Marea reorganizare a spitalelor din Iaşi

0
6884

SRU schimbă din temelii sistemul medical ieşean

Autorităţile promit că în 2023 Iaşul va avea Spital Regional de Urgenţă. Până atunci, Direcţia de Sănătate Publică împreună cu managerii de spital fac ample statistici pe fiecare unitate medicală în parte. Totul pentru a reorganiza din temelii sistemul medical ieşean. Singurul spital care nu va suferi modifiări este Institutul regional de Oncologie.

Direcția de Sănătate Publică din Iași împreună cu managerii spitalelor pun la cale o reorganizare a tututror unităților medicale. La dispoziție au cinci ani, timp în care se va contrui Spitalul Regional de Urgență. Astfel că fiecare spital la sfârșitul fiecărui an trebuie să facă o statistică pe fiecare secție, în funcție de numărul de pacienți, dar și de solicitările bolnavilor. Astfel pacienții nu vor mai fi plimbați între spitale. În plus, medicii ieșeni au în vedere în special persoanele vârstnice, a căror număr este în continuă creștere.

 

Bolnavii nu vor mai fi plimbați între spitale

Conform datelor Institutului Național de Statistică, județul Iași are o populație de peste 800.000 de locuitori, din care aproximativ 350 de mii în mediul urban și 480 de mii în cel rural. Asistența medicală spitalicească este asigurată de un număr de 37 de spitale atât publice, cât și private. Iar în anul 2017 ambulanțele au intervenit pentru 70.000 de cauze în mediul urban și 53.000 în mediul rural. În total 123.500 de bolnavi au fost transportați în anul 2017 cu ambulanța în unitățile de primiri urgențe ale spitalelor din Iași.

“Odată cu aparița Spitalului Regional de Urgență va dispărea deplasarea pacienților între spitale. Iar unitățile medicale actuale vor fi reorganizate, pe secții pentru îmbunătățirea serviciilor pacienților. În cei trei ani de activitate la conducerea Direcției de Sănătate Publică, am avut în vedere să îmbunătățesc activitatea spitalelor, iar la sfârșitul fiecărui an s-a făcut evaluarea fiecărui manager. De la an la an am constat o îmbunătățire a serviciilor oferite de unitățile medicale. Ce e drept, mai lentă, însă acest lucru se datorează legislației. În schimb județul nostru are personal bine pregătit și cu experiență. Indiferent de situație, viața pacienților a fost pe primul loc”, a declarat dr. Liviu Stafie, directorul DSP Iași.

 

Spitalul Spiridon, destinat bolilor cronice

În momentul de faţă, la Iași, mai multe spitale funcționează în regim de centre regionale. După Institutul Regional de Oncologie, bolnavii din toată Regiunea de Nord-Est a ţării ajung la Institutul de Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. G.I.M. Gerogescu”, Spitalul Clinic de Urgențe „Dr. N. Oblu”, Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Sf. Maria”, Spitalul Clinic de Obstetrică Ginecologie „Cuza Vodă”, Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva”, dar și Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon”.

„În momentul de față centrele regionale de sănătate din Iași suplinesc Spitalul Regional de Urgențe. Cea mai aglomerată unitate de primiri urgențe este a Spitalului „Sfântul Spiridon”, fiind și cel mai mare din regiune și care funcționează într-o clădire veche de peste 200 de ani. Însă profesionalismul medicilor, dar și al oamenilor face ca serviciile medicale să fie la un strandard înalt. Suntem în dezbateri în ceea ce privește acestă unitate medicală. Luăm în calcul creșterea populației vârstnice. Se pune problema reorientării Spitalului Spiridon și transformarea lui într-o unitate de cronici, dar și cu secții de paliație, asta după ce va intra în funcțiune Spitalul Regional de Urgență”, a mai spus dr. Liviu Stafie, director DSP Iași.

 

Spitalul de Neurochirurgie – Centru de Excelență

Reorganizarea unităților medicale include și Spitalul de Neurochirurgie, care funcționează ca și centru regional. Acesta va fi transformat într-un centru de excelență, unde deja se discută înființarea mai multor secții de recuperare.

„În contextul noului Spital Regional de Urgență o să existe și o secție de neurochirurgie, așa este corect pentru pacient în primul rând. Spitalul de Neurochirurgie va rămâne la fel ca și până acum, spital de referință cu patologia neurochirugicală. La Spitalul Regional de Urgență se vor trata pacienții traumatici, dar patologiile complexe vor fi rezolvate la Spitalul de Neurochirugie. Urmează să reorganizăm spitalul prin înființarea altor secții, secții de recuperare, și lucrăm deja la acest proiect. E un pic mai complexă reorganizarea. Spitalul de Neurochirurgie își va păstra centrul de excelență. Pe noi nu ne afectează din punct de vedere al patologiei, din potrivă, drenează activitatea spitalului, noi rămânem neurocentru”, a declarat prof. dr. Lucian Eva, managerul Spitalul Clinic de Urgență „Prof. Dr. N. Oblu” Iași. 

 

Spitalul de copii va fi descongestionat

În prezent Spitalul de Copii “Sfânta Maria” are 652 de paturi pentru internare continuă, 20 de paturi cu internare de zi și alte 70 de paturi sunt puse la dispoziția aparținătorilor.

„O să ne ajute foarte mult prin faptul că vor prelua tot ceea ce înseamnă urgențe, în special urgențele traumatice, ceea ce pentru noi este o descongestionareMai mult decât atât, am înțeles că în noul Spital Regional de Urgență vor exista și paturi de pediatrie. Asta presupune că se va face o reducere de paturi de la noi, cu mutarea unor secții și specialități astfel încât noi să ne putem dezvolta altfel. Va trebui regândit practic tot spitalul. Cu această ocazie vom dezvolta o parte din secțiile pe care le avem și anumite sectoare care nu sunt de urgență. Am putea să le dezvoltăm pe cele foarte aglomerate cum ar fi oncopediatria”, a declarat Radu Terinte, managerul Spitalul de Copii “Sfânta Maria”.

 

IRO nu va suferi modificări

Singurul spital care nu trebuie reorganizat este cel Institutul Regional de Oncologie, care funcționează la Iași din luna martie a anului 2012. Unitatea medicală are 300 de paturi pentru internări permanente și 30 de paturi pentru internări de zi.

 „Noi nu primim urgențe. Noi suntem de nişă. Spitalul de Urgență nu va avea oncologie de loc, nu va fi oncologie acolo. Ne vine în ajutor însă că va fi o Unitate Primire Urgenţe mai mare. Noi avem o clădire monobloc care adăpostește 300 de paturi internare continuă, cu 28 de paturi ATI. Avem 10 săli de operație, laborator de radiologie și imagistică medicală (un CT, un RMN, un mamograf digital, două aparate de radiologie fixă, șase ecografe, 5 aparate de radiologie mobilă C-Arm), laborator de analize medicale (hematologie, biochimie, imunologie, diagnostic molecular), laborator medicină nucleară (Gamma Camera, PET-CT), laborator de anatomie patologică și prosectură, a explicat ec. Mirela Grosu, manager IRO Iași.

 

500 de posturi pentru Spitalul Regional de Urgență

Pregătirea medicilor pentru Spitalul Regional de Urgență va începe cu aproximativ doi ani de zile înainte de finalizarea lucrărilor. În noua unitate regională vor lucra aproximativ 500 de persoane, atât medici, asistenți cât şi infirmieri.

„Ca expert am lucrat și lucrez la structura viitorului spital. Pot să spun că va avea toate specialitățile care se regăsesc astăzi și în actualul spital. Vor fi toate specilitățile care trebuie să rezolve pacientul critic la nivel regional. Spitalul Regional de Urgențe va fi altfel gândit, nu după legislația actuală, se va schimba și între timp legislția. Vor fi incluse mai multe centre. În ceea ce privește personalul, acesta va fi pregătit cu aproximativ doi ani înainte pentru echipamentele complexe care vor funcționa în Spitalul Regional de Urgență, a declarat prof. dr. Diana Cimpoieșu, medic-şef UPU-SMURD, purtător de cuvânt al Spitalului „Sfântul Spiridon”.

 

Investiție de 321 milioane Euro

Spitalul Regional de Urgență va fi structurat pe cinci nivele și va avea o suprafață de aproximativ 120.000 metri pătrați. Costurile pentru construirea, dotarea și supervizarea unității medicale sunt estimate la 321,4 milioane de Euro fără TVA, din care 50 de milioane de Euro vor fi fonduri europene. Cert este că unitatea medicală va fi dotată cu echipamente de înaltă tehnologie.

“ Spitalul Regional de Urgență va fi gata la sfârșitul anului 2023. Până atunci ne vom pune la punct cu reorganizarea unităților medicale, dar și pregătirea corpului medical”, a promis dr. Liviu Stafie, directorul DSP Iași.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments