Septembrie mult așteptat a venit și pentru echipa de specialiști a Asociației pentru Dialog în Justiție, formată din avocați, mediatori, consilieri juridici, profesori etc.
Laînceputul fiecărui an școlarne pregătim entuziasmați să începem orele de educație civică și juridică în școlile de pe raza județului Iași. Vom merge la clase, vom face cunoștință cu elevi, profesori și directori de instituții de învățământ care ne așteaptă cu interes.
Am pornit în 2016
În 2016, Asociația pentru Dialog în Justiție a inițiat, în școlile gimnaziale de pe raza județului Iași, un program de formare cetățeni responsabili pentru faptele și acțiunile lor, „Educație pentru viață”. Așa am descoperit câtă nevoie au elevii din clasele de gimnaziu de o bază juridică elementară. Au fost experiențe care ne-au marcat, copii extraordinari cu care am experimentat feedback-uri pozitive folosind comunicarea informală și nonconservatoare.
Încă de la începutul proiectului am plecat la drum cu îndemnul că „necunoașterea legii nu te absolvă de răspundere”. Oriunde mergeam, cultivam responsabilizarea civică și juridică ca principiu al unei vieți mai bune. Pentru că solicitările nu au ținut cont de limita teritorială, ne-am prezentat și în școlile din alte județe din țară, ferm convinși că educația juridică trebuie să primeze în formarea unui viitor cetățean responsabil pentru faptele și acțiunile sale.
Am continuat în 2017
După un an de prezentări juridice la gimnaziu, în 2017 continuamprogramul de responsabilizare prin educație juridică la liceu. La clasele lX-Xll deja ne adresamunui alt profil, adolescenți influențați în formarea lor de mediul școlar și cel familial. Am întâlnit tineri exemple la școală și tineri exemple în viața pe care o trăiau. Poveștile lor sunt multe și controversate, pentru că perioada adolescenței este o perioadă sensibilă din punct de vedere comportamental și emoțional. Acești tineri aveau nevoie de educație civică și juridică pentru a-și organiza corect și conștient principiile de viață. Tot în cadrul acestui program, Asociația a editat și redactat, sub Editura Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași, un „Ghid juridic pentru elevi (clasele lX-Xll)”, la care și-au adus contribuția profesori și specialiști în drept.
Ce facem în 2018
Anul acesta, echipa de specialiști a Asociației se pregătește să desfășoareseminarii de educație civică și juridică pentru adulțiîn școală – părinții elevilor înscriși în unitățile de învățământ de pe raza județului Iași și cadrele didactice din aceeași zonă.
Aceste seminariisunt un răspuns la solicitările școlilor și un rezultat al prezentărilorcivice, juridice, care ne-au demonstrat încă o dată că educația este principalul motor al unei societăți, copilul copiind comportamentul părinților și profesorilor, apropiindu-șiatitudinile acestora ca principii de viață.
Seminariile pe care le desfășurămau rolul de informare și conștientizare a drepturilor, libertăților și obligațiilor cetățenilor, de ajutor îndezvoltarea unor aptitudini corecte, demne și responsabile de către adulți. Scopul acestor seminarii este de a forma adulți capabili să educe în siguranță copii în mediul familial și cel școlar. Pentru că spiritul civic nu este înnăscut, ci este unul învățat.
Căutăm specialiști în educație civică și juridică
Așadar, în 2018 ne mărim echipa. Căutăm specialiști în educație civică și juridică care să pregătească adulții în școală. Singura cerință pe care o avem este dragostea și vocația pentru oameni și educație. Restul, vine de la sine….
Persoanele interesate să facă parte din echipa noastră pot trimite un mesajCoordonatorului de proiect, Maria Păduraru, la adresa de email [email protected].
Proiectele noastre de educație civică și juridică sunt sprijinite de Primăria Municipiului Iași și sunt dezvoltate în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Iași, Direcția Generală Anticorupție și mulți alți colaboratori.
MariaPĂDURARU
Președinte Asociația pentru Dialog în Justiție