Dorin Chirtoacă: ”Chișinăul de astăzi nu este administrat de nimeni în mod legal.”

0
1561

Din primăvara anului 2017, după ce primarul municipiul Chișinău, Dorin Chirtoacă, a fost pus sub acuzare de către procurorii moldoveni, capitala Republicii Moldova este administrată de interimari. În februarie 2018, pentru a pune capăt unor interimate interminabile, Dorin Chirtoacă și-a anunțat demisia. Comisia Electorală Centrală a fost obligată să organizeze alegeri anticipate pentru Chișinău. După ce alegerile n-au fost validate, iar primarul ales, Andrei Năstase, n-a mai ajuns să ocupe fotoliul de primar, oamenii au ieșit în stradă. În ajunul protestului anunțat pentru 26 august, am discutat cu fostul primar al municipiului Chișinău, Dorin Chirtoacă, unul dintre primii politicieni care a chemat oamenii la proteste.

Reporter: Domnule Chirtoaca, alegerile locale noi pentru primăria Chișinău din această primăvară au putut avea loc după ce v-ați depus demisia din funcția de primar în februarie. Cu toate acestea, Chișinăul, și azi, este administrat de un edil interimar, pentru că alegerile au fost invalidate. Dacă priviți în urmă, ați mai proceda la fel?

Dorin Chirtoacă: Chișinăul astăzi nu este administrat de nimeni în mod legal. Din punct de vedere al legii, nu avem niciun fel de primar. „Interimarul” respectiv este o persoană neautorizată, un uzurpator la fel ca și Silvia Radu. Este spus acest lucru negru pe alb și de către Congresul Puterilor Locale și Regionale al Consiliului Europei încă din octombrie 2017. Noi, azi, nu avem primar, la fel cum nu avem nici președinte. Igor Dodon nu este decât un bufon umil care execută tot ce îi trebuie lui Plahotniuc, mimând opoziția și încercând să mențină capitalul electoral de pe standardul eșhichierului politic, pentru a servi interesele stăpânului său și după parlamentare. În genere, instituțiile statului sunt butaforice și complet lipsite de conținut. Regimul Plahotniuc-Dodon dirijează prin oamenii apropiați ai lui Plahotniuc nu doar toate instituțiile statului, dar exercită presiuni sau acaparează mediul economic privat astfel încât să-i faca pe toți cei care oferă un loc de muncă în RM, precum și pe cetățenii angajați la acei agenți economici, dependenți direct sau indirect de regim, sub amenințarea pierderii activității economice, a locului de muncă și cu dosare penale pe deasupra. 

Regimul are decidenți – Plahotniuc plus anturajul său și are executori – orice persoană, de la opincă la vadică, care pactizeaza cu regimul și acceptă să-i servească în schimbul protecției și a unui tratament preferențial. Trebuie doar să accepte să facă parte din CARACATIȚĂ. Unii au ajuns să se roage singuri să intre în robia „sistemului”, fără să fie căutați sau presați, mai ales dacț sunt vulnerabili, având păcate de ordin penal în spate. Ruslan Codreanu este unul din acești servitori și robi ai regimului, nu este nici primar interimar și nici viceprimar. Dacă ar avea un dram de demnitate, ar pleca de acolo, la fel cum ar trebui ceilalți „conducători”. Dar așa, fiind vulnerabil, fiind și din compania lui Iurie Leancă, servitor de nădejde și el al lui Plahotniuc de pe urma miliardului, stă și execută, vorbește sau tace după cum „trebuie”, trece cu vederea ce trebuie, asigură ca proiectele ilegale ale regimului e.g.: „Guguta Business Center” să meargă înainte, în rest bea cafele toată ziua și prinde muște pe coridoare urmărind angajații pe ce ușă intră sau ies, ca să-i aducă la comisii de disciplină. Bate vântul prin Primărie, este inadmisibil la ce s-a ajuns. Nu mai au mult și au toate șansele să aducă orașul la colaps: la gradinițe nu sunt bucătari, la parcurile de troleibuze nu sunt șoferi, la Exdrupo își bat joc de oameni, SEL-urile sunt băgate artificiale în faliment etc.

Mă întrebați dacă privind în urmă aș proceda la fel, da, aș proceda la fel. Altă soluție nu a existat. M-au lipsit de mandat și m-au blocat prin acea suspendare ilegală. Să renunț la mandat a însemnat să trec peste mine, pentru că aș fi vrut și aș vrea și azi să-mi duc proiectele până la capăt, dar dacă rămâneam așa formal în funcție – deveneam fără să vreau complicele regimului.

Reporter: De ce credeți că s-au anulat alegerile? Este Andrei Năstase un personaj atât de temut de regimul politic de la Chișinău? 

Dorin Chirtoacă: Regimul voia să mimeze și alegerile, la fel cum este mimat totul azi în RM. O aveau pregătită pe Silvia Radu pentru turul doi. Au monopolizat și toate sondajele. Au vrut să-i prostească pe locuitorii Chișinăului. Nu le-a mers. A câștigat Andrei Năstase. Regimul a considerat aceasta ca fiind, cum se spune, o eroare de sistem și au „corectat-o” prin judecătorea „independentă”, Aliona Berdilo.

Regimul trebuia să controleze tot. Primăria Chișinău o voiau demult: au insule luate abuziv în parcul „La Izvor”, diverse imobile prin parcuri pe care vor sa le extindă și sale înalte de la 1-2 nivele la 16 nivele. Nu se împedică ei de nimeni în realizarea acestor scopuri „mărețe”, ele prevalează în fața oricui. Oricine ar fi câștigat din cei care nu sunt de acord să facă parte din regim sau să-l slujească, s-ar fi întâmplat și s-ar întâmpla la fel. Metoda poate să difere – arestare și suspendare din funcție cum a fost cu mine, condamnare și îndepărtare din administrație cum a fost cu Veaceslav Negruță de la Finanțe, amenințare cu dosare penale chiar dacă ai și rude bolnave de cancer cum a fost la Lilian Carp, fortare să se plece peste hotare. Pentru fiecare în parte se caută și se găsește una din metodele de mai sus, sau se „elaborează” una nouă. Scopul scuză mijloacele.

Reporter: Dacă câștiga alegerile un alt canidat, de exemplu colegul dumneavoastră Valeriu Munteanu, s-ar fi procedat la fel, ar fi fost anulat scrutinul?

Dorin Chirtoacă: Am răspuns mai sus la această întrebare. Evident că da. Dacă nu ar fi fost anulare, atunci altă metoda prin care să-i paralizeze și să-i blocheze acțiunile de primar ales. 

Reporter: Invalidarea alegerilor a scos oamenii la proteste. V-am văzut și pe dumneavoastră alături de opoziție în stradă. Totuși, ceilalți lideri ai opoziție, în mare parte Maia Sandu și Andrei Năstase, încearcă să se izoleze de dumneavoastră. Cum credeți, de ce procedează așa?

Dorin Chirtoacă: Am fost unul dintre primii care am și chemat oamenii la proteste. Lipsa de reacție într-o asemenea situație ar fi însemnat ca locuitorii din municipiul Chișinău acceptă dictatura.

De ce au procedat așa cum au procedat s-a vorbit și public, și în presă, și pe net. Rămâne ca oamenii să se informeze, să analizeze și să tragă concluzii. Cert este că doar uniți putem învinge. Uniți toți de la mic la mare, din RM și de peste hotare, ca nici un om cu mintea trează sa nu tragă într-o altă direcție și nici un vot la parlamentare să nu fie risipit. 

Orice rac, broască și știucă este egal cu apa la moara regimului. Plahotniuc și Dodon asta și vor – să existe dezbinare. Dezbinarea intră în calculele lor pentru ca sa rămână la putere mai departe. 

Acum trebuie să ne unim toți care nu acceptăm dictatura și acest regim. După ce revenim la democrație, fiecare revine pe calea sa. Din câte se știe, ei au drumul lor. Noi, Partidul Liberal, și eu personal, avem calea UNIRII cu România, calea reîntregirii, singura valabilă pe termen scurt, mediu și lung pentru RM. Restul sunt povești. Unii încă mai ezită, este problema lor. Alții sunt împotrivă – sunt niște farisei, vor să prostească lumea cât pot și să mai profite de ceea ce a rămas din RM. Integrarea europeană fără Unirea cu România, este ca la fel cum ar fi biserica crestină fără Dumnezeu, fără Iisus, cum erau bisericile în perioada URSS – clădiri cu diverse destinații de la club până la depozit, asta dacă nu erau demolate cu totul.

Reporter: De la sfaștitul lunii august protestele ar urma să reînceapă. Partidul Liberal a decis deja ce va face? Veți ieși la protest? Care vor fi revendicările cerute guvernanților? 

Dorin Chirtoacă: Eu și colegii mei am fost de la început la proteste. Valeriu Munteanu a fost, de la Organizația de Tineret au fost, din Chișinău și teritoriu au fost colegi. Toți o iau ca pe un simț al datoriei. Vom merge și mai departe.

Nu mai putem vorbi de guvernanți. Nu avem democrație. Revendicările sunt aceleași cu cele anunțate în urma mitingurilor, s-au votat rezoluții etc. Dar revendicarea principală e una singură – Jos dictatura! Afară cu regimul Plahotniuc – Dodon din RM! 

Personal aștept același deznodământ la Chișinău acum, precum cel cu Ceaușescu în decembrie 1989, cel puțin fuga cu elicopterul. 

Reporter: Dacă ne gâdim că în februarie 2019 vor avea loc alegeri parlamentare, iar în primăvară ar urma alegeri locale generale, credeți că protestele pot schimba acum mersul evenimentelor în Republica Moldova? 

Dorin Chirtoacă: Nici un fel de alegeri nu mai pot fi legitime în condițiile actuale, mai ales că ele se vor înrăutăți. Totul e pe față. Parlamentul European a expus clar în rezoluție tot. RM este complet izolată. Regimul nu este recunoscut în exterior. Protestele, revolta și chiar o revoluție sunt singurele modalități de depășire a situației: proteste non- stop, paralizarea activității insitituțiilor, a circulației, demolarea hotarului de la Prut etc. Răsturnarea regimului la alegerile parlamentare – este una dintre căi, cea mai soft, dar pentru asta trebuie să fim uniți ca unu, și oricum va fi extrem de greu. Circa 40 % din populație votează constant pentru direcția pro-Rusia din 1989 încoace. Ei sunt la Dodon azi. Dodon e la Plahotniuc. Circumsripțiile sunt făcute așa ca numărul de alegători pro-europeni, chiar dacă ar ieși toți la vot, să fie mai mic tot timpul față de cei pro-ruși. Toate calculele au fost făcute înainte de aprobarea sistemului mixt de vot.

 Diaspora este limitată în a vota din ce în ce mai mult. Și toate acestea în condițiile unui exod masiv de populație. Până și dumneata ești plecată. Despre ce vorbim?!

Reporter: Din primăvara 2017, procurorii moldoveni v-au deschis două dosare penale în care vă acuză de trafic de influență, iar acum procesul s-a mutat în instanța de judecată. Câtă încredere aveți în hotărârea pe care o vor da judecătorii?

Credeți că acest proces de judecată v-ar putea limita în drepturile de a candida în alegerile parlamentare din februarie 2019? 

Dorin Chirtoacă: Din primăvara lui 2015 sunt deschise dosarele: unul pe 27 martie 2015, de ziua Unirii Basarabiei cu România, deci cu dedicație, iar celălalt de pe 25 septembrie 2015. Se pregăteau demult. Sunt dosare penale pentru simplul fapt că … am fost la serviciu unde am muncit, asezonate cu declarații false ale unor subalterni care s-au vândut regimului potrivit formulei descrise mai sus. Așa oricine poate fi arestat și supus inchiziției ca în Evul Mediu.

Încrederea în procurori și judecători s-a epuizat demult. Unul spune minciuni și celălalt îl acoperă. Așa funcționează tandemul lor. La ultimele ședințe au fost prinși, cum se spune, în flagrant, cu minciuni debitate de procuror, confirmate prin înregistrări audio, și judecătorul care după ce le citește cu voce tare, le ignoră și se face că nu le vede. Fac parte din sistem, din regim, și doar mimează un proces judiciar. Se vede și se știe că nu decid ei. Execută ce li se spune. Este penibil și ridicol ce se întâmplă în instanță. Dacă ar accepta înregistrarea video și transmiterea online a ședințelor ar vedea și ar înțelege aceasta toată lumea. Dar ei nu vor. Vor așa, între patru pereți, să nu-i știe nimeni, dar vor cere și mai departe la fiecare ședință transmisiune video online.

Hotărârea va fi așa cum le-o va da regimul, s-ar putea nici să nu o scrie, doar să-și pună numele. Evident că pe lângă o condamnare urmăresc interdicția de a ocupa funcții publice, pentru a nu putea candida pentu Parlament etc. Nu au nici un fel de scrupule. Ne vom căuta dreptatea la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, în altă parte nu avem unde.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments