Şeful PSD Iaşi, Maricel Popa, a fost lăsat cu ochii în soare de către consilierii locali PSD la ultima şedinţă de Consiliu Local. Şeful PSD ar fi încercat să oprească scoaterea la licitaţie de către Primăria Iaşi a unor terenuri în zona industrială. Interesată de acele terenuri este compania OMCO, parte a grupului belgian BMT, care deţine o hală în zonă. Miza afacerii: dacă ar cumpăra terenul scos la licitaţie de municipalitate, OMCO ar renunţa la spaţiul închiriat de la Omega Tehnoton, firmă controlată de familia şefului PSD, Maricel Popa.
Consilierii locali PSD, puşi să facă zid în jurul afacerilor familiei lui Maricel Popa
Şeful PSD Iaşi, Maricel Popa, este acuzat de liberali că blochează investiţiile în oraş. Compania OMCO România, cu o cifră de afaceri anuală de peste 20 milioane de euro, parte a grupului belgiam BMT, a solicitat Primăriei Muncipiului Iaşi scoaterea la licitaţie a unor terenuri aflate în zona industrială, terenuri poziţionate lângă hala de producţie a companiei. OMCO România este interesată să mai construiască o hală pentru a-şi muta utilajele pe care le deţine într-un spaţiu închiriat de la societatea Omega Tehnoton, controlată de familia lui Maricel Popa, şeful PSD Iași. Potrivit unor surse din piață, OMCO plătește aproximativ 10 euro pe metru pătrat chirie pentru spațiul închiriat de la Tehnoton. Astfel, dacă OMCO își construiește propria hală, firma controlată de familia lui Maricel Popa ar putea pierde un contract de căteva zeci de mii de euro. Miza afacerii a fost aspru disputată în ultima ședință de Consiliu Local, care a durat aproape cinci ore. Cele mai dezbătute puncte de pe ordinea de zi au fost cele referitoare la scoaterea la licitație a trei suprafețe de teren la cererea OMCO România. Președintele PSD Iași, Maricel Popa, este acuzat de consilierii locali că ar fi încercat să intervină pe lângă aleșii PSD să nu aprobe sau măcar să amâne cele trei proiecte.
Dezbatere de mai bine de o oră, cu trei pauze
Cele trei proiecte de hotărîre prevăd scoaterea la vânzare prin licitație a 1.312 mp, 5.014 mp respectiv 7.658 mp, parcele în zona în care activează deja compania OMCO. Înainte de a începe dezbaterea, consilierul local PSD, Gabriel Surdu, a solicitat o pauză de 20 de minute. Ședința a fost reluată la intervenția consilierului local independent, Andrei Postolache, dar și a celui de la PMP, Daniel Piftor care și-au exprimat cu fermitate aprobarea proiectelor, susținând că sunt benefice municipiului pentru dezvoltare.
„Vreau să intuim cu toții că va fi un proiect cu dezbateri. Și vreau și eu să îmi exprim intenția și votul pe care îl voi da. Și din punctul meu de vedere vorbim de un investitor dintr-o industrie de înaltă tehnologie pe care ne-o dorim în Iași. Care, sperăm noi, să fie începutul mai multor firme din domeniul acesta care să activeze la noi în oraș. E ceva ce ar vrea orice oraș să aibă. Care vrea niște bucăți de teren la dracu în praznic. Adică nu vrea să fie în centrul orașului, vrea undeva la margine niște bucăți de teren. Și atât timp cât ne asigurăm în legalitatea condițiilor și procesului și dă un preț la valoarea pieței, eu nu văd niciun motiv să refuzăm această cerere, pentru a încuraja această investiție”, a declarat consilierul local Andrei Postolache.
„Vis-a-vis de aceste proiecte 31, 32 și 33 vreau să vă spun că Partidul Mișcarea Populară le susține. Susține orice proiect care contribuie la dezvoltarea economică a Iașului și la crearea de locuri de muncă pentru cetățenii municipiului Iași”, a completat consilierul local Daniel Piftor.
