În județul Iași sunt înregistrați 61.000 de porci în gospodării, iar în cele 12 ferme, încă 16.000 de porci. Ultimul focar a fost găsit la Galați. În Republica Moldova, virusul este destul de răspândit. Autoritățile au interzis trecerea frontierei cu alimente, în special cele din carne de porc. Șeful DSVSA Iași admite că ne putem trezi cu pesta porcină africană în orice moment.
Autoritățile din Iași trag un semnal de alarmă și stau cu ochii pe gospodăriile din județ, dar și pe fermele de porci. În această perioadă, cei care au în grijă aceste animale sunt nevoiți să le monitorizeze zilnic comportamentul lor. Virusul de pestă porcină africană poate apărea în orice moment și în județul Iași. Ultimul focar a fost descoperit la Galați, iar în județul Vaslui în ultimele zile au fost împușcați aproximativ 40 de porci mistreți.
Pericol de peste porcină și la Iași
Virusul nu are bariere. Iar județul Iași pare a fi în pericol, în special în zona graniței cu Republica Moldova unde pesta porcină africană este destul de răspândit. Directorul DSV Iași a luat măsuri încă de la începutul epidemiei de pestă porcină africană, însă în această perioadă acestea au fost intensificate.
“Produsele din carne din Republica Moldova, interzise la graniță”
În atenția autorităților acum este în special zona de graniță cu Republica Moldova, unde au fost luate toate măsurile de înlăturare a virusului care ucide porcii.
“Din păcate ne așteptăm să apară în orice moment și în județul Iași pesta porcină africană. Până acum am fost feriți. Riscul e foarte mare, ținând cont că factorul uman este cel care poate răspândi ușor acest virus. Au fost luate toate măsurile posibile. Pentru că suntem foarte aproape de Republica Moldova, avem o atenție foarte mare asupra punctului de trecere. Am supus măsurile de a stopa trecerea cu alimente din Basarabia, mai ales cele din carne de porc în țară la noi. Sunt verificate atent toate bagajele. Mai ales că în această perioadă vin elevi din Republica Moldova cu pachete de la părinți și urmează să vină și studenții”, a declarat dr. Gabriel Ciobanu, director executiv DSVSA Iași.
Și nu sunt singurele măsuri luate de autorități. La punctul de trecere cu Republica Moldova a fost pus și un covor dezinfector, pentru toate mașinile care întră în țara noastră. Acestea trec printr-o soluție cu virkon, un dezinfectant.
77.000 de porci în pericol
În județul Iași sunt înregistrați 61.000 de porci în gospodării, iar în cele 12 ferme, încă 16.000 de porci. Ultimul focar a fost găsit la Galați.
“Suntem feriți deocamdată, dar nu se știe pentru cât timp. Este foarte greu de controlat acest virus. Sunt oameni care merg în vacanță, la rude, în interes de muncă în zonele cu focare. În orice moment ne putem trezi cu izbucnirea pestei porcine și la Iași. Echipele noatre sunt peste tot în județ. Oamenii au fost instruiți și au mers în gospodării, dar și la ferme pentru a verifica în permanență animalele”, a mai spus dr. Gabriel Ciobanu, director executiv DSVSA Iași.
40 de porci mistreți vânați la Vaslui
În alertă este și județul Vaslui, chiar dacă pesta porcină nu a apărut încă, autoritățile au luat toate măsurile posibile.
„În județul Valsui au fost găsiți acum trei săptămîni niște porci morți pa malul râului Bârlad. S-au recoltat probele la Iași și București și nu s-a confirmat virusul. Nu avem probleme. Am hotărât să intensificăm vânătoarea porcilor mistreți pe granița cu Republica Moldova. Până acum am vânat în jur de 40 de porci, cu probe efectuate cu zero pozitiv. Nu avem decoamdată probleme, insă încercăm să prevenim apariția acestui virus”, a declarat Eduard Popică, prefectul județului Vaslui.
Pentru acest virus nu există nici un vaccin specific sau tratamente. Singura modalitate de a opri această răspândire a virusului este sacrificare tuturor porcilor și instituirea carantinei.
Ce este pesta porcină africană?
O epidemie care antrenează pierderi economice însemnate, spun specialiștii. Este o boală virală care se manifestă prim mai multe forme clinice.
„ Febră ridicată, de circa 40-42 de grade Celsius, este un semn al îmbolnăvirii porcilor cu pestă porcină africană. Animalele prezintă înroșiri ale pielii, simptom ce poate fi sesizat mai mult la porcii cu pielea deschisă. Animalele trebuie verificate la urechi, coadă, piept, vizibil fiind și pe zona abdomenului. Rugăm oamenii din gospodării să anunțe imediat medicul veterinar, în cazul în care observă modificări în comportamentul animalelor ”, a declarat dr. Gabriel Ciobanu, director executiv DSVSA Iași.
Pentru oameni nu există nici un risc pentru sănătate, în cazul celor care intră în contact direct cu animalele bolnave sau consumă produse din carnea provenită de la porci domestici sau mistreți infectați.
Specialiști de la Iași trimiși în Tulcea
În județul Tulcea s-au înregistrat peste 500 de focare și au fost uciși 60.000 de porci. Se lucrează 24 de ore din 24 pentru a dezinfecta focarele de pestă porcină. Săptămânal sunt trimiși specialiști din toată țara. De la Iași au fost trimiși până acum patru specialiști din cadrul Direcției Agricole pentru a ajuta echipele de intervenție ce lucrează non stop la dezinfectare.