Proiectul SMID a intrat în linie dreaptă. Colectarea deșeurilor din județ va fi făcută, cel mai probabil, de firma Girexim Universal, din Argeș. Este singura societate care s-a înscris la licitația pentru colectarea deșeurilor. Girexim Universal este controlată de omul de afaceri Gheorghe Văsîi, cercetat penal pentru corupție, spălare de bani și evaziune fiscal. Dacă va căștiga contractul de colectare, firma lui Văsîi va ”colecta” anual de la ieșeni aproximativ 28 de milioane de lei.
De proiectul SMID se tot vorbește încă din anul 2007, când a fost propus pentru finanțare. După 11 ani, autoritățile locale susțin că se pregătesc să pună proiectul în practică. În această perioadă se derulează două licitații mari care presupun colectarea și transportul deșeurilor, dar și operarea stațiilor de tratare. În timp ce pentru prima s-a înscris o singură firmă din Argeș, cea de-a doua a fost contestată.
Gunoiul din județ va fi colectat de o firmă din Argeș?
În timp ce firma Salubris este în contract cu municipalitatea, prin încredințare directă, neputând participa la licitație pentru strângerea deșeurilor din județ s-a arătat a fi interesată o societate tocmai din Argeș – Girexim Universal. Dacă aceasta va trece de analizele comisiei, în aproximativ o lună de zile Girexim Universal poate strânge gunoiul din județ.
„Avem o licitație pe colectare și transport. Există o ofertă care în clipa de față este în evaluare, conform legii. Este o comisie de evaluare foarmată din reprezentanții administrațiilor publice din județul Iași, de la primării diferite, de la Consiliul Județean, de la primăria Iașului. Și această comisie face avaluarea acestei oferte”, a declarat Gheorghe Nichita, consilierul președintelui Consiliului Județean Iași.
În cazul în care firma din Argeș va fi desemnată câștigătoare, aceasta trebuie să vină cu completări.
“Operatorul de pe colectare trebuie să vină cu mașinile, cu gunoierii, plus încă 45.000 de pubele pentru cetățeni care să completeze infrastructura pe care o avem noi achiziționată prin SMID. Avem 125 de mii de pubele, 10 mii de containere pentru colectare selectivă. Nu va mai fi deșeul colectat în amestesc, cum este acum. Oamenii vor avea în gospodării o pubelă pentru deșeuri individuale și vor fi pubele de colectare selectivă la 250 de persoane”, a declarat Razvan Gheorghiu, director ADIS Iași.
Cine este GIREXIM UNIVERSAL SA?
Cu sediul declarat în orașul Pitești al județului Argeș, GIREXIM a fost înființată în anul 1996, fiind firma lui Gheorghe Văsîi, un afacerist controversat conform presei central, arestat pentru corupție, și care a prins constracte uriașe cu statul român. Mai exact, Văsîi a fost arestat în 2014 în dosarul de corupție al fostului primar piteștean Tudor Pendiuc, iar în 2016 pentru evaziune fiscală și spălare de bani.
Tot presa centrală scrie cum firma Girexim Universal SA a primit două contracte de 20 de milioane de Euro pentru servicii de salubrizare în județul Giurgiu, bani atribuiți societății de către Asociația de Dezvoltare Intercomunitară. Primul contract a fost acordat la începutul lunii iunie, în 2016. Atunci Girexim s-a angajat să colecteze și să transporte deșeurile din zona 1 Frătești pentru 55 milioane de lei, fără TVA. Jumătate din suma pusă la bătaie de autoritatea contractuală, care reunește toate primăriile din județul Giurgiu.
Girexim colectează deșeuri din aproape cinci județe din țară, având și o zonă din județul Vaslui. Au încercat și la Botoșani, numai că acolo nu au câștigat și au optat pentru depozit.
Milionar din gunoaie
În intervalul 2013-2015, Girexim a avut profituri de peste 20 de milioane de lei. În 2017 având cifra de afaceri de aproximativ 30 de milioane de lei. Asta în contextul în care Gheorghe Văsîi a fost arestat de două ori.
4,2 lei de persoană
Conform proiectul SMID, în județul Iași amenii vor scoate din buzunar câte 4,2 lei de persoană, pentru a li se lua gunoiul de la poartă. Iar cîștigătorul licitației nu va veni chiar cu mânile în buzunar.
„Colectarea și transportul deșeurilor din județul Iași, 50 de milioane pe cinci ani. Nu mai sunt contracte inviduale pe mecanismul de finanțare a noului operator. Cetățenii plătesc o taxă la primărie, primăria decontează serviciile de salubritate. Conform planului tarifar, nu poate depăși pentru 2019, 4,2 lei în mediul rural, de persoană”, a declarat Razvan Gheorghiu, director ADIS Iași.
Asta în timp ce în municipiul Iași fiecare locuitor va plăti 9,2 lei. Iașul are aproximativ 900.000 de locuitori, din care 350 de mii în municipiu. Firma câștigătoare de colectare a deșeurile va deservi 550 de mii de locuitori. Practic aceasta ar trebui să încaseze lunar peste 2,3 milioane de lei. Un simplu calcul mathematic arată că, annual, ieșenii din județ vor plăti aproximativ 28 de milioane de lei pentru colectarea deșeurilor. Acești bani vor ajunge, cel mai probabil, în conturile firmei Girexim Universal, care are toate șansele să prindă contractul de colectare a deșeurilor din județul Iași.
SALUBRIS, contracte cu primariile din județ
Între timp, mai multe primării au încheiat contracte cu Salubris, pentru a li se colecta gunoiul din comune. Majoritatea primarilor se plâng de facturile trimise de această firmă.
“Salubris e mama și tata la toți. Facturile sunt cel mai mare scandal pe care îl avem cu dânșii. Fiecare cetățean are contract cu ei. Ei vin și colectează gunoiul. Și uite așa am primit facuturi de sute de mii de lei în plus. Ce făceau? Adunau cantitatea de gunoi și ce era în plus de la cetățeni, veneau facturi la primărie. Anul trecut a fost scandal și mai mare. Și toate comunele din jur ne-am dus la dânșii. Eu am diminuat mult facturile de la primărie. Acum mai vin maxim 4.000 de lei depășirile. Acum când colectează gunoiul, Poliția Locală merge din urmă. Ei mai făceau stânga, mai făceau dreapta și mai luau gunoi de la dezvoltatori. Acum stăm cu ochii pe dânșii. Pe noi nu ne interesează cine vine, vrem o firmă care să fie bine pusă la punct, cu mașini, ca să poată intra pe toate ulițele”, a declarat primarul comunei Tomești, Ștefan Timofte.
În unele comune s-a mers din poartă în poartă pentru a li se explica cetățenilor cum să își arunce și selecta gunoiul. Speranța multor primari a rămas proiectul SMID, care, speră ei, să vină cu o organizare mult mai bună.
“Chiar dacă cetățenii au contract cu ei, de un an de zile Salubris ne trimite facturi cu cantitățile pe care, spun ei, le depășesc cetățenii. Am înțeles că în noiembrie, decembrie va veni o altă firmă”, a declarat primarul comunei Holboca, Gheorghe Ștefurac.
ADIS a încercat să găsească o soluție între Salubris și primarii din județ
„Noi am avut anul trecut niște discuții cu Salubris și comunele din zona Metropolitană tocmai pe acest subiect. Am încercat să facem o mediere, să găsim soluții. Și-au mai reconsiderat și ei poziția la momentul respectiv. La începutul anului a fost o taxă la fondul de mediu, de depozitare și atunci au explodat facturile. Pe la jumătatea anului a fost abrogată acea ordonanță și nu s-a mai practicat taxa și atunci au scăzut înapoi. Practic, în județ, Salubris va ieși din toate contractele de colectare, va rămâne doar pe municipiul Iași, imediat după ce vom desemna firma câștigătoare pentru colectarea deșeurilor”, a declarat Razvan Gheorghiu, director ADIS Iași.
A doua licitație în contestație
În timp ce firma Girexim este analizată de către comisii, cea de-a doua licitație este în dezbatere.
„A doua licitație, cea legată de operare a instalațiilor de tratare, a fost în contestație la CNSC. CNSC-ul ne-a dat nouă dreptate, dar ne-a obligat să modificăm documentația de atribuire, ceea ce e în defavoarea Consiliului Județean, pentru că ne-au scos garanțiile. Ori, nu cred că este normal, ca tu care ai un patrimoniu, care ai făcut investiții și pe banii tăi și pe banii Uniunii Europene, să nu ai nicio garanție de la cel care operează instalațiile. Probabil că vom câștiga, pentru că există aceste exemple în țară. După ce vom avea termen în septembrie, o să judece situația asta, o să vedem mai departe ce vor hotărâ cei care judecă și vom reprograma, relua licitația”, a declarat Gheorghe Nichita, consilierul președintelui Consiliului Județean Iași.
Practic proiectul “Sistem de management integrat al deșeurilor în județul Iași” a fost prevăzut cu cinci licitații. Astfel că edilii nu au fost de acord să împartă județul în trei zone pentru colectarea deșeurilor, iar instalația de tratare în două zone.
“Prima decizie a fost greșită. Și a trebuit să o corectăm. Și am să vă demonstrez foarte simplu de ce nu e bună, ca să înțeleagă fiecare cetățean. Gândiți-vă că ai cinci operatori și încearcă fiecare să aibă câte un contract. Acești cinci operatori, unii vor benefecia de o cantitate de deșeuri mai mare și vor fi mai eficienți și vor avea un profit.
Alții vor ajunge în faza în care să dea faliment, nu vor putea avea o legătură foarte bună cu administrația publică de acolo. Asta înseamnă că dacă am o serie de instalații la Bălțați și la Ruginoasa intră pe același operator care face și instalația de tratare mecanico-biologică, toată instalația de la Țuțora unde este grosul activității”, a mai spus Gheorghe Nichita.
Când va începe proiectul SMID?
Edilii județului speră ca în acest an să termine licitațiile, iar în anul 2019 să se decidă în privința operatorilor pentru a începe discuțiile de punere în punere în funcțiune.
“Cert este că proiectul cu colectarea va putea intra în funcțiune cât mai rapid pentru că el e avansat deja și este în evaluare. Cei care au făcut oferta corespund cu caietul de sarcini, documentațiile, prevederile, procedurile din licitație și se va încheia contractul cu ei, automat se va putea începe înainte de a intra și stația de la Țuțora în funcțiune, și celelalte stații din județ vor putea intra pe colectare. Și atunci va fi un pas făcut înainte”, a precizat Nichita.
“Vor să își arate mușchii”
SMID a fost pe buzele autorităților ani zile, un proiect propus pentru finanțare încă din 2007. Gheorghe Nichita spune că acest proiect a întârziat și din motive administrative, unde o parte din edili nu s-au pus de acord.
„Cred că o comunicare politică, administrativă și tehnică bună, poate să îndepărteze foarte multe puncte înguste. Degeaba găseam un dialog bun cu cei de acolo care sunt specialiști, sau chiar la Salubris, dacă mai departe exista o altă voință politică. Sau dacă exista o obstrucționare ca să demonstrez că fără mine nu se poate face. Foarte mulți vor să își arăte mușchii. Vor să își arăte mușchii în detrimentul unor proiecte importante și în detrimentul serviciilor care sunt necesare pentru populație. Și aici mi se pare că este o crimă”, a mai spus Gheorghe Nichita.
Pentru colectarea și valorificarea deșeurilor din județ, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Salubritate din Iași speră să primească o revedență de aproximativ 50 de milioane de Euro, pe cinci ani. Cât despre contractul legat de operarea stațiilor de transfer și a instalațiilor de tratare a deșeurilor, valoarea este de minimum 35 de milioane de Euro. Astfel, prelucrarea și valorificarea se vor realiza la Stațiile de transfer Ruginoasa, Bălțați și Hârlău.
Prețuri mai mici pentru deșeuri în județ
Edilii Consiliului Județean încearcă să îi prevină pe primarii din județ. Prețurile actuale puse de consiliile locale sunt mai mari decât cele din licitație.
„Noi am făcut niște simulări de preț cu consultanții împreună. Și va fi un preț pentru mediul rural și unul pentru municipiu. La Iași prețul nu va crește față de ceea ce este, pentru că din analizele noatre prețul care este acum este arhi-suficient pentru ca Salubris să poată opera în continuare și proiectul că funcționeze și va fi în cadrul SMID în continuare toată activitatea. Iar în teritoriu, în județ, sunt primării care produc multe deșeuri și au costuri mai mari, dar acolo vor scădea prețurile pentru ei. Alte localități care până acum nu au avut nicio taxă de mediu, de salubritate va trebui să își impună treaba asta”, a explicat Gheorghe Nichita.
Proiect de 70 de milioane de Euro
„Proiectul a avut diverse sincope cu finanțări diferite, tot europene. O finanțare este pe programul de mediu, a doua este pe programul de infrastructură mare care se desfășoară în perioada 2014 – 2020. Interconectarea acestor sisteme de finanțare pentru Consiliul Județean nu a fost ușoară, pentru că trebuia să convingă ministerele și Comisia Europeană că au făcut pași importanți și că sunt necesare, finanțarea a doua este absolut necesară ca să o completeze pe prima. Asta a durat”, a declarat Gheorghe Nichita.
Proiectul “Sistem de Management Integrat al Deșeurilor în județeul Iași”, propus pentru finanțarea din POS mediu 2007-2013 se va finaliza în cadrul Programului Operațional Infrastructura Mare POIM 2014-2020. Asta după ce au fost achiziționate 125 de mii de pubele care au fost împărțite în comunele din județ. Inițial, proiectul trebuia să se încheie cu prelungiri în 2016. Nici acest lucru nu a putut fi realizat. Astfel că s-au făcut achiziții de utilaje și recipiente destinate colectării selective a deșeurilor – pubele, containere și compostoare. În total, s-au chletuit până acum pe echipamente, utilaje și investiții, aproape 70 de milioane de euro.
„Nu e nicio problemă. Toate sunt într-un program al Consiliului Județean, discutate și prinse și în documentația de licitație. Operatorii știu treaba asta, că s-au confruntat cu aceeași problemă în toată țara. Și nu aș vrea să mă bag în speculațiile unora sau ale altora, dar o mențiune vreau să fac. Acele echipamente au fost achiziționate în bugetul care era aferent anului 2007-2014 și s-a extins la 2015. Nu cheltuiai banii în 2015, pierdeai banii respectivi pe acel echipament. Asta spun cei care au gestionat proiectul atunci. Și eu îi cred. În 2015 s-a tras linie la ceea ce înseamnă program finanțat de Uniunea Europenă. Restul, ce au mai avut alte cheltuiei, au intrat pe bugetul nou, în 2014-2020 cu programul de infrastructură mare și aici s-au mai câștigat 7 milioane de Euro. Acele echipamente, vor fi probleme foarte dificile când vor fi puse în funcțiune instalațiile. Când vom avea operatorii, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară și Consiliul Județean, va trebui să facă cu dânșii o analiză de intrare în funcțiune”, a declarat Gheorghe Nichita.
Obiectivul general al proiectului este creșterea standardului de viață al populației și îmbunătățirea calității mediului din județul Iași, prin realizarea unui sistem durabil de management al deșeurilor la nivel de județ. Astfel, prin implementarea proiectului se vor completa infrastructura și echipamentele existente, pentru conformarea cu cerințele legislative ale UE din sectorul de mediu și respectarea angajamentelor asumate de România prin Tratatul de Aderare a Uniunii Europene.
Practic se dorește reducerea cantității de deșeuri depozitate, crearea infrastructurii necesare și promovarea utilizării deșeurilor pentru producția de materii prime alternative, prin creșterea cantității de deșeuri reciclate/valorificate, crearea unor condiții de viață decente prin stabilirea unor structuri eficiente de management al deșeurilor și asigurearea unui mediu de viață curat.
SMID începe cu municipiul
Reprezentanții ADIS Iași anunță schimbări. În tot municipiul vor fi împărțite recipiente achiziționate prin SMID.
„La toate punctele care sunt acum containere, se schimbă proporția. Dacă acum avem patru contaienere de deșeu menajer, unul de hârtie carton și unul de plastic, în punctul respectiv vor exista două containere de carton, două de plastic și unul de sticlă și unul sau două de menajer. Schimbăm graficul de colectare. Vor fi mai multe mașini care vor face colectare selectivă, decât în prezent. În municipiu vor fi 3.990 de containere de colectare separată și 6.755 de pubele pentru gospodării pentru colectare separată. Valoarea echipamentelelor este de 5,5 milioane de lei”, a declarat Razvan Gheorghiu, director ADIS Iași.