În favoarea acestor proiecte s-a declarat şi consilierullocal PSD, Mihai Pintilie, care a ținut să menționeze că îşi asumă consecinţele votului, făcând astfel trimitere la presiunile exercitate de conducerea partidului. Şeful grupului de consilieri locali PSD, Gabriel Surdu, a intervenit imediat .
”Rog colegii din partidul PSD să se abțină la vot întru-cât trebuie să ne mai edificăm asupra suprafețelor și asupra prețului. Lucru pe care nu l-am avut la dispoziție. Și suntem de acord pentru că interesul investitorului este iminent să facem săptămâna viitoare chiar și o ședință extraordinară întru-cât acesta are importanță pentru minicipiul Iași. Dar vrem să ne edificăm că această investiție pe care dumnealui vrea să o facă va fi coordonată într-un mod corect și discuțiile care au apărut să dispară întru-cât seriozitatea lui o cunoaștem. Are, într-adevăr cum spunea colegul, un număr important de oameni pe care i-a angajat, o suprafață de hale pe care le-a construit”, a declarat Gabriel Surdu, consilier local PSD.
“Nu e o palmă domnului Popa. Domnul Popa își servește singur acest lucru în fața propriei sale conștiințe.”
Văzând că consilierii locali PSD încearcă să blocheze proiectele solicitând amânarea lor din diferite motive, primarul Mihai Chirica a dat cărţile pe masă şi a dezvăluit miza afacerii.
„Nu vreau să dăm lecții nimănui. În primul rând vreau să îmi dau o lecție mie personal că pot să fac lucruri pentru acest oraș. Nu am nicio justificare în fața ieșenilor să mă duc să susțin că amânarea proiectului ar fi o soluție de compromis, că politica ar trebui să însemne compromisuri. Dar fac apel la o chestiune care ține foarte mult de fiecare dintre dumneavoastră. Nu e o palmă dată domnului Popa. Domnul Popa nu va lua palme niciodată de la nimeni. Domnul Popa își servește singur acest lucru în fața propriei sale conștiințe. Nu este o victorie nici a mea, nici a PNL-ului, nici a celorlalți colegi ca să susțină un proiect de dezvoltare pentru Iași. Nu crează emoții de continuitate domnului Popa. Asta nu înseamnă că nu vom avea alte proiecte pe care le vom putea negocia chiar și cu domnul Popa într-o manieră rezonabilă dacă ele sunt sau nu sunt vizibile pentru municipiul nostru. Nu cred că amânarea este o soluție”, a declarat primarul municipiul Iași, Mihai Chirica. După a treia pauză, consilierii locali PSD au reuşit să ajungă la un numitor comun. „Am decis, împreună cu colegii noștrii, încă o dată repet, gândindu-ne la faptul că această licitație va porni de la un preț, un preț care, comparativ cu prețurile din vecinătăți, este un preț mai mare, mă refer la prețul stabilit de evaluator, asta înseamnă că nu există niciun fel de suspiciune că ar fi vreo înțelegere în această atribuire, care nu este directă, ci este prin licitație. La acest teren se poate prezenta oricine pentru a-l cumpăra, atât timp cât primăria îl va scoate la licitație. De aceea, împreună cu colegii noștrii, am hotărât ca la acest proces să votăm “Pentru””, a concluzionat consilierul PSD, Gabriel Surdu.
“S-au făcut presiuni din partea lui Maricel Popa”
După şedinţa de Consiliu Local care a durat aproape cinci ore, consilierii au confirmat că s-ar fi făcut presiuni pe marginea celor trei proiecte. Până și aleşii PSD au declarat că anumite persoane din grup au primit telefoane și au încercat să amâne hotărârea.
„Nu a spus nimeni concret dacă s-au primit mesaje, dar probabil că unul dintre ei a primit un mesaj. Cine a fost acesta? Cel care s-a abțiunt de la vot. În pauze s-au arătat documente noi și prețurile. Și probabil că nu s-a înțeles că era o licitație. Pe baza documentelor noi toți ne-am pus într-un sfîrșit de acord să votăm”, a declarat consilierul local PSD, Mihai Pintilie.
Lucru care a fost negat de liderul consilierilor locali PSD.
”Eu nu am primit niciun telefon și chiar dacă aș fi primit telefon sau mesaj sunt pe picioarele mele și fac ceea ce gândesc și ceea ce cred că este necesar. În momentul în care am fost convins și am arătat colegilor lucrul pe care l-ați văzut și citit consider că am făcut pasul care era necesar. Cei care vor să ducă în derizoriu un lucru bun făcut, nu au decât. Nu este o trimitere la o anumită societate ci la ceea ce vrea să facă și ce a făcut până acum”, a declarat consilierul local PSD, Gabriel Surdu.
“Domnul Popa a greșit”
De partea cealaltă, liberalii îi bat obrazul şefului PSD că a încercat să blocheze o investiţie care ar adduce bani la bugetul local în favoarea afacerilor pe care le derulează familia sa.
“Consider că s-au pus presiuni. Acolo, oricine ar fi analizat acele terenuri ar fi văzut că erau tot felul de parcele înguste, lungi, tot felul de canale care străbăteau proprietatea. Însă, dacă vă uitați pe pagina Omega Tehnoton o să observați că în halele acestei companii administrate de președintele Consiliului Județean, Maricel Popa, OMCO a avut depozitate o serie de utilaje și OMCO făcea angajări și făcea calificări în cadrul grupului Omega Tehnoton. Probabil, ce cred eu este că domnul Maricel Popa a văzut o amenințare în faptul că OMCO își dezvoltă propriile hale și că ar putea să își mute utilajele de la Omega Tehnoton. Și a dorit … un șantaj este mult spus. A dorit să mai întârzie acest proces și probabil să mai negocieze cu cei de la OMCO. În acest fel s-a folosit de consilierii Partidului Social Democrat, care nu ridicaseră nicio obiecțiune în ședința comisiilor reunite. Nu aveau absolut nicio problemă, în schimb, atitudinea lor a fost total confuză și total schimbată în ședința de plen. Cred că prin cele trei pauze pe care le-au luat, de fapt ei cu toții doreau să voteze acest proiect. Erau cu toții convinși că este cea mai bună decizie, dar, de la conducerea partidului primeau alte dispoziții. Este dureros. Domnul Maricel Popa voia să facă un vot de control asupra grupului de consilieri PSD, dar putea să își aleagă orice alt proiect prin care să dea o dispoziție: cine o respectă și cine nu. Domnul Popa a procedat nesăbuit. A adus prejudicii de imagine orașului și a adus prejudicii de imagine în raport cu ceea ce încercăm noi să arătăm că suntem deschiși către investiții. Semnalul transmis a fost complet pe dos. Dar de data asta domnul Popa a greșit”, a declarat Eduard BOZ, consilier local PNL.
Preşedintele PSD Iaşi, Maricel Popa, a refuzat să facă orice comentariu pe marginea acestui subiect.
Cum a ajuns OMCO la Iaşi
În 2012 actualul președinte onorific al Grupului Omega Tehnoton, Maricel Popa vorbea de noul punct de lucru deschis de OMCO România pe platforma Tehnoton, făcându-i ofertă chiar de cumpărare a spațiilor. Atunci, Maricel Popa a cerut mai mult decât oferea OMCO. Astfel că au rămas în chirie în toți acești ani. În 2012, după primul an de activitate la Iaşi, OMCO România înregistra o cifră de afaceri de peste 7 milioane de euro şi avea 180 de angajaţi. Potrivit site-ului Ministreului de Finanţe, la finele anului trecut OMCO România înregistra o cifră de afaceri de peste 20 de milioane de euro şi avea 440 de salariaţi.