Să se oprească ploaia! Să curgă vinul!

0
1343

Precipitațiile abundente din timpul verii pun în pericol producția de struguri, iar culturile riscă să fie afectate și de boli, susțin producătorii. Asta dacă ploile nu se vor opri. Un an mai puțin obișnuit, spun specialiștii care speră totuși ca vara să-și intre în drepturi și să salveze culturile de viță de vie. Cum va fi producția anului 2018, aflăm dintr-un interviu cu enologul Mihai Cristian Focea.
Reporter: Având în vedere condițiile meteorologice neobișnuite din acest an, cum va fi vinul anului 2018?
Mihai Cristian Focea, Enolog Gramma Wines:  Anul 2018 se pare că este unul dintre cei mai capricioși ani din punct de vedere meteorologic, raportat la cultura viței de vie. Ținând cont de faptul că primăvara a venit intr-o zi de miercuri iar de joi am avut parte de zile toride de vară, ceea ce a facut ca fenofazele viței de vie să fie înaintate cu aproximativ trei săptămâni, a urmat această perioadă cu ploi abundente și este destul de prematur să putem spune cum va fi vinul de anul acesta.
Reporter: Ce soiuri de struguri sunt avantajate de vremea ploioasa și care vor fi afectate?
Mihai Cristian Focea, Enolog Gramma Wines: Vremea ploioasă pentru cultura viței de vie nu aduce cu ea mari avantaje, ci o depreciere a calității strugurilor și implicit costuri mai mari pentru obținerea vinurilor de calitate.
Reporter: Cât despre producția de struguri/vin, comparativ cu anul trecut va fi sau nu afectată?
Mihai Cristian Focea, Enolog Gramma Wines: Deocamdată producția de struguri nu este afectată. Putem spune că raportat la producția anului trecut stăm mult mai bine. Cu speranța că ploile se vor opri cât mai curând, abia aștept să ne întâlnim pe data de 1septembrie la Festivalul La Vie, unde vom putea gusta atât struguri cât și must sau de ce nu, vin din producția anului 2018.
Reporter: Ploaia schimbă “gustul” vinului?
Mihai Cristian Focea, Enolog Gramma Wines: Nu ploaia schimbă gustul vinului ci efectele acesteia asupra calității strugurilor obținuți și anume bolile specifice datorită umidității excesive.
Reporter: Cum ar trebui să fie vremea până la recoltat ca să avem un vin de calitate?
Mihai Cristian Focea, Enolog Gramma Wines: Să fie vară!!! Mi-aș dori ca vremea să-și revină la regimul normal, cu soare și fără prea multe schimbări bruște de temperatură, pentru a finaliza campania 2018 cu vinuri de calitate așa cum am obișnuit consumatorii și iubitorii de vin.
Reporter: Ce vinuri ați recomanda din producția 2018?
Mihai Cristian Focea, Enolog Gramma Wines: Este mult prea devreme să vă pot face o recomandare pentru vinurile din producția 2018, dar vă pot recomanda ceva de suflet, pentru mine personal, și anume o Fetească alba, producția 2017 sau Cuveé Vișan Alb, “un vin rar ca o conversație aleasă, începută în 2017 între un Aligoté o Fetească albă și o Fetească regală ”. Din producția anului 2018, deocamdată vă pot recomanda struguri de masă timpurii pe care deja i-am recoltat.
Reporter: Va fi o schimbare de preț a vinurilor?
Mihai Cristian Focea, Enolog Gramma Wines: Mai mult decât o schimbare a prețurilor îmi doresc obținerea unor struguri de calitate și implicit vinuri de calitate. Dinamica prețurilor este schimbătoare.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments