Au disparut miliarde de lei de la Institul de Oncologie. Tratamentul bolnavilor de cancer, in pericol

0
1616

Dezastru financiar la Institutul Regional de Oncologie Iasi. Visteria spitalului este mai saraca cu 8 miliarde de lei vechi, bani ce au fost achitati drept penalitati de intarziere, din fonduri proprii, catre firma de constructii Iasicon SA, ca urmare a efectuarii unor lucrari de consolidare si modernizare a Centrului de Cercetare si Dezvoltare Experimentala in Medicina Translationala, proiect denumit TRANSCEND. Ministrul Sanatatii a achitat datoria initiala a proiectului derulat de IRO Iasi, in colaborare cu Ministerul Educatiei Nationale si Ministerul Economiei, in calitate de Autoritate de Management, insa a refuzat sa achite si penalitatile aferente ce depasesc 780.000 de  lei. In disperare de cauza, managerul unitatii spitalicesti, Mirela Grosu, a dat in judecata Ministerul Sanatatii sperand sa recupereze banii de la stat. Juristii IRO Iasi arunca pisica moarta in ograda ministerului aratand ca platile catre constructorul Iasicon SA s-ar fi efectuat cu o intarziere de jumatate de an, drept pentru care unitatea plateste acum toate oalele sparte. In replica, ministrul Sorina Pintea sustine ca spitalul iesean ar fi solicitat credite bugetare pentru angajamente situate in afara contractului cadru de finantare. “Nu vom plati penalitatile datorate de IRO. Plangerea in justitie este neintemeiata”, a transmis ferm, Ionut Sebastian Iavor, director-general al Directiei Generale Juridice, din cadrul Ministerului Sanatatii.

Se anunta zile negre pentru conducerea Institutului Regional de Oncologie Iasi. Un proiect intitulat pompos TRANSCEND,  cu finantare din fonduri externe nerambursabile, aferente perioadei de programare bugetara a UE 2007-2013,  le da mari batai de cap sefilor unitatii spitalicesti. Mai precis, la finalul proiectului, reprezentantii IRO s-au trezit ca au de platit penalitati de intarziere de aproape 8 miliarde de lei vechi catre constructorul iesean Iasicon SA. Desi, Ministerul Sanatatii, in calitate de ordonator principal de credite pentru Unitatea de Implementare Proiecte a achitat catre IRO suma initiala a proiectului, peste 13,8 milioane de lei, ulterior, spitalul iesean i-a mai oferit patronului firmei de constructii, Titel Sinescu, din bugetul propriu, penalitati in valoare de 784.846,55 de lei. Din aceasta suma, cca 407.197,28 de lei au reprezentat penalitati de intarziere datorate Iasicon SA pentru perioada 30 mai – 3 octombrie 2016, iar  377.449,27 lei au reprezentat penalitati de intarziere pentru perioada 3 octombrie -27 decembrie 2016.  In disperare de cauza si cu visteria golita de fonduri, ulterior, conducerea IRO a dat in judecata Ministerul Sanatatii, in speranta ca statul va aloca fondurile financiare oferite si va suporta costul total al penalitatilor. Intr-o plangere adresata judecatorilor Tribunalului Iasi, reprezentantii IRO afirma ca doar Ministerul Sanatatii este principalul vinovat pe motiv ca nu ar fi efectuat platile la timp. Mai mult, juristii ieseni arata ca spitalul de Oncologie ar fi fost nevoit sa plateasca rapid penalitatile de intarziere cerute de constructorul Iasicon deoarece institutia risca un eventual proces.

Proiectul TRANSCEND a secatuit visteria Oncologiei iesene

Proiectul care a secatuit Oncologia ieseana poarta denumire de TRASCEND. Contractul de finantare pentru proiectul Centrul de Cercetare Fundamentala si Dezvoltare Experimentala in Medicina Translationala – TRANSCEND face parte integranta din Programul Operational Cresterea Competitivitatii Economice Axa prioritara 2- competitivitate prin cercetare, dezvoltare tehnologica si inovare. Documentul a fost incheiat intre IRO Iasi si Ministerul Educatiei Nationale – ca Organism Intermediar in numele si pentru Ministerului Economiei, in calitate de Autoritate de Management. Pe parcursul derularii proiectului TRANSCEND, pe data de 25 martie 2016, reprezentantii IRO Iasi au incheiat un contract de executie lucrari, completat apoi cu un act aditional, cu firma de constructii Iasicon SA. Contractul a avut ca obiect finalizarea lucrarilor de consolidare, modernizare si dotare a unei cladiri apartinand Oncologiei precum si cele de amenajare a Centrului de Cercetare Fundamentala si Dezvoltare Experimentala in Medicina Translationala – TRANSCEND.  Lucrarile au fost finalizate la termen iar la data de 30 iunie 2016 s-a semnat fara obiectiuni procesul-verbal de receptie. In calitate de ordonator principal, Ministerul Sanatatii a efectuat cate IRO viramentul sumei alocate prin fila de buget – cca 13.875.000 lei. Numai ca, sustin juristii IRO, platile ar fi fost efectuate de stat tocmai in decembrie 2016, cu o intarziere de 6 luni de zile. Intre timp, in dreptul unitatii spitalicesti din Dealul Copoului s-au acumulat debite si penalitati de intarziere de peste 780.000 de lei.

“Vina apartine Ministerului care a platit datoriile cu mare intarziere”

“Vina apartine exclusiv reprezentantilor Ministerului Sanatatii care au achitat banii cu mare intirziere punand astfel institutul nostru intr-o situatie fara iesire, aceea de a acumula datorii catre executantul Iasicon SA. Desi noi am solicitat in toate adresele trimise la Minister, virarea la timp a sumelor datorare, acest lucru nu s-a intamplat. Intrucat  intarzierea de plata nu ni se datoreaza (spitalul fiind pus in situatia de a achita penalitatile din propriul buget destinat asigurarii serviciilor medicale pentru pacienti) apreciem ca ordonatorul principal de credite are obligatia de a sustine si aceasta cheltuiala. Institutia noastra a platit aceasta suma de 780.000 de lei pe data de 28 aprilie 2017,  cu ordinul de plata nr. 2648 deoarece, in cazul in care nu am fi efectuat plata, SC Iasicon SA, in calitate de creditor, avea posibilitatea sa se adreseze executorului judecatoresc. In aceste conditii, conturile unitatii spitalicesti ar fi putut fi blocate prin actiuni de poprire iar acest fapt ar fi pus astfel in dificultate activitatea medicala a institutului”, a explicat juristul IRO Iasi, Daniela Minastireanu, intr-o plingere adresata Tribunalului Judetean.

Singuri in bataia vantului si cu banii luati

Printr-o sentinta civila nr. 413 din data de 23 martie 2017, judecatorii ieseni au obligat conducerea IRO sa plateasca catre constructorul Iasicon SA, penalitati in valoare de 784.846,55 de lei plus cheltuieli de judecata in valoare de 200 de lei, datorii contestate acum de reprezentantii institutului. Pe parcursul procesului, juristii IRO au solicitat chemarea in garantie a Ministerului Sanatatii, pentru plata datoriei, insa magistratii au respins toate pretentiile, lasindu-i pe cei de la Oncologie sa se descurce singuri si in bataia vantului. Pentru a nu periclita activitatea medicala a institutului, managerul Mirela Grosu incearca acum sa mai  recupereze ceva de la Ministerul Sanatatii, insa sunt sanse minime de reusita. “Se impune ca Ministerul sa suporte penalitatile de intarziere pe care noi le-am platit catre SC IASICON SA. Aceste debite nu au fost acumulate din culpa institutiei noastre, ci datorita intarzierii efectuarii platilor de catre reprezentantii Ministerului. Conform Legii 339/ 2015, Ministerul Sanatatii avea obligatia asigurarea finantarii pentru finalizarea proiectului derulat de institutul nostru. Banii au fost virati cu mare intarziere. Culpa le apartine lor, mai arata jurist Daniela Manastireanu, aruncand pisica moarta in ograda Ministerului Sanatatii. Pe parcursul neintelegerilor dintre parti, conducerea Oncologiei iesene a facut mai multe demersuri si apeluri disperate catre sefii de la Bucuresti, cerand deblocarea imediata a acestei situatii neplacute.

Ministrul Pintea se spala pe maini si acuza institutul de nepasare

Raspunsul a venit prompt din partea actualului ministru al Sanatatii, Sorina Pintea. Acesta s-a dovedit a fi unul extrem de dur, fiind asemeni unei lovituri naucitoare in moalele capului. Intr-o intampinare depusa la dosarul cauzei, sefa ministerului sustine ca nu va aproba nici un leu pentru datoriile spitalului de Oncologie din Iasi. Mai mult, oficialul le-a cerut magistratilor sa respinga actiunea de chemare in judecata initiata de IRO Iasi.

“Ministerul Sanatatii nu este parte in contractul de finantare incheiat intre IRO si MEN ca Organism Intermediar, in numele si pentru Ministerul Economiei, in calitate de Autoritate de Management. Cererea de chemare in garantie a Ministerului este inadmisibila. IRO Iasi a avut nevoie de fonduri suplimentare pentru realizarea unor lucrari de constructie care nu au fost cuprinse in proiectul din contractul de finantare. Institutul avea obligatia sa semneze numai act aditionale cu prestatorii, executantii si furnizorii cu care avea contracte in derulare in cursul anului 2015. Oncologia ieseana a solicitat credite bugetare pentru care nu avea nici un angajament aprobat. In concluzie, nu se poate retine ca Ministerul ar fi efectuat unele plati cu intarziere. Actiunea prin care am fost chemati in judecata este una neintemeiata. Nu se justifica”, a conchis dur, ministrul Sorina Pintea, prin intermediul directorului-general al Directiei Generale Juridice din cadrul Ministerului Sanatatii, Ionut Sebastian Iavor.

Partile in litigiu se vor infrunta la un nou termen de judecata stabilit in toamna, pe data de 25 septembrie 2018.

Nicu SAMSON

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments