Cea mai tare firma de prelucrare a otelului din zona Moldovei, care produce si comercializeaza semifabricate, componente si sisteme pentru constructii, inginerie si industrie, a intrat in malaxorul neiertator al Fiscului pentru datorii de aproape 5 miliarde de lei vechi. Debitul reprezinta obligatii fiscale suplimentare de plata la Fondul pentru Mediu stabilite de urma unui control efectuat de inspectorii fiscali. Controlorii au stabilit ca in cursul anului 2016 societatea din Pascani ar fi desfasurat activitati de import si achizitii, cit si productie proprie de bunuri si componente si livrari pe piata externa, fara a respecta regulamentul de mediu in ceea ce priveste ambalajele de lemn, carton si metal. In replica, juristii Proinvest au contestat decizia de impunere a Fiscului in justitie si au obtinut castig de cauza. Aparatorii firmei de prelucrare a otelului au sustinut ca inspectorii au determinat in mod gresit baza de calcul a contributiilor datorate la Fondul de Mediu cu titlu de ambalaj, insa organul de control insista in continuarea executarii silite si recuperarea banilor.
Foame de bani: Controlorii Fiscului si-au propus sa ingenuncheze unul dintre putinele business-uri serioase si profitabile din zona Pascaniului: Proinvest Group, o companie care dezvolta, produce si comercializeaza semifabricate, componente si sisteme din otel pentru constructii, inginerie si industrie. Intr-o plangere adresata Tribunalui Iasi, reprezentantii Administratie Fondului pentru Mediu, respectiv cei ai Directiei Generale de Administrala Fiscala au aratat ca societatea din Pascani datoreaza statului aproximativ jumatate de milion de lei noi. Banii reprezinta obligatiile fiscale suplimentare de plata la Fondul pentru Mediu stabilite ca urmare a unui control efectuat de Inspectia Fiscala. Verificarile au vizat perioada 26 aprilie 2017 – 11 octombrie 2017, dar si o parte din 2016. Pe 7 noiembrie anul trecut, controlorii fiscali au intocmit si un raport de inspectie urmat evident de o decizie de impunere pentru suma totala de 477.659 lei. Pe parcursul controlului au fost luate la puricat modul de calcul, constituire, declarare si virare a obligatiilor de plata sulimentare la bugetul Fondului pentru Mediu dar din debitul total mentionat anterior, conducerea Proinvest a contestat cu vehementa suma de 348.681 de lei. Aparatorii Proinvest au sustinut ca Fiscul a calculat si determinat in mod gresit baza de calcul a datoriei.
“Consecinte grave asupra situatiei financiare a societatii”
Juristul Proinvest Pascani, Daniela Cristina Poputoaia, cea care reprezinta interesele societatii in justitie, a precizat la un moment dat ca demararea unei executari silite ar avea consecinte catastrofale.
“O executare silita ar produce un impact masiv asupra activitatii comerciale a companiei prin blocarea conturilor. Activitatea ProInvest depinde de efectuarea platilor facute la timp, de achizitionarea de materie prima si produse in scopul revanzarii. Suma stabilita drept obligatie fiscala suplimentara de plata este foarte mare. In 2016, societatea a desfasurat atat activitati de import si achizitii, cit si productie proprie de bunuri ambalate si livrari pe piata externa. Raportul de inspectie fiscala nu a retinut aspectul ca ambalajele de lemn, carton si metal, aferente achizitiilor externe, sunt folosite, in parte, si pentru livrarile interne de bunuri ambalate ca modalitate de reciclare interna a ambalajelor. Livrarile pe piata externa (tabla vopsita rulou, tabla zincata rulou, suruburi, saibe, piulite, etc) nu implicau neaparat o reambalare. Proinvest este doar revanzator de bunuri ambalate, iar ambalajele sunt introduse pe piata interna iar apoi sunt exportate integral, respectiv, introduse pe piata interna de catre producatorul bunurilor revandute. Controlul a interpretat in mod eronat legea, ce are efecte grave asupra firmei noastre in cazul unei executari silite ”, a conchis Vasile Sandu, directorul general al Proinvest Group Pascani, intr-o intampinare depusa la dosar.
De altfel, intr-o prima faza, magistratii ieseni au admis contestatia societatii pascanene si au hotarat suspendarea deciziei de impunere apartinand Fiscului. De partea cealalta a baricadei, conducerea Administratiei Fondului de Mediu nu se lasa mai prejos si insista mereu pentru continuarea executarii silite si recuperarea banilor.
Sandu: “Am ajuns sa le programez controalele inspectorilor fiscali”
Ca o ironie a sortii, in cadrul ultimului eveniment oficial de afaceri organizat la Iasi, directorul general dar si actionar al companiei specializate in prelucrarea otelului Proinvest Group din Pascani, s-a plans ca desi business-ul ii merge din ce in ce mai bine, se confrunta cu probleme cauzate de lipsa acuta de personal dar mai ales de controalele insistente efectuate de inspectorii fiscali.
“Avem probleme cu statul si institutiile statului carora am ajuns sa le «programez» controalele“, ar fi sustinut ironic, Vasile Sandu in cadrul evenimentului Campioni in business.
In prezent, Proinvest Group are aproximativ 350 de angajati si a terminat anul trecut cu o cifra de afaceri de 93 de milioane de lei (20,6 mil. euro). Profitul companiei s-a situat la 3 milioane de lei. Compania Proinvest a realizat in ultima perioada proiecte greenfield in valoare de 10 milioane de euro din producerea mai multor tipuri de panouri sandwich. Firma din Pascani mai desfasoara activitati de productie proprie de bunuri ambalate, respectiv structuri metalice, profile zincate, parapeti rutieri si pietonali, tabla profilata si profile speciale din otel, benzi, folii, paleti si suporti din plastic.
Contract “beton” cu renumitul brand Bosch Rexroth
In aprilie 2015, Proinvest Group a achizitionat de la stat cunoscuta societate Scudas Pascani, tranzactia ridicandu-se la un milion de euro. Practic, Vasile Sandu a cumparat dreptul de proprietate a fondului de comert al fabricii Scudas, care consta in 40.000 mp de teren, 20.000 mp de hale de productie, 400 de utilaje, obiecte de inventar, produse finite, materii prime, brevete de inventie, portofoliul de produse si clienti. Compania Proinvest Group a fost infiintata in anul 2000, la Pascani, de familia Sandu. Compania este specializata exclusiv in prelucrarea otelului, detinand in prezent cinci fabrici de productie. Acestea produc componente de otel cu aplicatii in constructii si industrie. Cea mai recenta fabrica pusa in functiune, in valoare de cinci milioane de euro, este de profile speciale, productia fiind contractata in totalitate de catre brandul Bosch Rexroth. Investitiile aferente ale Proinvest se ridica acum la peste 10 milioane de euro pana in 2020, bani care vor fi directionati atat pentru modernizarea unitatii si retehnologizare cat si pentru dezvoltarea portofoliului de produse.
Nicu SAMSON