Aici s-au mutat 12 copii proveniți din Centrul de Plasament din cadrul
Complexului de Servicii Sociale „Sfântul Spiridon”
Vineri, 17 august, Hope and Homes for Children și Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Iași au inaugurat Casa de tip familial „Petru Rareș” din Târgu Frumos. Aceasta este cea de-a doua casă de tip familial dezvoltată de Fundație în cadrul procesului de închidere a Centrului de Plasament din cadrul Complexului de Servicii Sociale „Sfântul Spiridon” din orașul Târgu Frumos. La eveniment au participat actorul Marius Manole, Ambasador Hope and Homes for Children, Florin Ion, director general al DGASPC Iași, Gabriela Baltag, directoarea Complexului de Servicii Sociale pentru Copii „Sfântul Spiridon”, Radu Tohătan, managerul Departamentului de operațiuni în cadrul Hope and Homes for Children. Casa a fost mobilată și decorată cu sprijinul JYSK România.
Procesul de închidere a Centrului de Plasament din cadrul Complexului de Servicii Sociale „Sfântul Spiridon” din Târgu Frumos a început în februarie 2014, printr-un parteneriat încheiat între Hope and Homes for Children și DGASPC Iași. La acel moment, în centru se aflau 215 băieți iar, iar în prezent numărul lor este de 30, cu vârste cuprinse între 12 și 20 de ani. În urma evaluărilor individuale, Hope and Homes for Children a identificat cele mai bune alternative de transfer, ocupându-se inclusiv de dezvoltarea a patru case de tip familial. Prima casă de tip familial, Casa „Teilor”, a fost dezvoltată de Hope and Homes for Children cu sprijinul partenerilor săi și inaugurată în februarie 2018. A doua casă de tip familial, „Petru Rareș”, a fost inaugurată în 17 august, 12 băieți mutându-se deja în ea. Alte două case de tip familial urmează să fie deschise pe parcursul acestui an în localitate, toate cele patru locuințe fiind mobilate și decorate cu sprijinul JYSK România.
Cei 12 băieți cu vârste între 10 și 16 ani s-au mutat în noua lor casă, o clădire pe două niveluri, cu patru dormitoare, o cameră de zi, două băi și o bucătărie, toate foarte spațioase, primitoare și adaptate nevoilor lor. Cu ajutorul lui Marius Manole, Ambasador Hope and Homes for Children, și al celorlalți invitați la eveniment, copiii au plantat pomi lângă casă pentru a o face cât mai primitoare și frumoasă.
Toate casele de tip familial construite de Hope and Homes for Children oferă copiilor și tinerilor un mediu cât mai apropiat de cel familial. Într-o astfel de casă trăiesc maximum 10-12 copii care se bucură de găzduire, îngrijire, educație, sprijin emoțional și consiliere pentru dezvoltarea deprinderilor de viața independentă. Odată cu finalizarea construcției și darea în folosință, Hope and Homes for Children donează casele de tip familial partenerului cu care colaborează, în acest caz DGASPC Iași, dar continuă să aplice planurile de acomodare, pregătite împreună cu membrii de personal pentru fiecare copil în parte și să monitorizeze, pe termen lung, copiii și membrii de personal pentru a se preîntâmpina proactiv eventualele probleme. Această casă este cea de-a 105-a casă dezvoltată de Hope and Homes for Children în România.
Iași este județul în care există, în prezent, cele mai multe instituții de tip vechi. În 1997, la nivelul județului existau 35 de centre de plasament în care erau instituționalizați peste 5.000 de copii. În 2017, numărul copiilor din instituții și din apartamente de tip familial a ajuns la 950, în timp ce 1.450 de copii se aflau în asistență maternală. Hope and Homes for Children și DGASPC Iași au finalizat, la începutul acestui an, închiderea Centrului de Plasament „Veniamin Costache” și se află în proces avansat de închidere a încă două centre de plasament din cele 11 rămase în județ: „Ion Holban” din Iași și „Sfântul Spiridon” din Târgu Frumos. Pe parcursul procesului de dezinstituționalizare, Hope and Homes for Children se ocupă de construcția caselor de tip familial pe care le predă apoi spre administrare către Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului din județ, continuând monitorizarea copiillor.
Hope and Homes for Children are ca obiectiv închiderea tuturor instituțiilor de tip vechi din România, așa numitele orfelinate, până în 2026. Programele Fundației urmăresc înlocuirea sistemului instituționalizat de protecție a copilului cu unul bazat pe conceptul familial, prin reintegrarea în familie atunci când este posibil, plasarea în asistență maternală sau în case de tip familial a copiilor din orfelinate. În aceste case locuiesc maximum 12 copii și tineri care au șansa de a trăi într-un mediu cât mai apropiat de cel familial, primesc îngrijire, educație, sprijin emoțional și consiliere pentru dezvoltarea deprinderilor necesare unui trai independent.
Declarații de presă
Ștefan Dărăbuș, director regional, Europa Centrală și de Sud, Hope and Homes for Children — ”Un grup de 12 tineri se mută în Casa de Tip Familial ”Petru Rareș”. Din 214 copii și tineri, câți au fost în instituție la demararea proiectului, 48 ajung în Case de Tip Familial, iar dintre ceilalți 166, cei mai mulți au fost și sunt reintegrați în familiile lor naturale, sau sunt sprijiniți să devină independenți și să-și înceapă viața pe picioarele lor. Cei 12 tineri vor trăi pe o stradă ca oricare alta, între oameni obișnuiți și se vor bucura de firescul vieții, așa cum se bucură orice tânăr dintr-o familie obișnuită. În fond, tot ceea ce facem e să le redăm atât cât le-a rămas din savoarea unei copilării ce le-a fost furată.”
Florin Ion, director general al DGASPC Iași — „Beneficiile închiderii Complexului de Servicii Sociale pentru Copii din Târgu Frumos în colaborare cu Hope and Homes for Children sunt creşterea calităţii vieţii copiilor prin schimbarea mediului fizic și stimularea constantă a copiilor şi tinerilor prin implicarea lor în activităţi recreative, gospodăreşti, educative, de comunicare şi socializare care să fie susţinute de membri de personal perfecţionaţi prin programe de pregătire continuă susţinute de Fundaţie. Totodată, se facilitează reintegrarea în familia naturală, în familia extinsă sau substitut a unui număr mai mare de copii cu sprijinul oferit de Hope and Homes for Children.”
Alex Bratu, Country Manager JYSK România și Bulgaria — “Pentru fiecare dintre noi, acasă este locul în care ne simțim cel mai bine, locul unde putem fi noi înșine, unde ne simțim confortabil și liniștiți. Până acum, acești 12 tineri nu aveau un loc pe care să îl poată numi “acasă”. Nu aveau o familie. Nu aveau patul lor sau lucrurile lor. Aveau doar un acoperiș sub care să stea. Acum, o dată cu inaugurarea Casei de tip familial Petru Rareș, acești adolescenți vor trăi într-un loc care va fi cu adevărat “acasă“ pentru ei. Vor crește într-un mediu apropiat de cel familial și vor avea activitățile pe care orice copil le are cu familia lui, lucru care îi va ajuta să se integreze mai bine atunci când vor ajunge adulți. Ne bucurăm că am avut un rol în a le oferi o casă primitoare și confortabilă acestor adolescenți. Este cea de-a cincea casă pe care o mobilăm și, ca și în cazul celorlalte case, a fost o plăcere să vedem entuziasmul copiilor atunci când s-au mutat.“
Pentru mai multe informații:
Anamaria Bogdan, Hope and Homes for Children, tel. 0799 830 651, email [email protected]
Despre Hope and Homes for Children România
Hope and Homes for Children activează în România din 1998, timp în care a contribuit în mod direct sau indirect la închiderea a 56 de instituții de tip vechi (orfelinate), în timp ce alte 10 sunt în curs de închidere. Prin serviciile dezvoltate de Hope and Homes for Children, copiii trec de la îngrijirea în instituţii-mamut în care nu beneficiază de atenţie şi afecţiune individuală, la sisteme bazate pe conceptul familial, care le permit o viaţă apropiată de normalitate. Prin eforturile Fundației şi ale partenerilor săi, 5.185 copii au fost scoși din orfelinate, iar alți 455 urmează să părăsească orfelinatele în curs de închidere.
În același timp, Fundația activează intens în prevenirea separării copilului de familie, intervenind cu mijloacele necesare pentru susţinerea familiilor în care riscul de abandon al copiilor este ridicat. Astfel, 28.436 de copii au fost salvaţi de la ruperea de familie, 1.015 tineri au fost sprijiniţi pentru o viaţă independentă, 1.922 de copii au fost primiţi în centrele de zi, iar 879 în regim de urgență şi 8.546 de membri de personal din sistemul de protecţie al copilului au fost instruiţi de Hope and Homes for Children.
Până în acest moment, 49.255 de copii au beneficiat de serviciile Hope and Homes for Children România, al cărei obiectiv este ca până în 2026 să fie eliminată instituţionalizarea copiilor în țara noastră. Mai multe informații la www.hopeandhomes.ro.