Guvernul de la Chișinău este în căutare de credibilitate și se pregătește de alegerile prezindețiale

0
314

Cabinetul de miniștri de la Chișinău condus de Pavel Filip este într-o continuă scădere a încrederii din partea cetățenilor. Chiar dacă în ultimii ani de zile s-au încercat toate măsurile populiste pe care le aveau la dispoziție, starea de spirit a cetățenilor moldoveni nu s-a îmbunătățit.

Partidul Democrat din Moldova, principala piesă din cadrul actualei guvernări, n-a reușit să identifice un candidat pentru alegerile care au avut loc în mai la Chișinău, fiind nevoiți să folosească tehnologii electorale cu un cadidat presupus independent, însă susținut din umbră de întreaga mașinărie administrativă. Cu toate aceste tertipuri, candidata favorită a democraților, Silvia Radu, s-a clasat doar pe locul trei în alegeri, părăsind cursa electorală.

După o vară în care au urmat doar mișcări care adeveresc presupunerile și fricile că regimul din Republica Moldova se îndepărtează de ceea ce sunt regulile unui stat de drept, la început de toamnă, guvernul Filip încearcă să mimeze o dorință de a face reforme.

Remanieri guvernamentale anunțate la partid

După ce consilierii de imagine încearcă să pomoveze o creștere a PIB-ului în primele două trimestre, iată că un alt artificiu pentru a salva imagiunea Guvernului s-a materiarizat în două remanieri guvernamentale.

A devenit o practică și la Chișinău ca anunțul despre remanierile din guvern să nu fie făcut așa cum spune Constituția, ci după presupuse evaluari în cadrul partidului. Chiar dacă legea supremă spune că remanierele miniștrilor se fac la proprunerea prim-ministrului, anunțul despre plecarea a doi miniștri din cadrul Guvernului, cel de la Agricultură și cel de la Sănătate, a fost făcut de către oligarul Vladimir Plahotniuc, actualul președinte al Partidului Democrat din Moldova.

 

Vladimir Plahotniuc, 18 septemnrie 2018: ”Așa cum anunțam după Consiliul Politic Național, vom face unele schimbări în componența echipei guvernamentale, pentru a-i spori performanța și eficiența. Cetățenii vor mai multă calitate, rezultate mai rapide și o comunicare directă cu persoanele de conducere. Este nevoie de un impuls managerial în domeniile vizate, fiindcă urmează să fie lansate proiecte ample de modernizare.”

Revenire după o absență de câteva luni

Cei doi miniștri demiși la partid, Liviu Volconovici la Agricultură, venit în funcția de ministru din fruntea Universității Agrare și Svetlana Cebotari de la Sănătate, care va reveni la șefia Centrului de Transfuzie a Sângelui, au fost atât de absenți în spațiul public, încât cu greu își amintește cineva pe la Chișinău ce inițiative au avut și ce politici au promovat.

Cei care-i vor înlocui sunt Nicolae Ciubuc, în prezent șef al Agenției pentru Intervenții și Plăți în Agricultură, care urmează să ocupe fotoliul ministrului Agriculturii, iar la Sănătate vine binecunoscuta Silvia Radu, fost primar interimar al Chișinăului, protejată de mult timp de Partidul Democrat din Moldova, care însă intrase într-un con de umbră după ce a pierdut alegerile locale din mai.

Primele declarații

Dacă numirea lui Nicolae Ciubuc n-a fost comentată, atunci revenirea în spațiul public a Silviei Radu a fost intens comentată. Numirea în calitate de ministru al Sănătății a unei persoane care n-a avut vreodată tangență cu sistemul de sănătate a starnit critica experților din sănătate.

”Nu vă mai bateți joc atâta de sistemul sănătății, și nu faceți pe el experimente incompetente, că asta nu e construcție de drumuri, și nici producere de roți de avioane, și nici chiar Primărie, aici se moare. Și se duc doctorii pe un capăt, și pacienții tot se duc… Doar că în diferite direcții”,a reacţionat experta în sănătate, Ala Nemerenco.

Nici comentatorii politici n-au trecut cu vederea această nouă funcție a Silviei Radu, care din 2016 încearcă să-și construiască o carieră politică, însă pretinde că este pe cont propriu. Mai mult, întreaga campanie electorală pentru primăria Chișinău, Silvia Radu și-a construit-o pe un mesaj că ar fi apolitică și o tehnocrată. Numirea Silviei Radu în cabinetul de miniștri a guvenului pus de Vladimir Plahotniuc arată acum adevărata față a personajului Silvia Radu, chiar dacă și de această dată încearcă să se prezinte ca fiind un tehnocrat.

Silvia Radu, 18 septembrie 2018: ”M-am gândit, am analizat și după ce mi-a fost prezentat proiectul, care presupune o abordare de management instituțional dinamic, am acceptat. Sunt un om format în zona managementului, am o experiență care poate fi folosită și cred că acest lucru mă poate ajuta la reformarea celor două domenii extrem de sensibile, cel al sănătății și cel social. În calitate de ministru neafiliat politic, voi munci pentru Moldova, pentru moldoveni. Voi munci ca ei să aibă parte de servicii medicale mai bune și de echitate socială.”

 

Ce schimbă noile numiri în guvernul Filip?

Dacă e să analizăm cât plus valoare aduc noile remanieri guvernamentale de la Chișinău, putem constata că aceasta e de la zero spre minus infinit. În primul rând pentru că aceste schimbări nu rezolvă principalele obiecții care au fost formulate la adresa guvernării de la Chișinău.

Atât cetățenii, cât și Uniunea Europeană își doresc să vadă schimbări legate de respectarea statului de drept, o justiție echitabilă și nu selectivă, fără hotărâri dubioase, siguranța că alegerile parlamentare vor fi libere și corecte, o luptă cu corupția și o muncă mai intensă la dosarele care țin de furtul miliardului din sistemul bancar moldovenesc.

Ce a oferit însă Vladimir Plahotniuc? Schimbarea a doi miniștri din guvern, unul din care reiese clar faptul că nu are nici expertiza necesară pe domeniul ce-l va gestiona și fără finanțări mari în aceste domenii pentru că nu există o altă susținere decât cea bugetară. Desigur, aceste schimbări ar urma să fie privite ca o pregătire a candidaților pentru alegerile parlamentare, or, Silvia Radu cu siguranță se va regăsi printre candidații susținuți de Plahotniuc.

Toate acestea însă nici pe-aproape nu răspund obiecțiilor la adresa guvernării formulate de cetățeni și de către partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments