Am contactat peste 30 de primari, majoritatea de la PNL, dar şi de la PSD.
Suprinzător, toţi au răspuns afirmativ invitaţiei la o eventuală şedinţă susținută de liderul Pro România, Victor Ponta. Edilii din județ ar fi interesaţi să se întâlnească cu Victor Ponta, liderul partidului Pro România. Unii sunt dispuşi să facă şi o schimbare politică, în funcţie de oferta electorală. Cum era de aşteptat, şeful PNL Iaşi, Costel Alexe, a răams profund dezamăgit.
Reporterii 7 Est au realizat un sondaj de opinie în rândul edililor din judeţ, indiferent de culoarea politică. I-au contactat telefonic, pretinzând că sunt de la cabinetul partidului Pro România, mai exact din partea liderului Victor Ponta. Primarii au fost invitaţi la o şedintă care va fi ţinută de Victor Ponta, la Iaşi. Astfel, aleşii locali au fost puşi să răspundă la următoarele întrebări:
1. Sunteţi interesaţi să paticipaţi la şedinţa care va avea loc la sfârşitul săptămânii de liderul Pro România, Victor Ponta?
2. Doriţi să aveţi sâmbătă o întâlnire privată cu liderul Pro România, Victor Ponta?
3. Sunteţi interesaţi să veniţi în echipa Pro România?
Au fost contactaţi telefonic peste 30 de primari, majoritatea de la PNL, dar şi câţiva de la PSD. Suprinzător, toţi au răspuns afirmativ invitaţiei la o eventuală şedinţă susținută de liderul Pro România, Victor Ponta. Mai mult decât atât, ne-au lăsat şi o adresă de mail pe care să le trimitem şi invitaţia oficială. Potrivit răspunsurilor, primarii din judeţul Iaşi sunt interesaţi să îl asculte pe Victor Ponta, vor să îi împărtăşească experienţa lor dobândită de-a lungul mandatelor, iar unii sunt dispuşi să facă şi o schimbare politică, în funcţie de programul pe care îl poate prezenta liderul Pro România, Victor Ponta.
Vor să vorbească cu Victor Ponta
Se pare că fostul premier Victor Ponta încă mai are un cuvânt de spus în rândul primarilor, indiferent de culoarea politică. Victor Ponta a deţinut funcţia de prim-ministru al României din 7 mai 2012 până la demisia sa, în 4 noiembrie 2015. Edilii sunt dispuşi să îl asculte în continuare pe Victor Ponta, chiar dacă este acum în partidul Pro România, un proiect care vine din necesitatea socială, dar şi pentru că trei sferturi din români sunt dezamăgiţi de actuala ofertă politică şi speriaţi de instabilitatea şi insecuritatea care afectează prezentul şi mai ales viitorul, susţin liderii Pro România.
Liberalii îl plac pe Ponta
Reporterii 7Est au stat de vorbă inuiţial cu primarii liberali. I-au contactat pe edilii de la periferia judeţului, care sunt uitaţi mai mereu de către şefii de la centru. Spre exemplu, Dumitru Prigoreanu, primarul comunei Deleni, nu exclude o discuţie cu liderul Pro România.
“Normal că sunt interest, mai ales că a fost prim-ministru României. Dacă el vrea să stea de vorbă cu un primar de la Partidul Naţional Liberal, să vadă modul meu de gândire, cu mare plăcere. Şi să vedem în ce calitate putem vorbi”, a declarat Dumitru Prigoreanu, primarul comunei Deleni.
Edilul comunei Brăieşti, Vasile Butnaru a fost mai mult decât surpins să primească o astfel de invitaţie la o discuţie cu Victor Ponta.
“Nu pot să spun nimic acum. Vedem ceea ce o să fie vineri. Să vedem ce proiecte are, poate mă sperie. Oricum acum sunt prea multe întrebări”, a declarat Vasile Butnaru, primarul comunei Brăieşti.
Sătui parcă de actuala clasă politică de la Bucureşti dar şi de şefii lor de partid, edilii de la comune caută o nouă platformă politică.
„Unde are loc și când? Nu vă pot spune acum nimic. Nu vă pot da un răspuns acum, în funcție de ce o să vorbesc cu Victor Ponta”, a declarat primarul comunei Tansa, Daniel Voinescu întrebat fiind dacă ar discuta cu Ponta despre o eventual trecere la Pro România.
„Da, de ce să nu? Să vedem ce fac și ceilalți colegi. Nu știu deocamdată ce să spun. Ce se face, se face cu șase luni înainte, acum dacă vorbim nu știu ce să spun. Nu pot să vă promit nimic”, a spus primarul comunei Sireţel, Gheorghe Ancuţa.
„Ne mai gândim. Putem sta de vorbă”, a admis primarul comunei Dolheşti, Iacob Gelu.
Dezamăgire la liberali
Şefii de partide nu cred că fostul prim-ministru are şanse să atragă prea mulţi primari la Pro România. Însă au rămas total dezamăgiţi când au aflat că edilii pe care i-au susţinut în Campania electoral din 2016 ar fi dispuşi să discute cu Victor Ponta despre o eventuală trecere la un alt partid.
„Nu cred că am primari atât de inconștienți”, s-a rezumat președintele PNL Iaşi, Costel Alexe. Un membru PNL îl contrzice însă pe Alexe, şi le dă dreptate primarilor din judeţ. “Nu cred că sînt inconştienţi. Ba din contră. Cred că sunt perfect conştienţi. Au fost deseori neglijaţi de conducerea partidului. Proiectele lor nu au susţinere. Banii s-au dus în mare parte la primarii social democraţi. Nu luptă nimeni pentru ei. E şi normal să se îndrepte spre altă platform politică”, a precizat un liberal care a insistat să-I păstrăm identitatea.
De partea cealaltă, liderul PSD Iaşi stă relaxat în privinţa unui eventual exod al primarilor către partidul lui Victor Ponta.
„Eu cred că domnul Ponta vrea să încerce să facă organizație care să atingă pragul Parlamentului. Și cu ce racolează de prin PSD nu are nicio șansă, iar primarii din PSD nu vor pleca. Nu i-a ajutat foarte mult. Dacă ajuta pe cineva cât a fost prim-ministru, acela a fost Dragnea. Președintele Dragnea a ajutat foarte mult pe toți primarii. Victor Ponta are şanse mici și dacă vine la Sfânta Parascheva obține cu siguranță un buchet de busuioc și nafură”, a declarat Maricel Popa, președintele interimar al PSD Iași
Ponta vine la Iaşi de Sfanta Parascheva
Liderul Pro România, Victor Ponta chiar vine la Iaşi, aşa cum ne-a obişnuit să îl vedem în fiecare an la Sfânta Parascheva. Însă a rămas uşor dezamăgit când reporterii 7 Est i-au explicat demersul jurnalistic. Asta pentru că liderul Pro România chiar avea în plan să organizeze o întâlnire cu politicienii din judeţul Iaşi pentru a le prezenta oferta Pro România. Ponta nu s-a arătat surprins că primarii din judeţ ar participa la o întâlnire cu el.
“E normal și logic. Pe vremea cât am fost prim ministru toți primarii din România și de la PSD și de la PNL au dus-o foarte bine. Îmi cer eu scuze că ați făcut dumneavoastră o glumă. Eu am să vin la Iași între 12 și 14 octombrie la Sfânta Parascheva, ca în fiecare an, și atunci am să îmi cer scuze și direct pentru gluma dumneavoastră. Cât am fost prim ministru, absolut toți primarii, din orice alt partid, au avut o perioadă bună în care au făcut proiecte, nu i-a atăcat nimeni, nu le-a făcut nimeni niciun rău. Am o relație foarte bună cu majoritatea primarilor din țară. Am fost recent la Timiș, unde nu a fost o glumă. În continuare am să îi ajut și sunt convins că vor veni la Pro România. Întotdeauna sunt dispus să mă întâlnesc cu primarii”, a explicat Victor Ponta, liderul Pro România.
Fostul premier, plecat şi el din PSD, a vorbit şi despre situaţia primarului Iaşului, Mihai Chirica, scos din partid după ce l-a înfruntat public pe liderul Liviu Dragnea.
“În ceea ce îl privește pe Mihai Chirica, este un primar bun și cred că Dragnea a făcut o prostie că l-a dat afară, dar pentru el este foarte bine. La nivel local, calitatea liderilor PSD este cu mult sub calitatea cerută de la PSD și l-ar trage în jos pe Mihai Chirica. Îi urez success să facă treabă în continuare la Iași”, a declarat Victor Ponta, lider Pro România.
Se pregătesc „bătăliile” din partid
Sfârşitul anului înseamnă mai multe schimbări pe plan politic, dar şi posibil administrativ. În luna octombrie mai multe partide au anunţat că vor organiza congrese. În timp ce Partidul Naţional Liberal se pregăteşte să îl relanseze pe Crin Antonescu, Partidul Social Democrat continuă lupta cu Liviu Dragnea.
Cine este VICTOR PONTA?
Cariera în Partidul Social Democrat
A intrat în politică în 2001 la invitația lui Adrian Năstase, căruia i-a fost asistent la catedra de Drept Internațional Public. În noiembrie 2003 a fost ales președinte al Tineretului Social Democrat, funcție pe care a ocupat-o până pe 18 noiembrie 2006.
În iulie 2003 a devenit vicepreședinte al Partidului Social Democrat. A îndeplinit această funcție până în 10 iulie 2004, când a avut loc o restructurare în PSD, prin suspendarea delegației permanente și înființarea unui Birou Coordonator. Pe 10 decembrie 2006, la congresul PSD, a fost reales vicepreședinte al acestui partid.
În februarie 2010, Victor Ponta a candidat la președinția Partidului Social Democrat, cu un mesaj de înnoire, dinamizare și regăsire a identității social-democrate a partidului și a fost ales noul lider al formațiunii. Ponta a aliniat PSD la Alianța de Centru-Dreapta (ACD), compusă din Partidul Național Liberal (PNL) și Partidul Conservator (PC), din reuniunea celor trei formațiuni rezultând Uniunea Social-Liberală (USL). Mai apoi, a semnat o alianță cu Uniunea Națională pentru Progresul României (UNPR), partid desprins din PSD, intitulată Alianța de Centru-Stânga (ACS). În august 2012, a fost ales vicepreședinte al Internaționalei Socialiste, în cadrul congresului care a avut loc la Cape Town.
Activitate parlamentară
În 2004, Victor Ponta a devenit unul dintre cei mai tineri parlamentari români, fiind ales membru al Camerei Deputaților. Din decembrie 2004 este deputat PSD de Gorj, iar în urma alegerilor parlamentare din noiembrie 2008, Victor Ponta este ales pentru a doua oară deputat de Gorj, în colegiul uninominal nr. 6 din Târgu Jiu.
A devenit vicepreședinte al Camerei Deputaților în septembrie 2006.
În timpul guvernării Tăriceanu, Victor Ponta a susținut introducerea votului uninominal. Astfel, adept al sistemului propus de Pro-Democrația, a negociat în numele PSD în primăvara lui 2007 introducerea acestui tip de scrutin agreat inițial de toate partidele.
Prim-ministru al României
În urma căderii Guvernului Ungureanu, ca rezultat al adoptării moțiunii de cenzură propusă de Uniunea Social-Liberală, în luna mai 2012, Victor Ponta a fost învestit în funcția de prim-ministru al României și în fruntea guvernului, devenind astfel cel mai tânăr prim-ministru din Europa .
Guernul Ponta 1 și Guvernul Ponta 2 au fost sprijinite de USL și au durat până în februarie 2014. Pe 24 februarie , liderul PNL Crin Antonescu a declarat că partidul său iese de la guvernare, deci alianța USL nu mai există. După aceasta, PSD, partidul lui Ponta, a purtat convorbiri cu partidul maghiarilor români, UDMR, – aflat în opoziție – și acesta s-a declarat de acord să înlocuiască la guvernare pe liberali (PNL). Astfel în martie 2014 a fost alcătuit guvernul Ponta 3 cu sprijinul PSD, UNPR, PC și UDMR.
Candidat la președinția României
În 2014 și-a depus candidatura pentru alegerile prezidențiale însă a piedut în faţa actualului preşedinte, Klaus Iohannis.