10 destinații românești pentru o vacanță în familie

0
639

Vacanțele cu familia sunt unele dintre cele mai frumoase cadouri pe care (ți) le poți face. Citește cap-coadă cele 10 recomandări pentru un concediu cu familia în România și alege-o pe cea care te-mbie.

Dacă se pricep la ceva concediile cu familia, acela este că se descurcă de minune să dizolve conflictele de zi cu zi. Tentația reproșurilor nu pare să te mai curteze când singurul sunet ce se-aude este vântul șuierând în munți sau apele Dunării în goana lor nebună spre vărsare. Am selectat cele mai dibace 10 idei de vacanțe în România, care aproape garantează că singura întrebare cu care vă întoarceți acasă este „… și de ce nu plecăm mai des?”

1. Vacanță pe Transalpina

Transalpina respiră pace în fiecare fir de iarbă © Alexandra Stănescu

Dacă ai cunoscut deja Transfăgărășan, te-a fermecat și acum vorbești despre el tuturor prietenilor de peste hotare, atunci e timpul să treci la următorul nivel: cea mai înaltă șosea de pe întinsul țării (și vorbim aici de mai bine de 2.000 m altitudine). Începută acum o puzderie de ani de către romanii care voiau să ajungă în Sarmizegetusa, drumul a fost abia recent amenajat cumsecade și s-a transformat repede într-unul dintre cele mai frumoase din sud-estul Europei.

Vor fi, probabil, cei mai frumoși kilometri străbătuți într-o vacanță cu familia în anul acesta și impardonabil ar fi să nu faceți o vizită la Peștera Polovragi, la Peștera Muierilor și Lacul Oașa, acesta din urmă, fascinant descris de Mihai Sadoveanu în opera „Valea Frumoasei”.

2. Vacanță la Castelul de Lut Valea Zânelor, pe Valea Porumbacului, județul Sibiu

Desprins din basme și din ce a creat fantezia vreodată mai de seamă: Castelul de Lut Valea Zânelor © Castelul de Lut

Vuiesc publicațiile și rețelele sociale de vreun an – doi încoace, laudă și se minunează de castelul ridicat în Valea Zânelor. Construit în totalitate din piatră, lemn, lut, paie și dorința aprigă de a evada din viața bucureșteană, Castelul de Lut spune povestea unui cuplu care și-a vândut casa și s-a lepădat de economii pentru a oferi plaiurilor mioritice un alt fel de turism.

Există cei care, ajunși aici, se simt transportați în mijlocul acțiunii din „Stăpânul Inelelor”, alții în „Hobbitul”, alții în poveștile fraților Grimm, alții ar jura că se află în fața unei capodopere a lui Gaudí, iar alții care adulmecă doar binecuvântarea Munților Făgăraș, a cerului albastru și a râului Porumbacu de-alături. Dar cel mai curios va fi, fără doar și poate, să afli ce le dă în minte copiilor la vederea Castelului de Lut.

3. Vacanță în Viscri, județul Brașov

Viscri este întoarceriea la pacea pe care civilizația modernă a pierdut-o de mult © Mihai Orboiu

Liniște, binecuvântare rurală și întoarcere la origini spui că-i ceea ce-i nevoie în familia ta? Numa’ bine, pentru că pacea așternută peste satul Viscri face ca nicio dispută în neam să nu-și poată scoate la iveală hidosul cap. Cum să-ți vină să reproșezi cine știe ce farfurie nespălată acum 100 de ani sau gălăgie din toiul nopții la întoarcerea acasă a celor mai tineri, când turme de vaci îți trec molcom și nepăsătoare prin fața ochilor?

Vizitați obligatoriu biserica fortificată de secol XIII și nu plecați fără să fi cunoscut întreg meniul de la Viscri 32. Pe lângă o delicioasă supă de roșii, sarmale lejere în foi de viță și câte și mai câte, veți descoperi aici o altă frumoasă poveste a unui cuplu ce a întors spatele vieții de capitală pentru a-și urma visul în inima satului românesc.

4. Vacanță în Alba Iulia, județul Alba

Cetatea Alba Carolina este o lecție de istorie pe viu

O lecție de istorie pe viu este Cetatea Alba Carolina, cocoțată pe Dealul Citadelei, ce a impresionat cu o privire UNESCO și cam orice ochi și-a îndreptat retina într-aici. Perioada dominației habsburgice este depănată în fiecare cărămidă, iar Garda Cetății mărșăluind sau zgomotele autentice de tun nu sunt nici ele străine. Sădește patriotism cât încape în sânul familiei cu o vizită la Muzeul Național al Unirii și puneți-vă mai apoi plămânii la treabă în Poiana cu Narcise de la Negrileasa, la circa 50km de oraș.

5. Vacanță la Lacul Bâlea, Transfăgărășan

Lacul Bâlea este unul dintre cele mai frumoase momente trăite de-a lungul Transfăgărășanului

Bon! V-ați hotărât, cu mic, cu mare, să îi dați năvală în mașină și să o porniți către Transfăgărășan pentru a vă îmbăta de liniștea și aerul proaspăt al munților, la pachet cu splendoarea celui mai mare lac glaciar din masivul Făgăraș. Foarte bine și frumos, dar rogu-te-am, nu uita să incluzi în drumul spre lac, o vizită în orașul Avrig – genul de așezare care știe să împletească de minune trecutul și viitorul. Unul dintre „orașele inteligente” care își propune să fie primul independent energetic din România, Avrig este casa unei opere arhitecturale unice în stil baroc – Palatul Brukenthal.

6. Vacanță în Delta Dunării, județul Tulcea

Viața în continuă schimbare din Delta Dunării, la apus… sau la răsărit

Va fi curios să bagi de seamă cum Delta are câte ceva pentru fiecare membru al familiei. Cel mai probabil, tatăl se va lansa în pescuieli. Mama se va afla în vreo bucătărie, aflând secretele scrumbiei marinate sau a rapanelor în sos de vin (și ne oprim aici cu poveștile despre bucătăria lipoveană…), în vreme ce tinerii vor fi de găsit în adăpostul bărcilor cu motor, punând la cale următoarele hituri pe Instagram.

Când ai decis să vii în Deltă, ai decis, implicit, să lași acasă agitația și gândurile care-ți fac spatele să se încovoaie, preocupările tipice orășenești și conflictele reale sau imaginare. Când ai ajuns în deltă, ai acceptat să te dedai liniștii și naturii născute dintr-o relațe de 13.000 de ani, între Dunăre și Marea Neagră.

7. Vacanță în Bucovina

Atât de pitoresc poate fi peisajul văzut de o pasăre ce zboară deasupra Bucovinei © Alexandru Drăgan

Dacă, de baștină ești de prin altă parte de țară, vei resimți contactul cu Bucovina ca pe călătoria în povestea unei cărți pe care-o citeai în fragedă pruncie. Greșeala multora este să plece imediat cu gândul la mănăstirile pictate și la celebre nuanțe de albastru, crezând că ăsta-i tot asul pe care-l poartă Bucovina în mânecă. Unde lasă, oare, tradițiile atât de bine păstrate, fetițele îmbrăcate în cămașă din pânză albă, doina și poezia, soarele ce, la apus, se ascunde molcom în spatele muntelui? Unde lasă Vatra Dornei (la fel de primitoare și iarna, și vara), tochitura bucovineană și plăcintele cu brânză? Unde lasă podurile din lemn de peste Valea Bistriței sau TransRarăul?

Numai o dată să fi fost în Bucovina și știi, iremediabil, că o să te mai întorci. Iar dacă asta-i următoarea vacanță petrecută în familie, evitați disputele inevitabile în timpul unui drum interminabil cu vehiculul și luați un zbor de o oră-două către Suceava. Odată ajunși la fața locului, închiriați o mașină și asigurați-vă că, oricât de scurtă v-ar fi șederea, nu ratați nimic dintre cele menționate mai sus.

8. Vacanță în Brașov

Așezarea de la poalele Dealului Tâmpa, scăldată de razele soarelui © Daniel Stefan

Mulți români spun că Brașovul este orașul lor de suflet și puțini sunt străinii care ajung în România fără să viziteze orașul de la poalele muntelui Tâmpa. Cum ar putea să nu-ți intre în suflet buna dispoziție a oamenilor, covrigii brașoveni, plimbările pe străzile cochete, trasul cu ochiul pe câteva pagini de istorie românească sau sorbitul cafelei cu lapte în Piața Sfatului? Ceea ce se apropie vag de-o provocare rămâne doar alegerea terasei-restaurant din Centru, unde să lași câteva ore leneșe de viață în schimbul a câtorva sute bune de calorii de proveniență tradițională brașoveană și viticolă românească.

9. Vacanță în Maramureș

… și când spunem că Parcul Național Munții Rodnei are un iz de poveste… o jurăm cu mâna pe inimă © Ovidiu Lazar

… și măcar dacă v-ar ajunge o săptămână pentru a vedea tot ce încape pe acest ținut al căpițelor de fân și al dealurilor verde-crud… Asta-i aproape la fel de improbabil ca un schior congolez, dar să nu disperăm! Ce rămâne pe dinafară oferă motiv pentru a vă reîntoarce cât de curând în Maramureș. Pentru dragostea de natură și pentru pielea care se face găină când simte aerul proaspăt de munte, dedicați o zi întreagă celui de-al doilea parc național românesc: Parcul Național Munții Rodnei, împreună cu căderea asurzitoare de apă cunoscută drept „Cascada Cailor”.

Pentru setea de cunoaștere, de istorie și de înțelegere a trecutului românesc, a nu se rata cu niciun chip Memorialul Victimelor Comunismului. Iar pentru o doză de umor românesc, Cimitirul Vesel de la Săpânța și ale sale epitafe alcătuite cu dibăcie plus ironie ar trebui să mai domolească puțin din dramatismul vieții.

10. Vacanță la Cazanele Dunării, Dubova, județul Mehedinți

Drumul săpat de Dunăre în inima muntelui – Cazanele Dunării

Așază-te la mal de Dunăre și privește în față pâmântul sârbesc, ascultând liniștea ce-aduce a începuturile lumii și simțind mirosul fluviului care curge cu statornicie de atâta și-atâta amar de vreme. Probabil abia atunci o să lași deoparte grijile legate de ce a mâncat fiecare și ce urmează să luați la cină, benzina consumată și cea care a rămas în rezervor, hainele pe care le-ai uitat la uscat, cât speri să nu plouă până vă întoarceți și altele asemenea…

Dați năvală, cu mic, cu mare într-un vaporaș de-a lungul Dunării, porniți în drumeții cu rucsacul în spate prin Parcul Natural Porțile de Fier și nu ratați nicio peșteră sau formă geologică sculptată de trecerea apei.

Sursa : https://www.momondo.ro/descopera/articol/vacanta-cu-familia-in-romania

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments