În ajunul Zilei Independenței, Chișinăul va fierbe în proteste

0
2119

În ajunul sărbătorilor dedicate Zilei Independenței și Zilei Limbii Române, care anual au loc la sfârșitul lunii august, opoziția de la Chișinău vrea să adune cetățenii la un protest anit-guvernamental. După invalidarea alegerilor pentru Chișinău, intersecția din fața primăriei s-a umplut de protestatari veniți să-și exprime nemulțumirea. Doar că, după 10 iulie, protestele s-au oprit brusc. Andrei Năstase, candidatul care a câștigat alegerile și n-a mai văzut fotoliul de primar al municipiului Chișinău, anunța atunci că va chema oamenii din nou în stradă la 26 august. Și pentru că se apropie 26 august, am stat de vorbă cu Valeriu Pașa, activist civic de la Chișinău.

Care este scopul protestului din 26 august de la Chișinău? Pentru ce sunt îndemnați oamenii sa protesteze?

Valeriu Pașa: Este un protest împotriva guvernării. Liderii opoziției pro-europene și cei din societatea civilă, care compun comitetul de rezistență, îndeamnă oamenii să iasă în stradă ”pentru a opri dictatura”. Mesajul, deși un pic cam vag, rezonează cu dispoziția majorității cetățenilor. Deja fiecare dezvoltă cum înețelege mai bine acest mesaj, dar oamenii doresc să vină. Altceva că cetățenii pun multe întrebări: cât va dura? Rămânem sau nu pe noapte? Unde vom protesta? Asta dincolo de discuții pe subiecte majore, care pot fi reduse generic la: ”Va fi sau nu Revoluție?” și ”Suntem oare pregătiți să o facem?”

Se cunoaște care este mesajul și cine ar urma să vină la protestul din 26 august?! Credeți că ajung la acest protest mai mulți moldoveni din diasporă?

Valeriu Pașa: Despre mesaj am scris mai sus, pentru mine personal este lupta pentru a avea drept la schimbarea pașnică a guvernării, prin alegeri democratice. Diaspora sigur va fi prezentă în număr mare, dar nu va avea posibilitatea să rămână pentru prea mult timp, maxim 4-5 zile.

Nu este prea târziu de reluat protestul acum?! De ce s-au oprit protestele la început de iulie?!

Valeriu Pașa: Ar fi mult mai bine să se fi fixat acest protest mare mai devreme, cel puțin la mijlocul lunii august, poate chiar înainte de încheierea sesiunii parlamentare, dar avem deja ce avem. Un protest mare nu se face de azi pe mâine, e nevoie de pregătire. Este și o anumită logică – înaintezi niște cerințe față de guvernare, le dai termen, dacă nu îndeplinesc cele cerute, vii și faci proteste din nou, mai mari, mai decis, blochezi activitatea vinovaților, îi constrângi să cedeze. Mai mult, nu știu dacă este un plan strategic anume, dar posibil că cetățenii trebuie să cunoască că e nevoie de mai mult timp de protest. Posibil cei din opozițiea au o viziune cum să debarcheze această guvernare în doar câteva zile, nu cred că e imposibil. Dacă e așa – merită toată apecierea și susținerea cetățenilor care își doresc o țară liberă și democratică.

Există un grup de inițiativă civică care organizează protestul sau politicienii din opoziție vor fi motorul de mobilizare a cetățenilor?!

Valeriu Pașa: Există un comitet al mișcării de rezitență națională ”ACUM”. Cuprinde trei partide pro-europene de opoziție – Platforma DA, PAS și PLDM și mai mulți exponenți activi din societatea civilă, cu viuziuni pro-europene, dar de pu un spectru destul de larg al preferințelor ideologice. Cred că e loc chiar de o reprezentare și mai largă, dar, din nou, avem ce avem și deja nu e rău. Mai există și mișcări care susțin protestul dar nu se subordonează, să spunem așa, comitetului. Așa este protestul permanent Occupy Guguță, sunt grupurile FreeMoldova din diasporă. Sunt grupuri active care îndeamnă lumea la protest. Așa îmi pare și firesc, o unitatea prin diversitate. În general, putem spunem că această mișcare protestatară este foarte europeană prin comportament, mesaje, sperăm că în contextual profund anti-european al guvernării actuale, va da și rezultate.

După evenimentele de la București, credeți că acestea vor influența cumva desfășurare protestului de la Chișinău?

Valeriu Pașa: Nu va fi o influență prea mare. Va influența mulți dintre cei mai activi, cetățenii simpli nu prea urmăresc. Nici contextul nu poate fi comparat. Mai curând cei din România trebuie să învețe lecții de la Chișinău, să nu ajungă la fel. Dargnea e copil mic în comparație cu Plahotniuc. La București s-a dorit un mesaj – a fost dat, la noi cu mesajele nu mai faci nimic. Am și vrea să ieșim să apărăm vre-o instituție a statului care se opune dictaturii, dar nu avem pe cine. Noi luptăm să eliberăm aceste instituții.

Ce ar trebui să se întâmple după 26 august?

Valeriu Pașa: Eu nu știu ceva fi pe 26, știu doar că va veni lume. Situația este complexă –Republica Moldova este foarte vulnerabilă. Eu nu vreau să ajungem la scenarii violente sau instituții provizorii, create în piață, de conducere a statului. O astfel de situație ne face extrem de vulnerabili la scenarii de destabilizare. Transnistria, Găgăuzia, datorită unei politici ipocrite a guvernrărilor de după independență, rămân neintegrate și sursă de potențial conflict. În cazul regiunii transninstrene e și mai rău – e un poligon militar al Federației Ruse. Chiar și acum, un scenariu de tip Donbass în Republica Moldova nu se realizează doar pentru că (încă) nu e decis la Moscova. Moscovei actualul regim îi convine perfect – Plahotniuc le spală banii, fugărește din țară tinerii cu viziuni pro-europene, îi face pe cetățenii rămași să se dezamăgească de idea europeană. Cum va acționa Moscova dacă vede că Republica Moldova pleacă pe bune ”de la pripon” iar puterea este fragilă și nu e legitimă în ochii tuturor. Nu vreau să deviem mult în detalii, dar mai bine să se ajungă pe cale normală la alegeri normale. Plahotniuc trebuie să plece, liderii opoziției trebuie să i-o ceară într-un scenariu realist. Iar lucrul acest se poate întâmpla doar prin intermedierea unor actori externi serioși, influenți. Cel mai mare intres ar trebui să fie al Bucureștiului, dar nu se vede, se vede, mai curând un dezinteres total care vine de la vârfurile puterii și a statului român. Și nu mă refer doar la PSD/ALDE, cu ei e totul clar, dar administrația prezidențială și structurile de securitate nu sunt nici ele mai cu folos. Ar fi bine să se schimbe starea asta de lucruri.

Pe de altă parte, lipsa de rezultate a acestui protest va însemna victoria lui Plahotniuc. Cetățenii sunt gata să meargă cum zic ei ”până la capăt”. Cetățeni nu fac și nu sunt datori să facă analize complexe de riscuri. Politicienii nu au luxul acesta, dar sunt și într-o zonă de risc. Cel mai mare pericol este că oamenii se vor dezamăgi și mai mult în proteste și în potențialul unei schimbări. Aceasta va lovi deastruos în opoziție. Dacă nu livrează rezultate prin protest, vor pierde susținerea oamenilor. Lui Plahotniuc îi va rămâne doar să mute alegerile în toamna lui 2018 (decembrie mai curând), pe care opoziția le va pierde din cauza dezamăgirii cetățenilor. Acesta este cel mai periculos scenariu. Miza lui Plahotniuc este ca protestul să se epuizeze, asta, crede el, îi va permite să evite un nou val de proteste puternice, după alegerile parlamentare.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments