O poză care ilustra un vis a devenit realitate

0
1803

O excursie în Franța avea să îi schimbe cu totul perspectivele. În 2010 a fost pentru prima oară în Paris și a fost impresionată de peisaje și cultura franceză. Acum urma cursurile celei mai prestigioase universități din Europa, Université Paris 1 Panthéon-Sorbonne.

 Patricia Însurățelul a terminat anul acesta Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Iași și a fost admisă la una dintre cele mai prestigioase universități din Europa, Université Paris 1 Panthéon-Sorbonne cu media 9,76! Deși are doar 18 ani, tânăra și-a stabilit încă de pe acum prioritățile și vrea să lucreze în diplomație. Toate aceste alegeri nu au fost făcute, însă, din pură întâmplare. Patricia spune că studiază de mai bine de zece ani limba franceză, iar mai târziu, când a crescut și a descoperit cultura Franței, pur și simplu s-a îndragostit și a decis să lupte pentru a merge acolo la studiu.

Premiată la olimpiade

Patricia a reușit să intre la o universitate la care unii nici măcar nu pot visa și asta prin foarte multă muncă și dedicare. Ea s-a numărat printre elevii care au făcut gimnaziul la Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Iași, lucru care a îndemnat-o să atingă performanțe școlare. Neîncetat, tânăra a muncit, a studiat și s-a implicat în activități extracurriculare fără de care nu putea ajunge la acest nivel, însă cel mai mult s-a axat pe învățarea limbii franceze pe care o studiază din clasa I.

“Într-adevăr, de-a lungul timpului am participat la o mulțime de olimpiade și concursuri, unde am obținut rezultate frumoase. Perioada petrecută la școală a trecut fără să-mi dau seama. Fiind o persoană activă, m-am implicat în cît mai multe activități, care și-au pus, fără doar și poate, amprenta asupra mea. Astfel, în cei opt ani petrecuți la Colegiul Național „Mihai Eminescu”, am participat la Olimpiada de Limba și literatura romînă, la Olimpiada de Geografie, unde am obținut, la faza județeană, mențiuni și premii, cel mai mare fiind premiul al II-lea, la Olimpiada de Limba și literatura romînă, obținut în gimnaziu, la diverse concursuri, precum: Concursul de Talente, organizat de Asociația Iubire și Încredere, secția compoziții literare (premiul I- etapa preliminară și premiu special- etapa finală- 2016); Concursul Internațional de creație literară, organizat de Societatea Culturală Apollon (premiul Mircea Nedelciu- 2016); Concursul național de creații literare „Colocvii blagiene” (premiul al III-lea, secția traducere în italiană- 2017; premiul I, secția treducere în italiană, respectiv, franceză- 2018); Concursul „Valențe europene în educație” (premiul I, secția traducere în italiană și premiul I, secția traducere în franceză- 2018”, ne povestește Patricia.

Pasionată de jurnaslim

Jurnalismul este, de asemenea, o altă pasiune a elevei. Pe parcursul celor patru ani de liceu, Patricia a redactat articole în limba franceză pentru mai multe reviste.

“Mă mai mîndresc cu faptul că am fost redactor la revista francofonă „Phénix” și la revista URME (în cazul revistei URME, redactor-șef în clasa a XII-a), ambele publicații aparținînd liceului la care am învățat. Acestea au reușit să obțină premii importante la Concursul Internațional ANELISSE (premiul I pentru URME- 2015 și 2016) și la Concursul național de reviste școlare (premiul I pentru URME- 2015-2017 și premiul al II-lea- 2018, respectiv, premiul I pentru „Phénix”) și lista mai poate continua”, spune Patricia.

Paris, mon amour…

O excursie în Franța avea să îi schimbe cu totul perspectivele. În 2010 a fost pentru prima oară în Paris și a fost impresionată de peisaje și cultura franceză, motiv pentru care a revenit șapte ani mai târziu.

“Știam câte ceva despre această instituție de la orele de istorie, am avut ocazia să o vizitez în acel an și am rămas impresionată de ce am văzut. Când am revenit în România, am început să mă documentez serios, ba chiar am lipit o poză cu universitatea pe ușa dulapului din dormitor, fotografie pe care o am și în momentul de față, doar pentru a mă determina să muncesc din ce în ce mai mult. După șapte ani, m-am întors la Paris. Îmi aduc aminte foarte bine – era ziua mea și mi-am dorit să revăd universitatea. Am fotografiat-o, iar înainte de plecare, am zis: „voi reveni peste un an, nu ca turist, ci ca student.” Așa a fost! Am aplicat în Franța și am aflat în mai că am fost acceptată la Université Paris 1 Panthéon-Sorbonne”, ne-a mărturisit Patricia.

 Statul francez suține performanța

Universitatea din Sorbona este una dintre primele universități apărute în lume, ce datează încă din secolul al XIII-lea. Aici studiază elita și totul este la superlativ. Mai puțin taxele, care sunt cu mult mai mici față de cele din România iar statul francez îi sprijină pe cei care fac performanțe cu burse care sunt în bani și care pot acoperi chiar și cheltuielile pentru chirie.

“Sistemele de notare și de predare sunt diferite față de ce avem în țară. Totodată, facultatea oferă studenților săi burse de performanță, organizează sesiuni de informare în vederea orientării profesionale, oferă reduceri sau gratuități în ceea ce privește evenimentele culturale, sportive, precum și șansa de a obține o dublă diplomă prin intermediul colaborărilor cu alte universități din lume. Un alt aspect care trebuie precizat este faptul că Guvernul francez acordă și burse sociale, în funcție de veniturile familiei, una dintre condiții fiind un an de rezidență în Franța. Ele reprezintă un real sprijin pentru studenții străini, ai căror părinți au un nivel salarial inferior celui francez”, spune Patricia.

Taxa pe an la studiile de Licență este 170 euro, pentru Master costă 243 euro, în vreme ce înscrierea la Doctorat e de 380 euro, iar bursierii sunt scutiti de plata acestor taxe. Dacă nu era acceptată la universitatea din Franța, Patricia ar fi ales să studieze în Cluj. Singurele lucruri care îi vor lipsi sunt familia și mâncarea românească dar speră ca atunci când va reveni în țară să găsească o Românie mai bună și un sistem de învățământ adaptat la nevoile actuale.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments