Acum câteva decenii, la sfârșitul anilor 80, cântecul ”Chișinăul meu cel mic” al surorilor Ciorici, a cucerit inimile multor moldoveni aflați în plină desfășurare a ceea ce se cunoaște acum ca fiind ”perestroika”. Versurile scrise în 1986 de Dumitru Matcovschi, ”Fără larmă de tramvai, /Chişinău-i colţ de rai/ Vara-n freamăt străzile/ Şi de-argint amiezile”, puse pe muzica lui MihaiDolgan, prezentau atmosfera urbei din acea perioadă sovietică.
Chișinăul rămâne până azi un oraș fără larma de tramvai, cu toate acestea, capitala Republicii Moldova s-a schimbat enorm de mult în aceste trei decenii. În această săptămână am decis să vă invit să petrecem un weekend de august, în Chișinăul anului 2018.
150 de km despart Iașul de Chișinău
Din Iași până la Chișinău sunt puțin peste 150 de km, dacă alegeți traseul spre Albița. distanța poate fi parcursă în mai puțin de 3 ore, dacă aveți noroc și timpul de așteptare în cele două vămi este redus la minimum de vameși și poliția de frontieră. Sigur, atunci când ajungeți, prima dorință va fi să luați un dejun întârziat, iar centrul orașului, atât străzile perpendiculare, cât și cele paralele cu bulevardul Ștefan cel Mare, sunt pline de localuri și terase.
Recomandarea mea va fi să vizitați cea mai romantică intersecțea din Chișinău. La colțul format de străzile Mihai Eminescu și Veronica Micle, sunt sigură că veți găsi o cafea sau o limonadă rece, la MamiCO, Barbar, Me Gusto, Marius, Kira’s Club, Chianti sau BIOrganic RAW cafe. Localurile nu sunt unul lângă altul, un pic împrăștiate pe cele două străzi, dar un google.maps vă va orienta ușor spre locația aleasă.
La Muzeul de Artă, restaurat din banii contribuabililor români
De aici, vă îndemn să lăsați mașina parcată și să mergeți cinci minute pe jos până Muzeul Național de Artă al Moldovei, acesta fiind deschis sâmbăta și duminica de la orele 10 până la 18.00.
Cred că vă întrebați de ce am decis să vă duc sâmbăta la muzeu? Aș fi putut să vă duc și-n altă parte, dar pentru contribuabilul român, care se întreabă zilnic ce face statul cu banii din taxele lui, mă gândesc că are vrea să vadă unde au fost investiți un milion de euro de către Guverunul României. Banii au ajutat la reabilitarea clădirii principale a Muzeului de Artă de la Chișinău, care a fost construită în 1901 după un proiect al arhitectului Alexandru Bernardazzi, în stilul neoclasicist cu elemente gotice. De altfel, atât exteriorul, cât și interiorul arată spectaculos și pun în valoare expozițiile găzduite de artă europeană, rusă sau orientală. Savurați și pregătiți smartphon-ul, pentru că puțini sunt cei care rezistă să nu facă o poză în sala acoperită de o podea în domino și scara albă ce duce spre sălile de expoziție de la etaj.
Un rose răcoritor la wine bar
Chișinăul e frumos în august pentru că străzile sunt mai puțin aglomerate, studenții sunt plecați în vacanță, și tot august e luna preferată de concedii pentru mulți chișinăuieni. Bucurați-vă de mersul pe jos și descoperiți singuri restaurantele pentru prânz sau cină, pentru că după ce ați savurat arta și poate ați mai reușit să vă potoliți foamea prin vreun restaurant cu bucătărie tradițională sau europeană, iar sâmbătă seara e timpul perfect să degustați un pahar de vin, de preferat moldovenesc. Și nu oriunde, ci într-un local specializat, creat pentru a descoperi și a vă bucura de răcoarea unui pahar de vin din struguri albi, ori, de ce nu, de un pahar de roze.
Poate nu sunt atât de multe wine baruri în Chișinău, dar cele care există vă vor surprinde plăcut. Cert este că apariția vinotecilor a ajutat la transformarea orașului sovietic și l-au plasat în rândul marilor urbe unde se consumă vin de calitate, devenind în sine niște puncte de atracție turistică. Încercați să vă rezervați din timp o masă la Carpe Diem Wine Shop&Bar, Embargo Wine, Invino enoteca sauTaste of Blu Wine House & Shop. Pentru un amator de a descoperi gusturi și arome noi, vinotecile sunt locurile potrivite. Aici veți găsi nu doar brand-urile de vinuri consacrate, dar și multe exemplare de vin ale producătorilor mici de vinuri, care nu mereu ajung să fie exportate sau nu sunt prezente în rețelele de supermarket, pentru că produc cantități mici de vin. Pentru a vă răcori începeți degustarea cu un pahar de spumant, delectați-vă apoi cu un vin alb, iar la final desfătați-vă cu un rose. Moldova are vinuri foarte bune, iar voi meritați să vă bucurați de el în pahare, spunând simplu ”Noroc!”.
Dance, dance, party
Pentru ca seara de sâmbătă să fie plină, nu pierdeți un party în vreun pub sau club din Chișinău. Aici n-am să dau multe recomandări, sunt multe cluburi, pentru gustul fiecăruia. Poate dacă nu aveți chef de dans, oricând aveți alternativa unui local de tip karaoke-bar. E adevărat, aici veți descoperi că sunteți într-o altă dimensiune, pentru că 90 la sută din piesele interpretate de moldoveni sunt în limba rusă. Dar, nu vă faceți emoții. Lumea doar cântă în rusă, toți înțeleg și vorbesc în română. Îndrăzniți să cereți playlist-ul și cântați în engleză, franceză, spaniolă, germană sau română. Poate reușiți să cuceriți publicul și deveniți vedeta serii.
Un mic dejun japonez
Habar n-am la ce oră vă veți trezi după distracția de sâmbătă, însă duminică la dejun alegeți un restaurant cu bucătărie japoneză. Localurile oferă diferite feluri de mâncare japoneze pregătită în stil occidental. Asemenea restaurante sunt foarte multe în Chișinău, mult mai multe decât am găsit la Iași. Se prepară sushi, sashimi, și, de ce nu, o supă miso, care, spun cunoscătorii, este potrivită și la micul dejun. Și… să nu uit, prețurile! Prețurile pentru bucatele japoneze sunt foarte democratice.
Cu ”Din inimă” la shopping