Primarul Comunei Sirețel se află, din nou, în mijlocul unui scandal. Gheorghe Ancuța este acuzat de către viceprimarul Gelu Șpaiuc si consilierul Gabriel Dulgheru de fals în acte. Totul a fost descoperit în urma unei adrese făcute la Agenția Națională a Funcționarilor Publici pentru a sesiza modul în care sunt ocupate funcțiile în primărie și de faptul că voturile sunt ignorate complet de primar. În urma răspunsului primit de la Agenție, s-a constatat faptul ca Primăria Comunei Sirețel a aprobat Planul de ocupare a funcțiilor publice pentru anul 2018, deși consilierii nu l-au votat. Practic, primarul ar fi schimbat o hotărarâre a Consiliului Local pentru a putea face angajări în instituție. Edilul Gheorghe Ancuța nu se află la prima abatere de acest gen. El a mai fost condamnat la cinci ani de închisoare cu suspendare, pentru luare de mită.
În urmă cu câteva luni, viceprimarul a înaintat o adresă către prefectul județului Iași, Marian Șerbescu, prin care îi aduce la cunoștință faptul că nu a fost aprobat prin hotărâre a Consiliului Local Sirețel, Planul de ocupare a funcțiilor publice. Cu toate acestea, în data de 15.05.2018, pe site-ul Agenției Naționale a Funcționarilor Publici a fost anunțat un concurs pentru ocuparea mai multor funcții publice de consilier juridic, clasa I, grad profesional superior, în cadrul compartimentului Juridic și Contencios și clasa și referent III, grad profesional principal, în cadrul Compartimentului Urbanism – Construcții. Acest concurs l-a determinat pe viceprimar să înainteze o adresă la ANFP pentru că știa clar că nu a fost aprobat acel plan.
Atașat documentului este și hotărârea de consiliu local cu numărul 16 prin care se aproba Planul de ocupare a funcțiilor publice, o hotărâre complet diferită cu cea pe care ei au aprobat-o în acel moment. Consilierii locali spun că în acea ședință au aprobat modificarea și completarea Contractului de delegare a gestiunii serviciilor publice de alimentare cu apă și canalizare și nu Planul de ocupare a funcțiilor publice. Gabriel Dulgheru, cel care a fost președinte de ședință în momentul în care nu s-a aprobat Planul de ocupare a funcțiilor publice spune că nu a semnat hotărârea trimisă de către Primaria Comunei Sirețel la Agenția Națională a Funcționarilor Publici.
„Noi nu am aprobat hotărârea de Consiliu și domnul secretar a făcut o hotărâre falsă, cu semnătura mea, eu fiind președinte de ședință la data de 20.04.2018 și au contrafăcut semnătura mea și am mers și a dat examenul de ocupare a postului de secretar. Apoi am primit răspuns de la ANFP unde am văzut că apare semnătura mea falsă. Acum Prefectura îl sondează pe domnul secretar să facă raportul pentru domnul primar că este condamnat pentru luare de mită. Ei fac învârteli, din ce am înțeles nu mai ocupă postul de secretar domnul Liviu Ghiorhiță„, spune consilierul Gabriel Dulgheru.
Ceea ce pare a fi adevărat. În momentul în care a fost întrebat dacă a fost sau nu aprobat Planul de ocupare a funcțiilor publice, Liviu Ghiorghiță a refuzat să comenteze pe motiv că în prezent ocupă funcția de specialist la Cadastru.
“Nu știu, nu mă privește pe mine. Nu mă întrebați pe mine chestiile astea, dacă vreți informații cu privire la Cadastru vă pot oferi. În cazul de față, întrebați viceprimarul care e lider în grupul consilierilor locali, întrebați primarul. Sunt un simplu angajat. Am fost numit secretar două luni de zile, de acum trebuie să trag ponoase pentru o numire”, ne-a declarat Liviu Gheorghiță.
În documentele de la ANFP este precizat faptul ca funcția de secretar a fost ocupată temporar de acesta în anii 2013, 2014, 2015, 2017, timp în care au fost emise avize. Chiar și așa, Gheorghiță a nu a fost tras la răspundere în urma celor două sesizări depuse la Comisia de Disciplină a secretarilor din județul Iași şi la Instituția Prefectului Județului Iași, în care este acuzat de neglijență în serviciu.
„Când domnul prefect i-a facut plângere penală la Parchet (n.r.primarului Ancuța Gheorghe), prin luna februarie, secretarul i-a înaintat o cerere prin luna aprilie pentru revocare din funcție. El era numit printr-o dispoziție a primarului nu prin concurs la ANFP. A fost trimisă o cerere la ANFP de scoatere la concurs a postului de secretar, înaintând o hotărâre de consiliu falsă semnată de dumnealor pentru că noi am respins proiectul de hotărâre privind aprobarea Planului Ocupațional pe 2018. Când l-am întrebat pe primar pe ce bază s-a făcut concursul nu mi-a raspuns. În momentul în care am cerut proiectele de hotărâre din Consiliul Local din 1 ianuarie 2018 până în prezent, la dosar nu am găsit hotărârea care mi-a venit de la ANFP cu numărul 16 care prevedea că acolo este aprobat Planul Ocupațional „, spune viceprimarul Gelu Șpaiuc.
Viceprimarul spune că a depus o plângere la Parchetul de pe lângă Judecatoria Pașcani împotriva primarului Gheorghe Ancuța pentru fals și uz de fals în acte.
“Nu se mai poate așa ceva. Primarul mă amenință acum că o va da afară pe soția mea care lucrează în cadrul Primăriei de ani buni așa cum a fost Ștefan Brânză, fost angajat la Cadastru. Acum el este în șomaj pentru ca Liviu Ghiorghiță să îi ocupe locul. Nu știm ce să mai facem”, se plânge viceprimarul.
Contactat telefonic, primarul Gheorghe Ancuţa spune ca nu ştie ce hotarâri au fost aprobate în cadrul şedinţei din data de 20 mai.
“Consiliul local a aprobat. Vreau sa vad şi eu acele documente, nu contest. Orice e posibil în ziua de azi dar vreau sa vad şi eu, macar să am habar. Acum aud şi eu pentru prima data discuţiile astea. Ştiu ca domnul viceprimar a propus ca preşedinte de şedinţă, reprezintă majoritatea, eu o respect, nu o contest”, ne-a declarat primarul.
Acestea nu sunt singurele acuzații aduse la adresa primarului. În luna octombrie 2007, Gheorghe Ancuța a încheiat în mod ilegal un contract de lucrari cu administratorul SC Aprodex SRL, Neculai Lupu, pentru executarea lucrării „Pod și podețe pe drumurile comunale DC149 și DS159 în comuna Sireţel. Dosarul DNA arată că Neculai Lupu i-a dat cu titlu de mita lui Gheorghe Ancuţa un microbuz în valoare de 145.000 de lei.
Ruxandra GHEAȚĂ