Palatul Maicii Domnului de la Hândrești

0
4151

Județul Iași are o mulțime de locuri minunate pe care merită sa le vizitezi. Unul dintre acestea este Biserica Hândrești, din comuna Oțeleni. Un ansamblu architectural care acum arată ca o adevarată bijuterie, deși în cursul celor 175 de ani de existență a fost la un pas să se dărâme.

Preotul paroh Dan Turcu este cel care, de peste 15 ani, se îngrijește pentru ca lăcașul de cult să fie cât mai primitor pentru enoriași.

Prima biserică din satul Hândrești a fost ridicată de răzeșii care au stăpânit aceste meleaguri în secolul al 17-lea. Dar, pentru că materialele folosite au fost lemn și pământ, construcția nu a rezistat. Nu s-a păstrat nimic din ea. Mai târziu, în anul 1843, vornicul Alecu Sturdza a decis să construiască un nou lăcaș de cult, din cărămidă, pe fundație de piatră. Despre perioada de început a bisericii ne povestește preorul paroh Dan Turcu: “Primele documente sunt din 1843 și atunci presupunem că a început construcția bisericii. Însă, în momentul în care am făcut toată restaurarea, am descoperit în piciorul Sfintei Mese o casetă cu moaște puse, cu siguranță, de la sfințirea bisericii. Pe cutie stătea scris Alexandru și Ecaterina 1850, ceea ce pentru mine înseamnă că boierul este ctitor al bisericii. Soția sa Ecaterina a dedicat în anii care au urmat după deces multe din resursele nu doar economice, ci și construcția bisericii, ca să se poată sfinți”.

Datează din 1850

Prima sfințire a bisericii a avut loc, cel mai probabil, în anul 1850. În decursul timpului, ea a beneficiat de lucrări de întreținere și reparații, dar se vede că acestea au fost insuficiente. Pământul nu era de foarte bună calitate, iar în perioadele de secetă se strângea mai tare ca o piatră. Din aceasta cauză au apărut fisuri care, la un moment dat, erau atat de mari, încât zăpada îi biciuia pe credincioși și pe preot. Abia în anul 2003 a început restaurarea lăcașului de cult.

“Când am venit eu, erau fisuri foarte mari, și biserica, inclusiv grinzile, nu mai aveau stabilitate, erau putrede și riscau să cadă pe enoriași. Și am început din temelie cu reperațiile, până am adus-o în starea aceasta. Nu mai este o biserică model ucrainean, cum a fost ea cândva, ea acum este o biserică ștefaniană, tocmai în amintirea momentului când Ștefan cel Mare, în 1457, a dat prima bătălie de la Doljești”, spune pr. Dan Turcu, parohul bisericii.

Refacerea.

Sfântul lăcaș a fost extins, zidurile au fost refăcute, s-au făcut bolți noi, turlă nouă, acoperiș din lemn de stejar și tablă de cupru, instalație electrică și încălzire în pardoseală, iar picturile murale au fost refăcute. Curtea a fost pavată cu alei și trotuare din piatră și, în același timp, s-a ridicat și o casă de prăznuire, cu hramul lui Daniil Sihastru. Turnul-clopotniță de la poartă a fost și el restaurat și poartă hramul Sfintei Cuvioase Parascheva. Biserica cu hramul Adormirea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mare a fost resfințită în anul 2011 de către Presfințitul Calinic Botoșăneanul, Episcop-vicar al Episcopiei Iașului. “Am promis Sfintei că, dacă mă ajută, îi pun hramul, că n-aveam niciun ban când am început. Eu am declarat-o Palatul Maicii Domnului și atât”, spune preotul paroh.

Muzeul din biserică

Biserica Hândrești are și un punct de atracție pentru cei care poposesc în sat. La primul etaj a fost amenajat un mic muzeu. Găsim acolo veșminte vechi, icoane, obiecte liturgice, cărți, dar și piese din perioada cucuteniană – toporașe, lame din silex, ceramică dacică.

 

“Într-una din zile ne-am hotărât noi ca, în timpul programului Școala altfel, să luăm copiii și să mergem pe teren să vedem ce este acolo. Am început să adunăm cu sacoșa de 50 de bani obiecte. Apoi, când am văzut că lucrurile se complică puțin, am încheiat un parteneriat cu școala și cu Universitatea Cuza, mai spune pr. Dan Turcu, parohul bisericii.

Surpriza mare a fost atunci când căutătorii au găsit două tăblițe inscripționate cu un scris ciudat: “Noi le-am găsit aici în zonă. Au pe ele un înscris, dar nu știm ce este! Nici specialiștii nu știu. Nu este nici greaca veche, nici scriere cuneiformă, o fi o protodacică, nu știu. Le-au luat cei de la Facultatea de istorie, dar până acum nu le-au descifrat”.

La muzeu, tăblițele au rămas doar în fotografii, alaturi de celelalte obiecte găsite în zonă. Pot fi văzute ori de cate ori vă abateți pe la Biserica Hândrești, din comuna Oțeleni. Cu siguranță, dacă veți ajunge acolo, nu veți regreta că ați oprit pe la Palatul Maicii Domnului.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments