Probota, raiul pepenilor

0
1946

Cum e Dăbuleniul pentru olteni, așa e Probota pentru moldoveni. Toată lumea știe că pepenii din Probota sunt cei mai buni. La nici 30 de kilometri de Iași, se cultivă anual peste 200 de hectare cu pepeni.

Luna august, se știe, este luna pepenilor. Că sunt roșii sau galbeni, delicioșii harbuji constituie un adevărat răsfăț pentru cei mici și cei mari, deopotrivă. În județul Iași este o comună în care majoritatea localnicilor au ca principală îndeletnicire cultivarea pepenilor. Este vorba despre comuna Probota, unde cel puțin 200 de hectare sunt cultivate cu pepeni. Producția de anul acesta este acceptabilă – spun sătenii – chiar dacă ploile din luna iulie au făcut câteva pagube printre recolte.

Cultivă pepeni de 30 de ani

Vasile Pipirig este unul dintre cei care cultivă pepeni de aproape 30 de ani. Cam jumătate din viața sa. Verile și le petrece pe Dealul Caraiman din satul Perieni, comuna Probota. Are 10 hectare cultivate cu pepeni roșii și galbeni. Îi îngrijește pe toți cu mult drag, și, în fiecare dimineață, îi alege pe cei copți și-i trimite la Iași. În Piața CUG este nevasta sa, care îi vinde. Eu nu duc la piață cantități mari de pepeni. Doar cât se vinde într-o zi. Vreau să le dau clienților produse proaspete, ca să fie mulțumiți și să mă caute și a doua zi, și a treia zi. Și să știți că pepenii noștri sunt eco, nu au fost stropiți, nu le-am pus îngrășăminte, nimic, nimic. Sunt sută la sută naturali. Îți dau sănătate, spune Vasile Pipirig.

Pepeni eco

Nu-i treabă ușoară la câmp. Primăvara, după arat, urmează discuitul și semănatul și, ceea ce e mai greu, prășitul. ”Nu prea este forță de muncă. Pepenii trebuie prășiți manual, nu putem intra cu mașini printre ei, pentru că i-am distruge. Nici erbicid nu folosim, dar oameni pentru muncă nu prea găsim. Și atunci facem singuri treaba asta. Dar pentru mine e o plăcere, mai spune săteanul.

Perioada aceasta este numai bună pentru pepenii care au dat deja în pârg. Piețele din Iași sunt pline cu harbuji, iar fiecare comerciant îi îmbie pe oameni să cumpere doar de la el. Trebuie să știți însă cum puteți deosebi pepenii proaspeți și bine copți de cei care au stat zile, ba chiar săptămâni întregi în soare. „La piață când mergeți, vă uitați la codiță. Trebuie să fie verde. Și să fiți atenți și la coajă, să aibă o brumă deasupra, ca un fel de luciu. Dacă nu are luciul ăsta, înseamnă că a stat prin TIR-uri, e veștejit. Iar pepenele galben, ca să fie copt, trebuie să aibă coaja galbenă, firește”, ne avertizează Vasile Pipirig.

 Recoltă mai slabă

Vara, pe fermier îl ajută copiii lui, care lucrează în Iași, dar care își iau concediu ca să-şi ajute părintele, pentru că e vorba de o suprafață de 10 hectare plină cu pepeni. Ei duc marfa la Iași sau la Târgu Frumos, în piețe. Îi găsiți cu 80 de bani, 1 leu kilogramul. Vasile Pipirig spune că lasă mult din preț, ca să nu ramână cu marfă de pe o zi pe alta: „Comercianții din piață s-au cam supărat când au văzut că dacă ei vindeau pepenii cu 1 leu si 50 de bani kilogramul, eu afișam preț mai mic. Ziceau că le stric afacerea. Și atunci am pus și eu preț la fel ca ei, dar omului, când vine și cumpără de la mine, îi las mai ieftin. Eu nu vreau să îmi rămână harbujii pe ziua următoare”, spune Pipirig.

Producție mică: 20 de tone la hectar

Anul acesta producția este de 20 de tone la hectar. E un an slab, din cauza ploilor din iulie care nu mai conteneau, spune Vasile Pipirig. Anul trecut a scos 30 de tone la hectar, acum doi ani – 50 de tone la hectar. Iar pepenii galbeni nu sunt prea dulci, tot din cauza ploilor. Și sunt și cam mici, de două kilograme, în medie, față de 5-6 kilograme, altădată. Și totuși, fermierul nu se plânge: „Mulțumim lui Dumnezeu, e bine, chiar dacă a plouat”. Chiar dacă e un an mai slab, Vasile Pipirg tot încasează peste 30.000 de euro dacă vinde toţi pepenii cu 80 de bani kilogramul. Înă nu toţi banii pot fi trecuţi la capitolul profit. Mai are şi cheltuieli. Dar tot e bine.

 Un ajutor de nădejde

Cât e ziua de lungă, Săndel păzește bostănăria. Săndel e nepotul în vârstă de 15 ani al lui Vasile Pipirig. „Nu te plictisești aici o zi întreagă?” – îl întreb. „Ba, mă cam plictisesc, dar trebuie să-l ajut pe bunicu”. Micuța cabană nu are nici curent electric, iar băiatului i-ar fi mai ușor dacă ar avea o tabletă, să se joace. Însă a prins drag de pepeni și din vacanță nu a mai rămas mult. Din toamnă va începe clasa a noua la Colegiul Tehnic “Gheorghe Asachi” din municipiul Iași. La finalul liceului va fi mecanic auto și își va ajuta bunicul la treabă.

 Patria pepenilor

Cum e Dăbuleniul pentru olteni, așa e Probota pentru moldoveni. Toată lumea știe că pepenii din Probota sunt cei mai buni. Și asta în ciuda faptului că sămânța este adusă din străinătate, deoarece aceea românească s-a pierdut de mult. “Mă întreabă oamenii la piață dacă sunt românești. Și le spun cinstit că-s din sămânță adusă din afară. De ce să-i mint? Doar pământul din care cresc e românesc”, mai spune Vasile Pipirig.

Atât de mulți pepeni sunt la Probota, încât primarul Constantin Zamisnicu, aflat la primul mandat abia, a hotărât să le organizeze un festival. Sărbătoarea harbuzului la Probota are loc in ultima duminica a lunii august în fiecare an. Acum va fi a treia ediție, iar cei care vor veni pe 26 august la Probota, pe Dealul Crucii, vor găsi cei mai buni harbuji din toată Moldova.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments