Interviu în oglindă

0
2739

 Dr. Andrei Lazăr: Înclinațiile mele erau tehnice și următoarea „mașinărie” care mi s-a părut interesant de reparat a fost corpul omenesc.

Dr. Lucian Popa: Frumusețea este echilibru.

 

Sunt medici chirurgi. Activeaza într-un domeniu dorit poate de unii colegi de breaslă, iar pacienții, și mai ales pacientele, își pun speranța că, odată ce ies pe ușa cabinetului, vor arăta mai bine. Doi chirugi plasticieni școliți în Iași, la Facultatea de Medicină din cadrul Universității de Medicină și Farmacie Grigore T. Popa vin să răspundă la întrebările 7Est.

Andrei Lazăr si Lucian Popa, ambii medici cu experienţă vastă în domeniul chirurgiei plastice si estetice, au lucrat ani buni în sistemul public de sănătate, dupa care au ales sistemul privat. Doctorul Andrei Lazăr activează la clinica sa privată dar și la Spitalul Elytis privat din Iași, iar medicul Lucian Popa își desfășoară activitatea la Clinica Medlife.

De ce ați ales medicina și mai ales chirurgia?

Dr. Andrei Lazăr. Am ales medicina mai mult datorită circumstanțelor. Aș fi vrut să devin inginer de automatizări și calculatoare, dar în acest domeniu viitorul nu părea promițător. Dar înclinațiile mele erau tehnice și următoarea „mașinărie” care mi s-a părut interesant de reparat a fost corpul omenesc. Și așa am ajuns chirurg. Chirurgia estetică este o chirurgie de lux, în care pacientul dorește să obțină rezultate maxime cu cât mai puțin disconfort în cât mai scurt timp. Fără complicații și cu rezultate durabile în timp. În același timp, deși publicul tinde să pună chirurgia estetică la acelaşi nivel cu mersul la coafor, să știți că este o chirurgie grea, lungă si care necesită o concentrare deosebită de lungă durată. Un chirurg plastician nu este automat și chirurg estetician. Iar chirurgia estetică nu o alegi, ci o studiezi și devii chirurg estetician ca o supra-specializare atunci când ai suficientă experiență pentru a putea face față oricăror situații ce pot apărea în cursul unei operații și pe perioada de convalescență.

Dr. Lucian Popa. Medicina ca și alegere a venit de la sine. Din liceu am făcut parte din “Sanitarii pricepuţi”, care au contribuit la expresia dorinței de a ajuta, de a face bine. Ulterior, cei cu care eram în acest gen de concurs am mers aproape toți la Medicina. Chirurgia estetică este ca o aură a chirurgiei plastice. Bazele chirurgiei plastice au dus firesc la completarea întregului cu frumosul. A devenit ca o schimbare progresivă, continuă. În ceea ce mă privește, frumosul și-a găsit rădăcinile în școala de arte pe care am absolvit-o și în care, grație profesorilor mei, mi-am dezvoltat această latură artistică.

Ce fel de operații erau înainte de 1989 și de când a început interesul pentru chirurgia estetică în România?

Dr. Andrei Lazăr. Ceaușescu înființase înainte de 1989 un spital de chirurgie plastică în București unde, în afară de cazuistica normală pentru un astfel de spital, se spune că se schimbau fizionomiile unor spioni și că unele doamne dintr-un cerc apropiat puterii își mai ajustau niște neajunsuri. Cred că, la fel ca în restul lumii, oamenii, dar în special femeile, au dorit să întrunească toate cerințele canoanelor de frumusețe ale epocii respective. La noi, chirurgia estetică nu s-a putut dezvolta în timpul regimului comunist, așa încât această ramură a început să se dezvolte abia spre anii 2000. Acum suntem și noi în pas cu celelalte țări.

Dr. Lucian Popa. Chirurgia estetică era practicată la fel ca și în alte țări ale Europei. Chirurgia sânului, a nasului sau chirurgia țesutului gras – dar existau mai puține centre în care aceasta era practicată și nu avea o asemenea prezență ca în prezent. Interesul pentru chirurgia estetică a avut același curs ca peste tot în lume, în Romania fiind doar limitată de particularitățile socio-politice și de limitele de expresie datorate acelei perioade.

Ce calităţi trebuie să aibă un chirurg?

Dr. Andrei Lazăr. Cred că principala calitate este responsabilitatea. Să știi mai degrabă când să NU operezi decât când să operezi. Să ai puterea să spui „Nu știu” și să cauți răspunsuri în cărți sau la cei care știu. Să fii sincer cu tine însuți și în fața pacientului. Asta salvează vieți. Și să NU MINȚI! În rest, mai ai nevoie de putere de muncă de tractor, de plăcerea de a învăța și de a progresa, de modestie cinstită și de dorința onestă în fața lui Dumnezeu de a face bine.

Dr. Lucian Popa. Din punctul meu de vedere, toate calitățile esențiale ale unui chirurg sunt abstracte. Dar știu că îți trebuie în primul rând har. Apoi suflet, determinare și hotărâre.

De ce aţi rămas în România, în condiţiile în care mulţi medici aleg să profeseze în străinătate?

Dr. Andrei Lazăr. Am avut propuneri sa rămân în Franța și în Germania. Aș fi fost mai realizat din punct de vedere financiar și poate mi-ar fi fost mai ușor din punct de vedere profesional. Dar ceea ce am îmi ajunge, iar satisfacția de a te realiza profesional, chiar dacă mai greu, dar prin forțele tale și la tine acasă, mi se pare mai mare decât în străinătate, unde chiar și prietenii pe care ți-i faci te tratează tot ca pe un străin în mod involuntar. Și asta te macină încet-încet. Am trăit-o și n-am rezistat.

Dr. Lucian Popa. Întotdeauna am fost implicat. Am primit o educație responsabilă. Problemele care se ivesc în viață trebuie rezolvate și nu evitate. Menirea mea este aici. Deși am primit multe propuneri, eu mă simt legat de acest loc.

De ce ați ales sistemul privat?

Dr. Andrei Lazăr. Am muncit peste 20 de ani în sistemul de stat cu multă pasiune și devotament pentru pacienți și pentru Spitalul de Urgențe în care am lucrat. Și au fost perioade în care am lucrat în condiții pe care nu vi le puteți imagina – spitalul nu ne punea la dispoziție mănuși, în urgențele chirurgicale mici se ofera fără mănuși. Ne spălam mâinile cu alcool iodat… Pentru urgențele mari mănușile se resterilizau până se spărgeau… Spre sfârşitul anilor ’90 însă, condițiile din Spitalul de Urgente s-au schimbat radical în bine. Dar, cum tot ce merge bine trebuia să se sfârșească, Spitalul de Urgență Sf. Ioan a fost desființat, iar echipa de profesionisti, distrusă și răspândită pe la alte spitale. Noi am ajuns la Spiridon. Condiții foarte proaste de muncă, instrumentar vechi de peste 10 ani care nu mai fnctionează corect de mult timp, condiții foarte proaste pentru pacienți, săli de operație care funcționează în condiții de-a dreptul ilegale în ceea ce privește circuitele și condițiile de sterilitate. Cred ca nu mai e nevoie sa spun mai multe. De aceea am plecat in sistemul privat.

Dr. Lucian Popa. Nu am ales sistemul privat. Eu doar nu mi-am mai găsit expresia în sistemul de stat în care am activat 26 de ani, din care 20 în chirurgia de urgență ca și în sistemul de învățământ universitar.

Care este cel mai solicitat tip de intervenție estetică?

Dr. Andrei Lazăr. E greu de spus dar, în afara injectărilor cu acid hialuronic și toxină botulinică, operațiile de toate felurile (măriri, ridicări, micșorări) ale sânilor, modificarea formei nasului și cele asociate cu obezitatea sunt cele mai frecvente.

Dr. Lucian Popa. Chirurgia estetica este o chirurgie determinată social, dependentă de dorințele de expresie la un anumit moment. În present, chirurgia sânului a căpătat o pondere importantă datorită interesului și posibilităților tehnologice, dar un trend crescător îl înregistrează chirurgia țesutului gras și lipotransferul, dar și chirurgia de expresie facială, rinoplastia și implantologia estetică.

Ce înseamnă frumusețea din punctul de vedere al unui chirurg estetician?

Dr. Andrei Lazăr. E clișeu, dar frumusețea vine din interior. Am întâlnit multe persoane frumoase și irezistibil de plăcute care, la analiza obiectivă prin ochii esteticianului, erau un dezastru. Dar toata lumea le iubea. Din păcate, sunt și multe exemple care sunt exact opusul. Dar, pentru chirurgul estetician, dincolo de măsurători de centimetri și unghiuri pentru obținerea simetriei și raporturilor perfecte, cel mai important este să transformi o persoană care nu se simte în propriul fizic, într-una care este în armonie cu aspectul exterior al propriei persoane. E mai greu atunci când problemele sunt de ordin psihic, iar dorința de transformare fizică este absurdă. Se numeste sindrom Munchausen sau dismorfic. Uneori e necesară chiar intervenția unui psihiatru. Dar asta trebuie să realizezi înainte de a opera pacientul.

Dr. Lucian Popa. Nu pot vorbi decât în numele meu. Frumusețea este echilibru. Este acea satisfacție vibrantă pe care o simți la vederea liniilor bine proporționate, armonioase ale unui corp. Este starea creată de vederea unei opere de artă transpusă în munca din fiecare zi.

Dacă nu ați fi profesat medicina, ce meserie v-ați fi ales?

Dr. Andrei Lazăr. Mi-ar fi plăcut să fiu inginer sau navigator. Printre altele, am și grad de căpitan profesionist pentru ambarcațiuni cu vele de până la 200 de tone. Am muncit cinci ani pentru el și am avut examinator venit special din Londra. Chiar mă pricep!

Dr. Lucian Popa. Dorința de cunoaștere și de nou probabil că m-ar fi îndreptat către un domeniu de cercetare. Mi-ar fi plăcut să fiu cosmonaut.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments