Politica lui Chirilă

0
2052

Trei mandate de vicepreșeninte al județului, patru mandate și jumătate de primar al comunei Bîrnova și 23 de ani de politică în România. Este vorba de Victor Chirilă. Omul care a rezistat zece ani în aceeași funcție la Consiliul Județean, cu bune și cu rele. În cele trei mandate de vicdepreședinte, Victor Chirică a fost debarcat prin jocuri politice de către colegii săi județeni de două ori. Însă a reuși să revină de fiecare dată în aceeași funcție.

Pe Victor Chirilă îl vedem de zece ani la toate ședințele importante ale județului Iași. Din 2008, deține a doua funcție în județ. În cei zece ani a lucrat cu patru președinți de Consiliul Județean. Perioada cea mai dificilă, susține el a fost cea în care a revenit Constantin Simirad la Iași.

Cel mai dificil mandat a început încă din 2008, când, spune Victor Chirilă s-a trezit cu microfoane implantate în perete la birou.

Simirad a fost o frână pentru județul Iași

Victor Chirilă își amintește de primii patru ani la Consiliul Județean, din păcate mai mult cu rele decât cu bune. În timp ce în bugetul instituției erau alocați bani pentru dezvoltarea Aeroportului Internațional Iași, Constantin Simirat nu părea să fie de acord cu acest proiect.

„Simirad a fost o frână pentru județul Iași. La vremea aceea și eu și colegul meu Constantin Adăscăliței am încercat să îi explicăm că dacă nu sunt bani, am putea lua credite pentru a dezvolta județul, pentru că știți foarte bine, pe vremea aceea nici aeroport nu era, iar drumurile județene erau praf. Simirad ne spunea permanent că unde plecați voi, unde vă plimbați, ce vă trebuie aeroport. Nu aveți unde pleca voi și lăsați banii. Banii erau alocați de pe vremea ministrului Vosganian, zece milioane de euro, rămași necheltuiți. După au mai fost 50 de milioane de euro, care erau în fondul de rezervă. Nici pe ăia nu vroia să îi cheltuie. Spune că nu vrea să cheltuie banii statului, banii statului trebuie să rămână necheltuiți”, a declarat vicepreședintele CJ, Victor Chirilă. 

Simirad un „chitros”, cu microfoane în perete

Acum privind în urmă, Victor Chirilă își amintește că alături de Constantin Simirad a fost cel mai dificil mandat.

„Chitros vine de la nucile chetroase, adică nu se sparg. Numai ideile lui erau cele mai bune și cele mai importante și nu accepta absolut nici o idee sau o părere ale altora din jurul lui. A fost un mandat dificil total. Cu microfoane în perete. Au fost puse cu știrea lui, cu un denunț făcut de el, probabil că în Consiliul Județean s-ar fi întâmplat acte de corupție și organele statului au luat măsuri. S-a dovedit că le-a pus degeaba. Pentru că .. ați mai auzit ceva?! A fost vre-un rezultat? Eu unul ca și cel în cauză care am descoperit acele microfoane, nici acum nu am primit niciun răspuns, o adresă ceva că ați fost urmărit, că ați fost în cauză de …toata lumea a mers pe burtă”, a mai povestit Victor Chirilă.

 

Adomniței era în criză de timp

După patru ani de Constantin Simirad, Victor Chirilă a început un nou mandat alături de Cristian Adomniței, pe care îl descrie ca fiind un tânăr ambițios, cu activitate politică şi cu simț de răspundere. Dar parcă era Stalin. Dar și Stalin își primea mai repede subordonații. Chiar dacă la începutul madatului toate au fost bune și frumoase, iar Cristian Adomniței îi lăsa drept de semnătură atunci când lipsea lui Victor Chirilă, pe parcurs lucruile s-au complicat. Victor Chirilă a fost din nou debarcat și s-a luptat cu Adomniței și pe scena politică.

„A doua debarcare. Cristian Adomniței avea niște sfătuitori din cauza cărora a și pierdut mandatul. Probabil că voia să accelereze. Era permanent pe fugă. Eu nu știam unde voia să ajungă. Probabil că sfătuitorii lui i-au spus că nu face bine ca să mă aibă ca vicepreședinte, şi i-a  ascultat. Și împreună cu Primăria și PSD m-au debarcat. Adică într-un blat generalizat. Și ca să nu bată la ochi l-au pus pe Alin Aivănoaei, că nu era de la PSD”, a declarat vicepreședintele CJ, Victor Chirilă.

 

Victorel Lupul, cel mai calculat

Perioada cea mai liniștită și echilibrată în Consiliul Județean a fost cea în care la conducere a venit Victorel Lupu, susține Victor Chirilă.

“După a venit Victorel Lupu. A continuat doi ani. Nu au fost probleme de colaborare. Cu un calm desăvârșit și răbdare și cu explicații la toate proiectele de hotărâre. A dus mandatul până la capăt, în liniște și înțelegere cu aproape toți consilierii. Domnul Lupu se cunoște că toată viața a fost finanțist, așezat, calculat”, a mai spus Victor Chirilă

 

Maricel Popa președintele activ

În prezent, Victor Chirilă face echipă cu președintele Consiliul Județean, Maricel Popa.

„La început mi s-a părut foarte, foarte dificil. Dar m-am obișnuit cu stilul, pentru că are un stil personal de a alerga, de a se duce după fonduri, după bani. Dar luând cifrele, e pe plus. Un om harnic, foarte, foarte activ și deocamdată mă înțeleg. Noi suntem într-o alianță pe care o respectăm atât la București, cât și la Iași, care funcționează bine”,  a declarat Victor Chirilă, vicepreședinte CJ Iași.

4 mandate și jumătate de primar

Victor Chirilă și-a început cariera în administrție la vârsta de 35 de ani, când a fost pus primar al comnei Bîrnova, imediat după Revoluție. Cu o experiență în calculatoare, vicepreședintele de astăzi s-a acomodat mai greu, însă s-a ambiționat și a intrat și în politică și a dus mai bine de patru mandate, până când, a spus el, avea nevoie de o schimbare că plictisise oamenii.

“Născut în Bîrnova, locuiesc în Bîrnova, am făcut școala la Bîrnova și am fost 18 ani primar la Bîrnova. Astăzi ajut comuna din aparatul executiv al Consiliul Județean. Avem o investiție destul de mare la Bîrnova, modernizăm drumul”, a mai spus Victor Chirilă.

Chirilă, în faţa Justiţiei

„Pe pagina mea de Facebook am afișat toate problemele mele cu justiția. Acum sunt într-un dosar, este vorba despre “Albumul” a lui Adomniței și suntem în stare de judecată. Sper să îmi dovedesc nevinovăția. Sunt acuzat că atunci când eram debarcat ca vicepreședinte aș fi semnat niște documnete pe care eu nu le-am semnat”, a mai spus vicepreședintel CJ, Victor Chirilă.

Chiar dacă este nevoie de oameni cu experiență în administrație, Victor Chirilă spune că funcțiile în executiv trebuie date și celor tineri. Iar pentru cei cu experiență trei mandate în orice funcție publică ajung.

 “Primarii, încă ținuți pe la uși”

Victor Chirilă povestește că în toate cele trei mandate la Consiliul Județean a văzut cum primarii au fost întotdeauna lăsați să aștepte pe holurile insituției.

“În cei zece ani la Consiliul Județean am văzut multe. Însă problema cea mai mare este a primarilor din județ, care sunt lăsați să aștepte pe la uși. Trebuie acordată o atenție mai mare acestor oameni”, a mai spus vicepreședintele Victor Chirilă.

Cât despre județ, Victor Chirilă spune că după zece ani în funcție administrativă constată cu tristețe că Iașul a rămas în urmă și în urma multor alte judeţe. Doar Aeroportul ne mai salvează.

23 de ani de politică

Victor Chirilă a intrat în politică în 1995 ca și membru PRM. La acea vreme era primar în comuna Bârnova și, spune el, nimeni nu îl băga în seamă. Imediat însă i s-a propus să treacă la liberali, unde a rezistat 17 ani și a fost exclus din partid de Cristian Adomniței. Nu a renunțat la politică, așa că Victor Chirilă astăzi face parte din echipa ALDE.

“Facem o echipă bună. Și la viitoarele alegeri vom aveam un scor de peste două cifre. Peste 10 la %. Noi mizăm spre 15 %”, a mai spus Victor Chirilă.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments