Chirica este Dumnezeu, Legea este o minciuna! Primaria calca totul in picioare pentru Blocul Negruzzi

0
6067

Desi institutiile statului si cetatenii contesta pe toate fronturile proiectul imobiliar de langa Colegiul Negruzzi, Primaria Iasi trece peste orice si protejeaza interesele dezvoltatorului imobiliar @ Ca si cum nu ar fi de ajuns, primaria potenteaza scandalul, pregatind concesionarea unei parcele de 339 mp catre cele doua firme care vor sa construiasca blocul @ Directia Judeteana pentru Cultura si patrimoniu national a atras atentia ca cele doua firme care vor sa ridice un bloc de locuinte vis a vis de Negruzzi au incalcat Legea si a transmis sa se analizeze oportunitatea anularii tuturor aprobarilor date pana in prezent @ Declarandu-se de partea „iesenilor de buna credinta”, primarul Mihai Chirica nu a eliberat autorizatia de construire pentru proiectul imobiliar din Oancea, care a fost contestat de vecini @ Pentru Chirica, iesenii de pe strada Toma Cozma si institutiile statului nu sunt de „buna credinta”, sfidandu-I pe toti si sustinand pana in panzele albe proiectul imobiliar @ Chirica se crede Dumnezeu in Iasi: el decide cine este sau nu este de buna credinta, iar acolo unde interesul sau personal primeaza, legea devine facultativa

 

Cel mai contestat proiect imobiliar din zona Copou, adica cel care vizeaza construirea unui bloc de locuinte in spatele blocurilor situate vis a vis de Colegiul Negruzzi a demarat cu incalcarea Legii. Culmea, constatarea nu a fost facuta de municipalitate, care ar fi trebuit sa plece urechea si la ce spun locatarii sau celelalte institutii care elibereaza avize pentru constructii, ci de Directia Judeteana pentru Cultura si Patrimoniu National. Acest bloc nu poate fi construit fara avizul Directiei pentru Cultura. Asta deoarece, terenul de pe strada Toma Cozma 7B-9 se afla in zona de protectie a unor monumente istorice cum ar fi Colegiul Costache Negruzzi sau corpul A al Universitatii Alexandru Ioan Cuza. Astfel, pe terenul pe care se  intentioneaza construirea blocului au fost pana acum circa doi ani doua cladiri. Cele doua firme care vor sa construisca blocul, Great Lakes Construction SRL si Next Capital Investments SRL, au solicitat o autorizatie de demolare pentru desfiintarea cladirilor respective, autorizatie care nu putea fi eliberata fara avizul Directiei pentru Cultura. Reprezentantii acestei institutii au scris pe avizul pe care l-au dat ca sunt de acord cu emiterea autorizatiei de demolare cu conditia sa se realizeze si supravegherea arheologica. Cele doua firme ar fi trebuit sa incheie un contract cu un arheolog care trebuia sa supravegheze lucrarile respective. Pe reprezentantii celor doua firme i-a durut in cot  de supravegherea arheologica iar acum solicita aviz pentru noua constructie.

„Nici nu se pune problema sa avizam blocul pana cand nu le lamurim cu ceea ce s-a intamplat pana acum. Cele doua firme au efectuat niste lucrari prin nerespectarea avizului dat de noi. Noi am transmis primariei ca nu s-a respectat avizul dat de Directia pentru Cultura si in consecinta am solicitat sa analizeze daca mai este oportun sa se mentina celelalte aprobari, cum a fi aprobarea data pentru Planul Urbanistic Zonal”, a spus Virgil Babii, directorul Directiei pentru Cultura.

Contactati de jurnalistii 7 Est, reprezentantii celor doua firme s-au aparat sustinand ca avizul dat de Directia pentru Cultura pentru autorizatia de demolare nu are nici o legatura cu avizele date pentru aprobarea PUZ.

„Sunt doua chestiuni diferite. Adresa Directiei de Cultura face referire la desfiintarea unor cladiri si nu la PUZ. Pentru desfiintare s-au emis autorizatii de urbanism distincte iar pentru PUZ alte certificate. Totul a pornit de la reclamatiile vecinilor. Din punctul nostru de vedere, totul este in regula”, a spus Ionut Irimia, reprezentantul dezvoltatorilor.

Terenul primariei, pus pe tava dezvoltatorilor

Municipalitatea ieseana nu a luat niciodata in calcul obiectiile locatarilor in legatura cu acest proiect. Desi locatarii blocurilor din zona au aratat ca nu exista cai de acces suficient de largi in zona si ca se va produce supraaglomerarea precum si faptul ca versantul este extrem de instabil, primaria a continuat sa incurajeze aceasta investitie. Asta in ciuda faptului ca pe rolul instantelor de judecata se afla inregistrate trei dosare la instantele de contencios administrativ, deschise in urma plangerilor depuse de locatari care doresc ca judecatorii sa anuleze PUZ-ul care permite construirea acestui bloc. In ciuda acestor obiectii, Primaria se pregateste sa le faca cadou celor doua firme o suprafata de 339 metri patrati teren lipita de proprietatea celor doua firme care vor sa ridice blocul. Potrivit unor surse, cel putin o parte din terenul pe care vrea sa-l concesioneze primarie va servi drept parcare pentru viitorul bloc. In aceste conditii se pune intrebarea cum a avizat Primaria Iasi acest PUZ in conditiile in care s-a constatat ca nu sunt suficiente parcari.

Procese in justitie

Reamintim ca cele doua firme vor sa inghesuie un bloc cu 4 etaje chiar intre blocurile situate vis a vis de unitatea de invatamant mai sus amintita Colegiul Negruzzi. In urma cu circa o jumatate de an, un numar de 22 de locatari de la blocurile respective au solicitat in justitie anularea hotararii Consiliului Local prin care a fost aprobat Planul Urbanistic Zonal ce prevede ridicarea acesui bloc. Ulterior, magistratii Tribunalului Iasi au inregistrat inca doua contestatii impotriva acestui proiect depuse de propretarii caselor din zona respectiva.

Risc de alunecari de teren

Dupa cum s-a aratat si mai sus, in actiunile deschise la Tribunal toti cei care contesta proiectul au aratat ca zona respectiva este instabila existand riscul unor alunecari de teren care ar putea pune in pericol atat blocurile vechi cat si Colegiul Costache Negruzzi.

„Probleme principala care se pune in legatura cu PUZ-ul in discutie  este aceea ca prin implantarea unui bloc in zona respectiva se pune in pericol stabilitatea versantului. Prin urmare vor fi amenintate din cauza unui risc crescut de alunecare constructiile din imediata vecinatate. Deplasarile de teren din zona pot antrena dislocari si pe distante mari avand consecinte asupra unor cladiri mai indepartate cum ar fi Colegiul Costache Negruzzi. In mod suprinzator, studiul geotehnic intocmit forteaza in mod tendentios incadrarea terenului in categoria de risc mediu  iar Comisia de versanti accepta fara discernamant aceasta incadrare. Sunt ingorate in mod nepermis studii anterioare  serioase care incadreaza zona fara echivoc in categoria celor cu risc ridicat de alunecare”, au aratat locatarii in fata judecatorilor.

De asemenea, acestia au aratat ca zona este deja aglomerata din cauza numarului mare de autoturisme si nu exista suficiente cai de acces.

„In afara de nelegalitatea solutiei adoptate trebuie precizat ca se aduc serioase prejudicii locuitorilor din zona, actuali, posibili viitori din mai multe cauze: se aglomereaza foarte mult traficul in zona pe aleile inguste si lipsite aproape in totalitate de trotuare punand in pericol integritatea pietonilor si a vehiculelor”, au mai aratat iesenii.

Acestia au adaugat in cererile depuse la Tribunal ca studiile de trafic prezentate de dezvoltator nu prezinta date reale in conditiile in care deja in zona se creeaza deja ambuteiaje.

„Deja uneori in aceasta zona se creeaza frecvent ambuteiaje iar acestea vor deveni o calamitate in conditiile triplarii traficului. Presupunand ca ar fi aprobata solutia de trafic propusa de initiatorul PUZ, aceasta l-ar avantaja doar pe dezvoltator si ar aduce dezavantaje si pierderi locuitorilor din zona care ar fi obligati sa inconjoare circa 1 kilometru folosind alei care nu indeplinesc nici ele conditiile legale”, au completat iesenii afectati.

Accesul in zona respectiva se afla pe o straduta ingusta aflata intre blocul cu 4 etaje aflat vis a vis de Negruzzi  si o casa de locuit, cea in care locuiesc iesenii care au deschis noua actiune in justitie. De aceea, oamenii au aratat ca ridicarea noului bloc ar strangula si mai mult caile de acces si in aceste conditii masinile de pompieri nu vor avea pe unde sa intre.

„Va deveni problematic accesul masinilor de interventie iar la unele scari nu vor mai putea interveni masinile de pompieri. Traficul greu, mai ales in perioada constructiei, va pune in real pericol integritatea imobilelor  vecine in conditiile in care in zona este plasata la mica adancime o conducta de gaz metan de mare diametru a carei fisurare poate crea un dezastru”, se mai arata in cererea prin care iesenii au  solicitat anularea Planului Urbanistic Zonal. Magistratii nu au pronuntat nici o sentinta definitiva pentru nici una din contestatiile depuse.

 

Constantin MAZILU

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments