La teatru printre ruine

0
1165

Clădirea Teatrului „Luceafărul” din Iaşi are nevoie de reparaţii capitale. Imobilul nu a mai fost reparat de mai bine de 30 de ani. Chia și așa, teatrul a avut peste 80.000 de spectatori pe stagiune

 

 

 

 

 

Teatrul pentru Copii şi Tineret „Luceafărul” din Iaşi nu a mai fost reparat de mai bine de 30 de ani, iar în prezent clădirea are nevoie de reparaţii capitale atât la exterior, cât şi la interior. Ferestrele sunt vechi din 1987, infiltraţiile au distrus terasa şi pereţii din interior, sălile au scaunele rupte şi cu toate acestea, teatrul este îndrăgit de copii. Chiar dacă activitatea artistică a Teatrului „Luceafărul” este recunoscută la nivel internaţional, instituţia de cultură aşteaptă de ani de zile finanţarea de la Consiliul Judeţean Iaşi pentru a demara lucrările de reabilitare. În zadar. Reprezentanţii instituţiei spun că este posibil ca Teatrul „Luceafărul” să fie reabilitat în viitor, însă nu există un proiect clar conturat. Până atunci, preşedintele CJ, Maricel Popa deplânge cei 600.000 de lei pe care i-a plătit Consiliul Judeţean ca despăgubire în urma unui proces mai vechi al Teatrului.

80.000 de spectatori pe stagiune

Spectacolele Teatrului pentru Copii şi Tineret „Luceafărul” sunt o încântare pentru toţi cei care le privesc, dovadă fiind numărul mare de spectactori pe care îi are stagiune de stagiune. Doar în ultima stagiune, peste 80.000 de spectatori au trecut pragul Teatrului „Luceafărul”. Aceşti oameni au trecut cu vederea starea deplorabilă în care se află clădirea şi în care actorii îşi desfăşoară activitatea cu atâta măiestrie şi pasiune.

„Este o clădire unică în Europa pentru această destinaţie de Teatru de Copii şi Tineret dar care are nişte probleme pentru că de la inaugurarea ei din 1987, adică de acum 30 de ani nu a suferit nicio reparaţie capitală. Sigur, noi am mai făcut mici reparaţii, am mai dat un var, am reparat terasa am refăcut cu angajaţii noştri scările din faţa Teatrului care chiar erau foarte deteriorate însă este nevoie de o reparaţie capitală, adică de o refacere fără să schimbăm nimic din înfăţişarea clădirii pentru că aşa spune legislaţia în vigoare”, spune Oltiţa Cîntec, directorul artistic al Teatrului „Luceafărul”.

O expertiză tehnică efectuată în 2013 a arătat faptul că există probleme la structura clădirii, iar mai apoi s-a pus în discuţie reabiltitarea şi renovarea instituţiei. În data de 14 iulie 2015 s-au contractat serviciile pentru întocmirea proiectului tehnic a cărui valoare totală însuma peste 300.000 de lei. Aceşti bani au fost alocaţi de către Consiliul Judeţean, în subordinea căruia instituţia se află. Nici până în prezent nu au fost calculate sumele pentru a vedea la ce valoare se ridică aceste reparaţii.

Consiliul Județen, bun de plată

Prioritar pentru preşedintele CJ Iaşi este procesul intentat în urmă cu zece ani de către restaurantul care funcţiona la subsolul Teatrului. 600.000 de lei a plătit CJ Iaşi despăgubire unei firmei care se află în insolvenţă. Conducerea de atunci a decis să evacueze firma la care subînchiriase, motiv pentru care a fost dată în judecată.

„Este o analiză mai complexă la Teatrul Luceafărul şi acolo vrem să dezvoltăm zona respectivă. A fost ţinută de un proces moştenit de la un chiriaş. Chiar am plătit o despăgubire şi nu înţeleg de ce, dar zona respectivă vrem să fie un mediu pentru tineri şi nu un loc ce poate fi închiriat pentru crâşme şi discoteci”, spune Maricel Popa.

Un vis numit speranţă

Singurul lucru pe care ni l-au putut spune reprezentanţii CJ Iaşi este că exteriorul clădirii Teatrului Luceafărul ar putea fi renovat prin relocarea unor fonduri destinate reabilitării instituţiilor publice. De interior, de săli sau grupuri sanitare, nici măcar nu se pune problema, cel puţin anul acesta.

„Acum aşteptăm cu speranţă ca în 2019 să ni se aloce şi sumele necesare pentru lucrările de reparaţii ceea ce înseamnă terase, exterior, interior, salile de teatru pentru că în cei 30 de ani de când funcţionăm câţi copii au intrat… Este nevoie de o reparaţie capitală a clădirii dar noi suntem optimişti, finanţatorul nostru, Consiliul Judeţean ne-a asigurat pentru celelalte cheltuieli din bugetul Teatrului finanţările pe care le-am solicitat pentru producţie teatrală, care este principala misiune a Teatrului Luceafărul”, a completat Oltiţa Cîntec.

Actorii din Iaşi prezenţi pe scenele internaţionale

În ciuda problemelor cu care se confruntă, doar în ultimul an, Teatrul Luceafărul a bifat o serie de reuşite. Echipa spectacolului „Hansel și Gretel” a fost într-un amplu turneu desfășurat în intervalul 15-31 mai, în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. Artiștii ieșeni au susținut cu succes, în fața unor săli pline și a unui public deschis reprezentații la Londra, Manchester, Leeds, Glasgow și Edinburgh. Mai apoi, trupa de teatru a participat la Festivalul Internațional de Teatru pentru Tineret „Colpi di scena” în regiunea Emilia Romagna, Italia, unde artiştii ieșeni au jucat în limba italiană „Capra cu trei iezi/ La Capra e i tre capretti”, pe scena de la Teatro Testori din Forli. „Capra cu trei iezi” a călătorit, în îndepărtata Chină, fiind prima oară când un spectacol ieșean ajunge la un Festival Internațional din China. Trei reprezentații au fost susţinute şi în Republica Moldova de trupa Teatrului Luceafărul, în cadrul unui turneu realizat de instituția ieșeană în colaborarea cu Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” din Chișinău. Spectacolul „Povestea unui om leneș” după Ion Crenagă a fost reprezentat în localitățile Sîngerei, Coșcodeni și Ungheni.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments