Un miliard de euro. Atât s-a investit în piața imobiliară la nivelul municipiului Iași în perioada 2010 – prezent. În acești aproape nouă ani, în Iași s-au construit peste 16.000 de imobile. Dacă punem un preț mediu de vânzare de 60.000 de euro per imobil obținem uriașa sumă de 960 de milioane de euro. Potrivit unei statistici puse la dispoziție de către Primăria municipiului Iași, cele mai multe imobile cumpărate în acești ani au fost de către persoanele fizice. Peste 15.000. O veste îmbucurătoare, spun autoritățile. De ce? E simplu. Bani mai mulți la bugetul local. Mai mulți locuitori, mai multe locuri de muncă. Mai multe companii care au ales Iașul pentru dezvoltarea afacerilor. Mai pe scurt spus, Iașul a început să devină atractiv atât pentru investitori cât și pentru tinerii din alte județe, în special din zona Moldovei, care vin la studii și rămân aici. Și asta nu e tot. Nu trebuie să uităm dezvoltatorii imobiliari care au construit cele peste 16.000 de imobile. La o rata a profitului de 30%, putem spune că aceștia au câștigat, în total, aproape 300 de milioane de euro în cei nouă ani de când construiesc. Dar, totodată, au creat locuri de muncă și au plătit taxe și impozite la bugetele locale și de stat.
Veniturile din impozite s-au dublat
În anul 2010, în evidențele municipiului Iași figurau aproape 123.000 de imobile, din care 112.000 aparțineau persoanelor fizice. Proprietarii acestor imobile vărsau anual în visteria bugetului local peste 63 de milioane de lei. Nu trebuie uitat faptul că anul 2010 prindea o economie de criză începută din 2008, când piața imobiliară a căzut pe fondul creșterii exagerate a prețurilor imobilelor. Potrivit analiștilor, economia a dat primele semne de redresare în 2011. Acest lucru s-a văzut și în dinamica creșterii numărului de imobile noi intrate în baza de date a municipalității. ”Potrivit statisticilor noastre, în 2011 s-a înregistrat o creștere de peste 2.500 a numărului de imobile pentru care se plătesc impozite”, spun reprezentanții Primăriei Iași. Trendul ascendent se menține și în următorii ani, în medie cu 2.000 de unități. ”O creștere semnificativă se remarcă în rândul persoanelor fizice în perioada 2016-2018. De remarcat este faptul că în primele 7 luni din 2018 s-au înregistrat în baza noastră de date mai multe imobile decât în o anul 2017. Cu siguranță trendul de creștere va continua până la finele acestui an și sperăm să înregistrăm o creștere de peste 3.000 de imobile noi față de anul trecut”, arată specialiștii primăriei Iași.
Orașul este în plină dezvoltare, o spun chiar autoritățile, astfel că am ajuns să fim pe primul loc atunci când vine vorba de populația tânără.
„Exact așa cum se vede din statistica prezentată, trendul este crescător. În fiecare an s-a văzut o creștere a numărului de locuințe. Atât cele înregistrate pe persoane fizice, dar și cele înregistrate de societăți comerciale. Sunt câteva elemente, cum ar fi 2017 s-a apropiat de aproape 3.000 de unități locative, într-un singur an. Tendința este în continuare de creștere a patrimoniului locativ al orașului motivat de faptul că populația orașului a crescut. E singurul oraș din România cu rata de creștere a populației în ultima perioadă și cea mai mare rată de întinerire. Procentul este de aproape două unități față de orasele mari, după capitală. Ceea ce va determina desigur și creșterea numărului de angajați”, a declarat primarul municipiului Iași, Mihai Chirica.
Creșterea de unități locative se vede și în bugetul local, nu doar în buzunarele dezvoltatorilor. Spre exemplu, în 2014 în evidențele municipalității figurau puțin peste 132.000 de imobile pentru care se plăteau impozite de aproximativ 65 de milioane de lei. Anul trecut, municipalitatea a colectat aproape 125 de milioane de lei, dublu față de 2014, de la 140.000 de imobile înregistrate pe rol.
Creșterea se datorează și majorării imozitelor pe imobile plătite de persoanele juridice.
„E creșterea cea mai mare, în 2017 față de 2016 cu aproape 40 %. Și pe fondul unei înregistrări cât mai mare de locuințe. Creștere s-a înregistrat și pe jumătatea acestui an, comparativ cu anul 2017. Trendul de creștere s-a păstrat. Lucuri care dau posibilitatea dezvoltării orașului și unor servicii publice de calitate. Trebuie ținut cont de un lucru, impozitele pe locuințe nu reprezintă un aport foarte mare în capitalul acumulat de municipiul Iași la capitolul venituri. Până în 5 % este procentul pe care îl acumulăm din impozitul pe locuințe, al venitului pe care îl are Consiliul Local. Important este trendul”, a declarat primarul municipiului Iași, Mihai Chirica.
Trendul se schimbă. Vor migra către periferia orașului
Creșterea numărului de imobile nou înregistrate pe rolul finațelor municipiului Iași anul trecut este mai mică decât creșterea numărului de imobile nou înregistrate în primele șapte luni din acest an. Cu alte cuvinte, trendul de creștere este mai mare decât anul trecut. Chiar dacă se bucură de succes în această perioadă, dezvoltatorii susțin că în mai puțin de doi ani lucrurile se vor schimba, inclusiv ajutorul de stat privind achiziționarea unei locuințe.
“Încă se mai cer locuințele de dimensiuni relativ reduse, care pot fi achiziționate prin prima casă, ca program de finanțare. Prioritar, zonele considerate a fi căutate sunt centru, în zona Palas, Copou. Probabil că după încă un an, doi piața se va domoli, cererea de asemenea gen de locuințe va scădea și o să se îndrepte spre colinele orașului. Poate într-un an, doi ar trebui să apară o reorientare din partea clienților. S-ar putea lua în considerare și legea locuinței, anumite suprafețe care sunt obligatorii. Modalitatea de finanțare românească e bună dar nu e perfecționată așa cum ar trebui după atâția ani de aplicare. Și ar trebui să fie impecabilă. Românul gândește așa, să nu se termine. Sigur, există o cerere mare având în vedere că e un oraș universitar”, a declarat omul de afaceri Cristi Cioancă, dezvoltator imobiliar. Acesta s-a pregătit déjà pentru noul trend care crede că va fi în următorii ani. A început să construiască în zona Bucium apartamente cu suprafețe de minimum 100 de metri pătrați. O alternativă pentru oamenii care s-au săturat de zgomotul din oraș, dar care nu vor la casă, unde e mult de muncă. ”Eu zic că acesta este trendul. Cartiere la marginea orașului, locuințe cu suprafețe mari, să ai confortul unei case, și, în același timp, al unui apartament”, spune Cioancă.
Programul ”Prima casă” e baza
Totodată, dezvoltatorii imobiliari își pun speranțele în creditul pentru prima casă, garantat de stat. Fondurile alocate în ultii ani de Guvern au menținut trendul crescător al pieței imobiliare. Instabilitatea politică din ultima perioadă a creat o oarecare reținere în rândul dezvoltatorilor că piața imobiliară va mai fi susținută și în perioada următoare de către Guvern. ”Sperăm ca statul să susțină și anul viitor creditele pentru Prima Casă. E un suport real pentru piața imobiliară. Doar astfel tinerii își pot cumpăra o locuință nouă. Trebuie să uităm ușor, ușor de blocurile construite în urmă cu 30 de ani. Tinerii au înțeles că plătesc rate timp de 20-30 de ani. Nu poți să cumperi un apartament construit acum 30 de ani. Când îl termini de plătit vârsta acelui imobil are 60 de ani. Valoarea lui de piață va fi foarte mică. Și atunci, efortul susținut pentru plata creditului în cei 30 de ani nu mai este rentabil”, a explicat un dezvoltator imobiliar.
450.000 de locuitori
Dezvoltarea pieței imobiliare are și alte avantaje. Cu cât mai multe apartamente, cu atât mai mulți clienți noi. Sau mai bine spus, mai mulți locuitori pentru municipiul Iași. Așa se face că astazi, Iașul a ajuns să găzduiască aproximativ 450 de mii de locuitori. Aceasta este și motivația dezvoltatorilor de a construi locuințe pe buzunarul tuturor.
“Populația orașului a crescut. Sigur nu am ajuns la jumătate de million. Suntem al doilea oraș în România, după capitală. Noi am reușit să creștem de la circa 360 de mii de locuitori, ne ducem în 390 de mii. Iar total populație gestionată, când se întorc și studenții, dar și cei care au loc de muncă în Iași, depășesc 450 de mii de locuitori”, a declarat primarul municipiului Iași, Mihai Chirica.
Iașul, ca oraș, nu este capabil să susțină creșterea continuă a pieței imobiliare raportată la numărul de persoane care aleg să studieze la Iași și să rămână aici să întemeieze o familie. Așa se face că din ce în ce mai mulți dezvoltatori preferă să investească acum în zona Metropolitană, unde, spun ei, prețul terenurilor este mai mic și astfel prețul de vânzare al apartamentelor este mai accesibil.