Primaria Rechinilor. Turnul milionarului Grecu, plantat in curtea a doua iesence

1
8013

Doua iesence se lupta de 20 de ani prin instante pentru un teren pe care l-au mostenit, dar pe care acum milionarul Lucian Grecu, patronul Hotelului Unirea, vrea sa ridice un bloc turn. Primaria Iasi a fost parte in proces, avea cunostinta de litigiu, dar s-a facut ca nu vede si, in acelasi timp, a continuat sa sustina marele proiect imobiliar.

Instanta a recunoscut celor doua iesence dreptul de proprietate, dar acestea par a fi vicitime sigure in fata unui om de afaceri puternic si influent si a Primariei Iasi, care s-a plasat deja de partea milionarilor rapace si nu a iesenilor de buna credinta.  

Imobilul care face obiectul litigiului este situat pe strada Melodiei, fiind amplasat intr-o zona in plina expansiune imobiliara, astfel ca terenul a ajuns sa valoreze peste 200.000 de euro. Cu toate acestea, Primaria Iasi, si ea parte in proces, se face ca nu stie despre litigiu pentru a-i putea elibera lui Grecu autorizatia de construire in conditiile in care legea interzice acest lucru.

7 EST a publicat recent un material prin care arata cum viceprimarul Gabriel Harabagiu facea lobby in cadrul Comisiei de Urbanism pentru proiectul lui Grecu, desi acesta depasea regimul de inaltime a zonei, nu avea solutii pentru traficul in zona respectiva si era contestat de vecini.

 

Surorile Elena Paduraru si Viorica Chircan sunt mostenitoarele unui teren in suprafata de 680 de metri patrati situati in strada Melodiei, in apropierea Hotelului Il Primo si a turnurilor din Complexul Lazar Residence, intr-o zona in plina expansiune imobiliara. O parte din terenul in cauza este astazi in proprietatea lui Lucian Grecu, milionarul care detine Hotelul Unirea.

Astfel ca, cele doua surori se lupta de ani de zile cu puterea financiara si influenta unui afacerist care nu doreste sa scape din mana un teren care poate fi o mina de aur. Povestea terenului de pe strada Melodiei incepe in anul 1927 cand, Chiriac Dumitru cumpara de la Primaria Municipiului Iasi un teren in suprafata de 679.80 mp in Mahalaua Adunati, pentru a-si construi o casa. In februarie 1959, Chiriac Dumitru moare si isi lasa averea, respectiv casa si terenul din strada Melodiei, fiului sau care avea acelasi nume, Dumitru. In anul 1980, Chiriac Dumitru fiul este victima nationalizarii si, fortat fiind, doneaza terenul Statului Roman. Casa edificata de Chiriac Dumitru in anul 1927 este daramata, iar terenul este inclus pe platforma unde avea sa fie edificata Universitatea Tehnica Gheorghe Asachi.

Dupa Revolutie, o parte din teren ajunge in proprietatea Institutului National de Cercetare si Dezvoltare in Textile si Pielarie, o alta parte in proprietatea Textila SA si o mica parte in proprietatea Municipiului Iasi. In mai 1995, Fondul Proprietatii de Stat vinde pachetul majoritar de stat detinut la Textila SA catre Asociatia Salariatilor. La momentul privatizarii, conform certificatului de atestare a dreptului de proprietate seria M03 numarul 0948/31.03.1994,Textila SA detinea in proprietate un teren in suprafata de 1321 mp situat pe ”Splai Bahlui Stang Iasi”. Din terenul respectiv, aproximativ 300 mp proveneau din nationalizarea terenului lui Dumitru Chiriac in anul 1980. Pe 17 aprilie 2008, Grecu cumpara in numele Complex Hotelier Unirea SA cei 1321 mp de teren pentru suma de 2,5 milioane lei.

Mostenitorii lupta de 20 de ani pentru teren

Incepand cu anul 1998 Elena Paduraru si Viorica Chircan pornesc la drum cu intentia de a-si recupera terenul lasat mostenire de bunicul lor. Obtin certificatul de mostenitoare si apoi incep demersurile la Prefectura Iasi si Primaria Iasi pentru a redeveni proprietari si a intra in posesia bunului. In anul 2001 Prefectura respinge cererea de constituire a dreptului de proprietate pentru ca ulterior, in 2006, Primaria Iasi sa faca acelasi lucru. In anul 2012 se schimba strategia si se deschide un proces la Judecatoria Iasi prin care se cere constatarea nulitatii absolute a contractului de donatie incheiat in anul 1980. Astfel ca in anul 2013 Paduraru si Chircan obtin prima mare victorie. Judecatoria Iasi anuleaza actul de donatie, astfel ca cele doua surori redevin implicit proprietarele terenului. Sentinta ramane definitiva printr-o hotarare a Tribunalului Iasi din mai 2014 si astfel ca mostenitoarele lui Dumitru Chiriac dau marea lovitura.

Grecu trebuie sa elibereze terenul

In 2018, cele doua iesence deschid un nou proces impotriva lui Lucian Grecu si a Primariei Iasi avand obiect revendicare imobiliara si pregatesc inca o actiune de amploare in privinta obtinerii de despagubiri pentru lipsa de folosinta a terenului. Avocatul celor doua surori, Carmen Diaconu, sustine faptul ca in momentul de fata clientele sale sunt proprietarele de drept ale terenului.

”Prin hotararea nr. 7708/2013 pronuntata de catre Judecatoria Iasi, ramasa definitiva prin decizie a Tribunalului Iasi in mai 2014, s-a constatat nulitatea absoluta a actului de donatie din 1980 prin care Chiriac Dumitru a fost deposedat de terenul din strada Melodiei. Constatarea nulitatii absolute a actului de donatie certifica valabilitatea actului primar de proprietate, respectiv contractul de ”vindere-cumparare” nr. 297/1927 prin care Chiriac Dumitru a dobandit terenul de 680 mp de la Consiliul Municipal Iasi in anul 1927. Prin urmare inseamna ca instanta a recunoscut totodata dreptul de proprietate al clientelor mele in calitate de mostenitoare ale bunicului lor. In momentul de fata avem recunoscut dreptul de proprietate, astfel ca actiunea noastra vizeaza posesia terenului. Vrem ca instanta sa dispuna predarea posesiei terenului. Probabil vom mai promova o actiune in instanta pentru daune privind lipsa de folosinta a terenului”, a declarat avocat Carmen Diaconu.

Coincidente bizare in justitie

Cele doua surori au deschis un razboi pe mai multe fronturi. Intrucat au simtit ca lucrurile nu se desfasoara intr-un cadru corect si legal, Elena Paduraru si Viorica Chircan au hotarat sa faca plangere la Consiliul Superior al Magistraturii impotriva magistratilor care judeca dosarul. Un lung sir de ”coincidente” si mai multe decizii bizare ale judecatoarei Manuela Ciopraga le-a determinat pe cele doua surori sa renunte la un proces si sa faca o plangere la CSM impotriva magistratului. Manuela Ciopraga a fost implicata intr-un dosar penal instrumentat la DNA de fostul procuror Emilian Eva, fiind acuzata ca ar fi fost implicata in pronuntarea unor sentinte judecatoresti ilegale la cererea presedintelui Tribunalului Iasi de la acea vreme, Radu Tarniceru. Culmea, noul dosar deschis in 2018 a fost repartizat, tot ”aleatoriu” catre acelasi judecator cu care reclamantele sunt in razboi deschis.

Rares Neamtu

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
1 Comment
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments