Tanti Peneş Curcana suflă în trompeta primărească

0
3720

– despre istoriile hiero-gîfice ale gîlcevii javro-guzganilor chiriceşti cu tărcata vulpe lupo-hipopotamică –

 

În bătălia pentru Plevna primăriei bahluieze ( ediţia 20-20, ca să cităm din clasici ) tocmai a sunat și o trompetă aflată, momentan, în tabăra PSD-istă. Momentan, fiindcă trompeta traseistă a Cameliei Gavrilă e tărcată, pînă acum, cu trei feluri de bălţături politice : PNL, PDL, PSD. Asta ca să ne referim doar la dungile din zona demagogiei de partid.

Noul episod al telenovelei ,, Votezi pentru mine ,, a început cu bățul băgat ciobănește prin gardul madamei cu camelii de un site-anexă, controlat de un cumnat dubios al unui cumătru ex-interlop de-al primarului penal Chirica ( doar cumetria e celula de bază a politicii și administației publice romîneze, nu … ? ).

Madama traseistă a mușcat imediat momeala, ca un caras de gîrlă, așa că a răspuns la atacul taberei chiriciste cu un comunicat iritat și gomos, publicat repejor, în regim de publicitate politică palmată pe sub masă, de unul dintre marii deontologi ai presei bahluieze, ventuzat la două ugere cu parale, precum mielul sugaci la două oi : tabăra liberală și cea a clanului pesedist Stanciu.

Ca să fie penibilul ornat și cu o dungă groasă de grotesc, marele deontolog jurnalez a oferit pe Facebook un supliment de slugărnicie ,, din partea casei ,, , proptind-o pe traseista Gavrilă, cu ajutorul unei limbi bine plasate, în ,, elita sobră, solidă profesional, cu eleganța democrației autentice, avînd toate planurile la vedere, orientate exclusiv interesului public ,, . Tare, nu … ?

Dacă ați reușit să treceți peste senzația de greață, probabil că ,, v-ați rîs ,, oleacă, citind acest vibrant omagiu, cu iz de Elena Ceaușescu, savanta-de-renume-mondial pupată dorsal de limbile unor turme nesfîrșite de jurnaliști și literați.

Trecînd peste momentul de jeg pseudo-jurnalistic ( de care au rîs, pe Facebook, chiar și amicii marelui deontolog bahluiez ), să revenim la oile electorale : în scorțosul ei comunicat, deputata pesedistă ne spune că încă nu s-a hotărît dacă va candida sau ba, dar ne dă de înțeles că e pregătită pentru a-și înșuruba partea dorsală, lustruită așa de frumos & deontologic, în fotoliul nr 1 de la Palatul Roznovanu.

Iarăși nu știi dacă să iei ceva contra greții, să rîzi ori să emigrezi în Finlanda. Cum e ,, elita sobră, solidă profesional ,, din care face parte Camelia Gavrilă ? Despre asta v-ar putea spune multe chestii lămuritoare adevărata elită a pedagogiei ieșene. Deși ar fi de ajuns articolul scris cîndva de Valeriu Gherghel, publicist, scriitor și profesor la Facultatea de Filosofie din Copou. Sau o trecere în revistă a lungii serii de găinați gramaticali, logici și stilistici emiși de ,, prof. dr. Camelia Gavrilă ,, . Doctor în filologie, adică, chipurile, în cuvinte coerente.

Despre jenantul ei traseism politic, ornat cu argumente de Piața Chirilă, e aproape inutil să mai amintim. Pe scurt, Camelia Gravrilă e doar o versiune feminină, de calibru ceva mai redus, a lui Constantin Simirad : mediocră intelectual și profesional, de un snobism mega-siropos, penibilă cînd are ocazia, avidă de bani și de putere . Iar comparația cu mega-traseistul Simirad e una mai mult decît revelatorie. De la cleiosul şi mediocrul leorbăitor Simirad, la gonflabila trăncănitoare mediocră Gavrilă : un traseu în cerc, întins pe un sfert de secol, care spune destul despre oraşul Iaşi şi despre votanţii lui. O radiografie scurtă, clară și sumbră.

,, De la buhaiul porcesc Simirad la curcăneasa de mucava Gavril ,, . Așa ar putea suna, din 20-20, mîloasa cronică hiero-gîfică a putredului tîrg al Ieșilor. Și a elitelor sale sobre și solide. Amin.

Lucian Postu

 

Lucian Postu este publicist şi consultant politic, PR & media. A fost corespondent BBC şi Radio Europa Liberă , consultant BBC pentru Republica Moldova şi editorialist al mai multor publicaţii ieşene. Foloseşte ortografia recomandată de Institutul de Filologie ” Al. Philippide ” din Iaşi, cu excepția cuvîntului  ” romîn ” și a derivatelor sale.

 

 

0 0 votes
Article Rating


Articolul precedentProces de râsul curcilor! Vama nu a plătit telefonul și internetul
Articolul următorSimirad îl acuză de șantaj pe ex-ministrul Gabriel Oprea
Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments