Un copil obez va fi un adult gras și bolnav

0
2255

Un studiu realizat de o companie de procesare a laptelui arată că jumătate dintre copiii români sunt supraponderali, iar 50 la sută dintre acestia sunt obezi.

Libertatea căpătată dupa anul 1989 a generat în România un fenomen îngrijorător: tot mai mulți copii sunt prea grași.

Un studiu realizat de o companie de procesare a laptelui arată că jumătate dintre copiii români sunt supraponderali, iar 50 la sută dintre acestia sunt obezi. Deci, ce e de făcut pentru a preîntâmpina acest fenomen? Răspunsurile se află și la doctori, dar mai ales în familie, și presupun reguli care trebuie respectate încă din primele clipe de viață ale nou-născutului.

Nașterea naturală

Medicul pediatru gastroenetrolog Marin Burlea recomandă femeilor însărcinate să opteze pentru nașterea pe cale naturală în detrimentul intervenției chirurgicale de cezariană. Însă, până la momentul nașterii, medicul are niște sfaturi bune de urmat: „Modul în care se hrănește femeia gravidă, și mai ales felul în care sunt alimentați copiii în primele 1.000 de zile, sunt elemente esențiale ale unui viitor bun pentru viitorul adult. Când spun asta, mă refer la faptul că o femeie gravidă trebuie să mănânce echilibrat, diversificat și nu excesiv. În mod normal, o femeie gravidă nu trebuie să ia zeci de kilograme în timpul celor 9 luni de sarcină, iar nașterea trebuie să se producă pe cale naturală. Aceasta reprezintă un mare avantaj pentru copil și pentru mamă. Pentru mamă este un purgatoriu necesar și util, iar pentru făt – o adaptare firească, naturală, de la viața intrauterină la mediul extrauterin”, avertizează prof.dr. Marin Burlea.

Există și o explicație medicală care acordă credit mai mare nașterii naturale: în literatura medicală perdiatrică, mediul intrauterin este hipoxic, adică are o concentrație mică în oxigen. Și atunci copilul, cînd se naște, în timpul travaliului, e ca și cum ar coborî de pe un munte de la 4.000 de metri înălțime până la nivelul mării. E important acest aspect. Un alt aspect al nașterii pe cale naturală este faptul că, pe traseu, până să vadă lumina zilei, copilul ia o cantitate de bacterii, microorganisme pozitive, prietenoase, care-i asigură o colonizare optimă a intestinului și asigură o funcționalitate perfectă a tubului digestiv. „Refacerea mamei este mult mai rapidă, suferința copilului este mult mai mică. În plus, copilul născut pe cale naturală se adaptează mult mai bine la viața extrauterină și are o șansă mult mai mare de a fi alimentat cu lapte matern. Laptele matern trebuie asigurat nou-născutului și sugarului în exclusivitate în primele 6 luni de viață”, mai spune prof.dr. Marin Burlea. După vârsta de 6 luni, trebuie să se introducă alimentația diversificată a copilului, dar alăptarea trebuie continuată pâmă la vârsta de un an.

Laptele de vacă îngrașă

De ce am făcut acest elogiu al alimentației cu lapte matern a copilului? Iată și răspunsurile: „În cazul în care, din motive nejustificate, copilului i se administrează lapte de vacă în primul semestru de viață, datorită faptului că laptele de vacă are proteine și săruri minerale de 3 ori mai multe decât laptele matern, există riscul producerii unei cantități mari de celule adipocite care, ulterior, se încarcă cu grăsime. Acestea duc la obezitate! Conținutul mare de săruri din laptele de vacă impune un efort mare din partea rinichiului, ceea ce este un traumatism biologic. Există, deci, riscul unui traumatism al rinchiului, care face un efort să elibereze sarcinile osmotice crescute”, punctează prod.univ.dr. Marin Burlea.

Obiceiurile alimentare trebuie să fie sănătoase

Obiceiurile alimentare nesănătoase sunt un alt motiv pentru apariția obezității. Tot mai mulți copii sunt tentați să consume alimente de tip fast-food, care, pe lângă faptul că îngrașă, conduc și la apariția bolilor gastrice, cel mai frecvent fiind ulcerul. „Alimentele de tip fast-food au un conținut mare de grăsimi saturate, de glucide, de proteine și un număr mare de calorii pe unitatea de produs comercializat. Acestea toate implică riscul obezității”, a completat medicul pediatru.

El a adus în discuție un studiu recent realizat de o cunoscută companie de procesare a laptelui. Studiul arată că peste 50 la sută dintre copiii din România sunt suproponderali, și, dintre aceștia, jumătate au obezitate. În Spitalul de Copii Sfânta Maria din Iași, acolo unde profesează medicul Marin Burlea, în fiecare zi se internează între 5 și 10 copii cu boli la care obezitatea este asociată. Este cunoscut faptul că, după perioada copilăriei există risul apariției unor boli grave precum diabetul de tip 2, hipertensiunea arterială si bolile cardiovasculare. Iată că niște afecțiuni specifice adulților le întâlnim la copii.

Este o problemă importantă si gravă, și, de aceea, familia trebuie să aibă un rol esențial. Părinții trebuie să își învețe copiii să consume multe fructe, legume, să evite excesele alimentare, consumul de pâine, grăsimi animale, de sare și sucurile acidulate. De asemenea, este recomandată cât mai multă mișcare în aer liber. Iar la școală, participarea la orele de educație fizică, și nu scutirile de la medicul de familie, ajută copilul să devină un adolescent, și mai târziu, un adult fericit pentru că va fi un adult sănătos.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments