Efectele lui 10 august – tensiuni fără precedent și fără vinovați

0
366

La două săptămâni de la represiunea protestelor din Piața Victoriei, există încă multe nelămuriri în privința intervenției în forță a Jandarmeriei, ancheta asupra evenimentelor din 10 august fiind preluată de Parchetul General.

La două săptămâni de la represiunea protestelor din Piața Victoriei, există încă multe nelămuriri în privința intervenției în forță a Jandarmeriei, ancheta asupra evenimentelor din 10 august fiind preluată de Parchetul General.

În tot acest timp, tensiunea la nivelul autorităților statului a crescut, au apărut atacuri și acuzații fără precedent între politicieni, iar un om a murit la zile distanță după ce a participat la miting.

386 de plângeri penale au fost înregistrate de Parchetul General în urma violențelor din Piața Victoriei, în marea majoritate fiind vorba despre protestatari, dar și despre câțiva jandarmi. Trei oameni se află în continuare internați după ce au fost răniți de grenadele care au fost folosite de Jandarmerie.

Un bărbat de 68 de ani, Ilie Gâzea, din Turnu Măgurele, a murit la Spitalul din Alexandria, la nouă zile după ce a participat la proteste. Ilie Gâzea suferea de hipertensiune și ulcer și i se făcuse rău în timpul serii de 10 august, fiind tratat de SMURD pentru o hemoragie puternică la nivelul nasului și al gurii. A plecat acasă, iar duminică noaptea a murit după ce a fost plimbat între spitalele din județul Teleorman.

Moartea lui Ilie Gâzea este investigată de parchetul local, iar autopsia pe care au făcut-o medicii spitalului din Alexandria a arătat că nu există o legătură între cauza morții și gazele lacrimogene folosite pentru înăbușirea protestelor. Institutul Medico-Legal urma, la ora închiderii ediției, să facă, la rândul său, un examen toxicologic.

Gazele interzise în război, permise împotriva protestatarilor

Departamentul pentru Situații de Urgență, din subordinea MAI, și Raed Arafat au anunțat că Ilie Gâzea nu a murit din cauza gazelor lacrimogene, iar afecțiunile cronice de care suferea nu au fost agravate de inhalarea gazelor.

Parchetul General a anunțat ce fel de muniție a fost folosită de Jandarmerie. Este vorba despre gaze lacrimogene neletale, „aflate în termen de garanție”. Au fost folosite două tipuri de gaze, denumite pe scurt CS și OC. Ambele sunt considerate arme chimice, care sunt interzise de Convenția armelor de la Geneva

în timpul războiului. Utilizarea lor este permisă însă de către forțele de ordine în intervențiile menite să oprească manifestațiile care degenerează.

Există o întreagă dezbatere pe marginea folosirii acestor gaze lacrimogene, care fac obiectul cercetărilor mai multor oameni de știință. De pildă, în Analele medicale ale Statelor Unite, a fost publicat în 2016 un studiu semnat de patru profesori de la diferite universități americane, între care se află Craig Rothernberg și Sven Eric-Jordt, profesori la Duke University of Medicine și, respectiv, Yale.

Aceștia au atras atenția asupra efectelor pe care le au CS și OC când sunt folosite în concentrații mari sau cu timp de expunere care depășește o oră. Studiul arată că s-au constatat decese și stări agravate ale sănătății la pacienții care sufereau de astm, afecțiuni pulmonare, hipertensiune și aritmie. De asemenea, studiul arată că nu s-au urmărit efectele asupra copiilor și ale femeilor însărcinate. În mod normal, efectele sunt afecțiuni de scurtă durată ale ochilor și ale căilor respiratorii și dermatite de contact. Același studiu face apel la autoritățile americane pentru a decide dacă mai pot fi folosite de forțele de ordine în SUA, din cauza înmulțirii cazurilor de deces în mai multe țări în care au fost folosite – Egipt (37 de cazuri), Turcia, Bahrein și Brazilia.

Muniția Jandarmilor
 Gaze lacrimogene CS (orto-clorobenzalmalanonitril) concentrație 1%
 OC (oleoresin-capsicum) concentrație 10%
 grenadă de mână cu efect iritant lacrimogen CS
 pulverizatoare de capacitate mărită 6,6 l cu substanță iritant lacrimogenă;
tipul substanței CS concentrație 1%;
 pulverizatoare de capacitate mai mică
 cartuș calibru 40 mm pentru armă lansator cu efect iritant lacrimogen, încărcătură cu efecte multiple iritant lacrimogene CS (fumigen, acustic, luminos, de consternare, de iluminare, cinetic, de antrenament).

Sursa/Continuare : https://reporterglobal.ro/featured/efectele-lui-10-august-tensiuni-fara-precedent-si-fara-vinovati/

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments