructia unui bloc, desi drumurile de acces nu exista in realitate @ Consiliul Local si comisiile din Primarie au aprobat practic un bloc in „fundul curtii” @ Intr-un document pe care-l prezentam in fotocopie, functionarii primariei arata ca accesul catre noua cladire se va face pe doua strazi care nu exista in realitate @ Falsurile comise in serie urmaresc un singur deznodamant: ridicarea unui bloc cu 4 etaje pe strada Toma Cozma, vizavi de Colegiul Negruzzi

Continua lupta locatarilor din Copou care vor sa opresca, apeland la toate procedurile legale, construirea unui nou bloc intr-o zona supraaglomerata si pe un versant care se dovedeste a fi de cativa ani din ce in ce mai instabil. Din nou este vorba despre blocul pe care firmele  Great Lakes Construction SRL si Next Capital Investments SRL vor sa-l construiasca la adresa Toma Cozma 7B-9 vis a vis de Colegiul Negruzzi, intr-un loc inghestuit si fara cai potrivite de acces. De aceasta data, locatarii blocurilor dar si de la casele situate in zona afectata de noua investitie, s-au adresat Directiei Nationale Anticoruptie. Asta deoarece oamenii au identificat o serie de falsuri atat in certificatul de urbanism cat si in documentatia de aprobare a PUZ. Falsurile descoperite de oameni se refera la caile de acces. Culmea, aceste falsuri au fost descoperite cu ajutorul municipalitatii care a trimis recent  catre locatari o adresa in care a transmis perimetrul pe care  se vrea a  se construi blocul nu este delimitat de nicio strada. Asta in conditiile in care conform Planului Urbanistic Zonal, blocul respectiv este delimitat pe o latura de aleea Pedagodica iar aceiasi documentatie mai prevede ca accesul din strada Toma Cozma spre blocul respectiv se face  pe un drum public foarte scurt si ingust situat intre o casa si blocul de locuinte situat vis a vis de Colegiul Costache Negruzzii.

Documentul a ajuns pe masa judecatorilor

Documentul in care reprezentantii primariei recunosc dupa ce au aprobat PUZ ca in perimetrul repectiv nu se afla nici o strada a ajuns ieri pe masa judecatorilor de la Tribunalul Iasi care au judecat cererea a zeci de locatari de la blocurile din zona de anulare a Hotararii Consiliului Local prin care a fost aprobat PUZ care permite construirea blocului respectiv. Documentul a fost depus tocmai pentru ca avocatul locatarilor sa demonstreze ca PUZ contine date false si ca in zona nu exista strazi sau alte cai de acces inventariate in domeniul public.

Saptamanalul 7Est prezinta in fotocopie documentul respectiv dar si plansele din PUZ pe care sunt scrise denumiri de strazi. Documentul este inregistrat la Primaria Iasi cu nr.1029/15.02.2018.

„Calea de acces mentionata, care actualmente face legatura dintre strada Toma Cozma si strada Garabet Ibraileanu nu este inventatiata in domeniul public sau privat  al municipiului Iasi si are identificatorul cadastral DS 2466. Conform planurilor si registrelor cadastrale ale municipiului Iasi (editia 1988-1991) caile de acces cu identificatorii cadastrali DS 2457, DS 2466 si DS 2467 figureaza ca situatie juridica in administrarea operativa a municipiului Iasi si nu fac parte din domeniul public. Caile de acces enumerate mai sus nu au denumire de strada”,  se arata in documentul mentionat.

Mai departe, documentul spune mult mai clar ca in zona in care cele doua firme Great Lakes Construction SRL si Next Capital Investments SRL au cumparat teren pentru a construi blocul cu 4 etaje nu exista nici o cale de acces auto. „Conform planurilor si registrelor municipiului Iasi intre strada Toma Cozma si strada Garabet Ibraileanu nu exista artera de legatura auto”, se mai arata in document.

Anularea documentatiei

Dupa cum s-a mai precizat ieri s-a consumat ultimul termen de judecata intr-unul din cele 3 procese deschise de locatari in instantele de contencios administrativ pentru anularea acestui PUZ. Pe langa adresa prin care primaria recunoaste ca in zona nu exista cai de acces avocatul locatarilor a cerut in numele acestora anularea hotararii Consiliului Local de aprobare a PUZ si din cauza instabilitatii terenului, existand riscul alunecarilor de teren, lispa locurilor de parcare dar si datorita faptului ca nu a fost respectat certificatul de urbanism emis initial. Interesant este ca municipalitatea nu a fost reprezentata la acest ultim termen de judecata si nu si-a sustinut punctul de vedere. Insa, la acest au fost reprezentate cele doua firme care au avut calitatea de parti interveniente si asta deoarece sunt beneficiarele PUZ-ului contestat.

„Va rog sa respingeti cererea deoarece reclamantii nu au demonstrat ca sunt vatamatin mod direct, exista suficiente locuri de parcare si nu se supraaglomereaza. De asemenea in cererea de chemare in judecata sunt citate tot felul de studii de specialitate care nu au legatura cu situatia de fata”, a spus avocatul celor doua firme.

In acest dosar judecatorii urmeaza sa ia o decizie in urmatoarea perioada. Pe de alta parte insa cele doua firme au castigat definitiv la Curtea de Apel doua dintre procesele deschise de locatari.

S-a incalcat legislatia inca o data

In editia anterioara a saptamanalului 7 Est am aratat ca si Directia Judeteana pentru Cultura si Patrimoniu Nationala se opune deocamdata construirii acestui bloc. Asta deoarece in momentul in care au demarat lucrarile de amenajare a terenului de demolare a constructiilor vehi existente in zona nu a fost respectat avizul Directiei care prevedea supravegherea arheologica. „Nici nu se pune problema sa avizam blocul pana cand nu le lamurim cu ceea ce s-a intamplat pana acum. Cele doua firme au efectuat niste lucrari prin nerespectarea avizului dat de noi. Noi am transmis primariei ca nu s-a respectat avizul dat de Directia pentru Cultura si in consecinta am solicitat sa analizeze daca mai este oportun sa se mentina celelalte aprobari, cum a fi aprobarea data pentru Planul Urbanistic Zonal”, a spus Virgil Babii, directorul Directiei pentru Cultura.

Constantin MAZILU

 

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments