Primaria Iasi, pres la picioarele divei lui Chirica. Etaj autorizat ilegal pentru Placinschi

0
5830

Ce face un barbat pentru o femeie frumoasa? Atunci cand barbatul se numeste Mihai Chirica, primar investit cu putere deplina la carma Iasului, iar de cealalta parte se situeaza sexy-dezvoltatoarea Irina Magelona Placinschi, o demoazela gratioasa, tunata si buna la suflet cu cei din jur, raspunsul nu poate fi decit unul singur: incalca legea. Ca primarul Mihai Chirica a luat-o haisa nu mai este o noutate. Insa treburile au inceput sa degenereze in Palatul Roznovanu, iar modul discretionar, illegal si profund imoral in care este condusa urbea incepe sa socheze. Daca pana acum se vorbea despre mafia de la urbanism si despre spagi de ordinul zecilor de mii de euro, astazi aflam ca exista si alte modalitati de a se obtine o autorizatie de construire. Sustinator infocat al regalitatii, primarul Chirica a preluat apucaturile regelui Carol I si calca totul in picoare pentru a-i pune in poala, febletii sale, o autorizatie de construire complet ilegala.

 

Irina Placinschi a obtinut in anul 2016 o autorizatie pentru construirea a doua blocuri pe Aleea Sadoveanu. Autorizatia a fost eliberata in baza unui PUZ aprobat de Consiliul Local in anul 2006, prin care au fost reglementati urmatorii indicatori tehnici: procentul de ocupare a terenului (POT)- maxim 35%, coeficientul de utilizare a terenului (CUT) – 1.05, inaltimea ,axima fata de cota 0 – 9 metri.  POT-ul reprezinta amprenta la sol a constructiei sau a constructiiilor raportat la suprafata de teren pe care se construieste, iar CUT-ul reprezinta suprafata desfasurata a constructiei in raport cu suprafata terenului. Astfel ca Primaria va autoriza doar acele constructii care se incadreaza in acesti indicatori. Autorizatia eliberata lui Placinschi in 2016 respecta conditiile tehnice prevazute in PUZ, dezvoltatorul obtinand dreptul de a construi doua blocuri P+2 etaje, cu o amprenta la sol de 260 mp fiecare si o arie desfasurata construita totala de 1565 mp.

A doua autorizatie, ilegala

In anul 2018, in luna februarie, Primaria Iasi elibereaza o noua autorizatie pentru Placinschi prin care ii da dreptul sa supraetajeze imobilul construit. Prin documentul emis, primarul Chirica, impreuna cu functionarii care au semnat acel document, incalca legislatia in vigoare in materie de urbanism. Chirica a incercat sa ascunda acest fapt prin publicarea pe site-ul primariei a informatiilor incomplete despre autorizatie. Prin omisiunile facute in mod intentionat Chirica a sperat ca ilegalitatea va trece neobservata. Nu au fost publicate pe site urmatoarele informatii obligatorii: indicatorii tehnici POT, CUT, inaltimea maxima a imobilului si daca autorizatia are la baza o documentatie PUZ. De ce nu au fost mentionate? Pentru ca s-ar fi vazut de la o posta ca autorizatia este ilegala. Conform PUZ-ului aprobat in 2006 Placinschi avea dreptul sa construiasca cladiri de maxim 9 metri inaltime, pe o suprafata de maxim 35% din terenul detinut si cu o arie desfasurata a constructiei de maxim 1.05 fata de suprafata terenului. Practic, Irina Placinschi avea dreptul la o cladire de maxim P + 2E etaje si o suprafata construita de maxim 1600 metri patrati. Prin noua autorizatie se incalca prevederile PUZ-ului, inaltimea cladirii ajungand acum la 12 metri iar suprafata construita la 1720 metri patrati.

Refuzata de primarie pana sa intre in gratiile lui Chirica

Incepand cu 2017 Placinschi a depus mai multe solicitari la Primarie pentru a obtine autorizatia de supraetajare. Nu mai putin de 4 solicitari de certificate de urbanism pentru aceasta autorizatie. In aprilie anul trecut, Primaria Municipiului Iasi ii raspunde negru pe alb ca aceasta solicitare nu poate fi pusa in practica pentru ca este ilegala. Placinschi ajunge in anturajul lui Chirica si de aici mai departe treburile sunt rezolvate. Dat pe spate de Placinschi, sau invers, Chirica rezolva situatia. Placinschi depune o noua solicitare la Primaria Iasi, de aceasta data formulata altfel, ca sa nu bata la ochi. Lucrarea nu mai este preluata de acelasi inspector de la urbanism care daduse negatie pana acum si deja treburile sunt pe fagasul normal. In doar trei luni de zile Placinschi primeste o autorizitie complet ilegala si dreptul de a baga suplimentar in buzunar inca vreo 200.000 de euro.

Vecinii contesta autorizatia

Doi ieseni de buna credinta au ales sa dea in judecata Primaria Municipiului Iasi si pe primarul Mihai Chirica din cauza unei autorizatii de construire eliberata in mod ilegal. Sotii Veronica si Gheorghe Tanasa, l-au actionat in judecata pe Chirica deoarece a aprobat o autorizatie ilegala de construire privind supraetajarea unui bloc de locuinte in zona Copou, pe Aleea Sadoveanu. Desi cazul era mai degraba de competenta DNA, cei doi ieseni au ales calea instantelor civile pentru a-si afla dreptatea. Reclamantii locuiesc in zona si sunt vecini cu blocul dezvoltatoarei. “Din cauza blocului ridicat de Placinschi, nu mai vedem absolut nimic in jur. Nu mai vorbim de aceasta supraetajare care ne lipseste de orice intimitate si ne umbreste casele”, au declarant cei doi soti in plangerea adresata instantei. Acestia sustin ca autorizatia de construire nr. 165 eliberata in  20 februarie 2018, a fost emisa cu incalcarea flagranta a dispozitiilor legale in vigoare, Legile 50/1991 si 350/2001, Regulamentul General de Urbanism. La plangerea prealabila inaintata reprezentantilor Primariei, in care au solicitat revocarea actului emis ilegal, cei doi ieseni au primit urmatorul raspuns oficial: “autorizatia a fost emisa in temeiul legii”.

Familia Tanasa se lupta cu mafia imobiliara din Primarie

In plangerea inaintata Sectiei de contencios-administrativ a Tribunalului Judetean , Veronica si Gheorghe Tanasa cer tragerea la raspundere a primarului Mihai Chirica dar si anularea actului administrativ (n.r.- autorizatia de construire) emis de oamenii din subordinea edilului, dar cu acceptul acestuia din urma.

“Paratei (Placinschi) i s-a aprobat supraetajarea unui bloc de locuinte cu inca un nivel, ajungandu-se la un regim de inaltime STh+P+2E+E partial. La solicitarea noastra catre Primarie-prin adresa nr.46/23 aprilie 2018- ni  s-a comunicat in copie autorizatia de construire si certificatul de urbanism care a stat la baza emiterii si a intocmirii proiectului respectiv. Am mai solicitat de la Primarie si o copie dupa documentatia PAC – documente ce nu ne-au fost insa comunicate. Studiind informatiile din actele pe care le-am avut la dispozitie am constatat ca prin aprobarea supraetajarii blocului cu pricina, deja existent, s-au incalcat prevederile documentatiei de urbanism pentru zona respectiva – adica s-au incalcat prevederile PUZ-ului ce a fost aprobat prin HCL 280/29 august 2006. Practic, PUZ-ul  mentionat impune reguli de construire in zona vizata, iar normele impun o limita maxima de inaltime a imobilelor construite de 9 metri. Astfel, desi in art. 9 – sectiunea 2 din partea scrisa a documentatiei PUZ este inscrisa inaltimea maxima de 7 metri de la cota 0 a cladirii – in plansa de reglementari urbanistice anexa la HCL de aprobare a PUZ, este mentionata inaltimea maxima de 9 metri. Atat Primaria cat si elaboratorul PUZ-ului au confirmat ulterior ca mentiunea din partea scrisa a documentatiei este una eronata si ca in realitate inaltimea maxima admisa este cea mentionata in planse, adica de 9 metri. Prin urmare, in zona studiata,  inaltimea maxima admisa, de la cota 0 a cladirilor este de fix 9 metri. Pe baza acestui PUZ s-a emis autorizatia de construire 142/22 februarie 2016 in beneficiul Irinei Placinschi. Iar prin acest procedeu s-a admis si regimul maxim de inaltime, prin stabilirea celor 4 nivele STh+P+2E.  Faptul ca blocul de locuinte autorizat are deja inaltimea maxima admisa de PUZ – adica de 9 metri – lucru confirmat si prin adresa nr. 10964/27 februarie 2017 de raspuns, primita din partea Primariei, aprobarea unui nou etaj incalca legea. Noua ni s-a comunicat oficial ca regimul maxim de inaltime permis de PUZ este de 9 metri si ca prima autorizatie obtinuta de Placinschi este tot pentru 9 metri”, se specifica in plingerea adresata instantei de judecata.

Actul emis de primar trebuie anulat

“In prezent, prin autorizatia de supraetajare emisa de primarul Municipiului Iasi se incalca in mod clar si evident regimul maxim de inaltime permis de PUZ-ul aprobat prin HCL 280/2006.  Deja constructia este la maximul inaltimii dispuse de PUZ. Primarul trebuia sa refuze emiterea unei noi autorizatii pentru ridicarea unui nou etaj al blocului.  Autorizatia 165, prin care s-a avizat si s-a permis supraetajarea imobilului de catre Placinschi, este nelegala. Aceasta a fost emisa cu incalcarea prevederilor documentatiei de urbanism avizate si aprobate potrivit legii si respectiv Planului de Urbanism Zonal, aprobat prin HCL 280/2006.  Sunt astfel incalcate dispozitiile legale din Legea 50/1991 si dispozitiile din Legea 350/2001. Aceste nelegalitati trebuiesc insa cenzurate de instanta. Actul emis de Primarie trebuie anulat”, sustin la unison, sotii Veronica si Gheorghe Tanasa.

Ei le mai cer magistratilor sa revoce autorizatiile de construire emise ilegal pentru dezvoltatoarea Irina Placinschi si sustin ca argumentele Primariei nu au nici un fel de baza legala.

Se cere o expertiza tehnica in constructii 

Sotii Tanasa cer magistratilor sa-l oblige pe primarul Mihai Chirica ca sa depuna la dosarul cauzei intreaga documentatie care a stat la baza emiterii autorizatiei 165/2018, proiectul PAC, planurile de situatii si copiile dupa plansa-anexa referitoare la proiectul initial, documente ce ar fi fost refuzate initial la eliberare, de catre Primarie. Reclamantii mai solicita si efectuarea unei expertize in constructii care sa stabileasca inaltimea blocului cu pricina, astfel cum ea fost autorizata la inceput, sa stabileasca apoi inaltimea actuala reala a cladirii si care va fi inaltimea reala a imobilului dupa terminarea lucrarilor de supraetajare.

Rares Neamtu

Nicu Samson

0 0 votes
Article Rating


Articolul precedentUn oras intreg aruncat in aer de un personaj obscur. Licitatii trucate, cheltuieli fictive si un „cazier” pestrit
Articolul următorChirica si-a tras masina de lux care costa cat un apartament. Soacra, noua „Matusa Tamara” pentru sefii Primariei
Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments