Obezitatea: sport și dietă sau micșorarea stomacului?

0
727

55 la sută dintre români sunt obezi. O statistică îngrijorătoare, spun medicii. Dietele și sportul sunt primele rețete de slăbit, ieftine și la îndemână. Însă multe persoane obeze le ignoră. Există o metodă ușoară și la modă prin care pacienții obezi pot scăpa de kilogramele în plus. Intervenția chirurgicală de micșorare a stomacului.

 

Alimentaţia haotică şi de proastă calitate ucide mai mulţi oameni în lume, faţă de fumat sau alcool. Şi nu doar adulţii sunt victimele obezităţii, copii sunt şi ei afectaţi. Studiile efectuate arată că 55 la sută dintre români sunt obezi. Sunt cifre care ar trebui să dea de gândit și autorităților, dar și celor pentru care kilogramele în plus constituie o povară.

Există o metodă ușoară și la modă prin care pacienții obezi pot scăpa de kilogramele în plus. E adevărat, operația costă cam 11.000 de lei, dar are multiple beneficii. Vorbim de intervenția chirurgicală de micșorare a stomacului.

 

Grași, dar nu sănătoși

De regulă, oamenii grași au și alte probleme grave de sănătate precum diabet zaharat, hipertensiune arterială, apnee de somn, ateroscleroză, accidente vasculare, ori gastrită cronică. Infertilitatea este, de asemenea, o altă problemă care apare la femei. În plus, s-a constatat că speranța de viață a persoanelor cu obezitate morbidă este cu 12-15 ani mai mică decât a celorlalte persoane. Cele mai simple rețete de săbit sunt dietele și sportul. Însă puțini aleg această cale atunci când se confruntă cu obezitate avansată. Astfel, unii aleg operațiile de micșorare a stomacului.

 

Drumul până la operație

Pacientul vine la chirurg și îi spune că vrea să-și micșoreze stomacul. Ei bine, nu e chiar atât de simplu. Tocmai din cauza bolilor asociate obezității, pacientul va fi evaluat de către o echipă medicala multidisciplinară, care include specialiști în diabet, nutriție și boli de metabolism, gastroenterologie, endocrinologie, pneumologie, cardiologie, psihologie, anestezie și terapie intensivă. În funcție de comorbiditățile descoperite, bolnavul va fi îndrumat să urmeze o perioadă de tratament de câteva săptămâni pentru ameliorarea acestor afecțiuni. Abia apoi ajunge pe masa de operație. Atunci când metodele mai puțin invazive de pierdere în greutate, cum sunt dieta, exercițiul fizic, tratamentele farmacologice , modificarea de comportament, au eșuat, abia atunci intervine chirurgia bariatrică. Aceasta este indicată pentru pacienții cu indicele de masă corporală egal sau mai mare cu 40 ori indice de masă corporală egal sau mai mare cu 35 și comorbidități datorate obezității”, spune dr. Sergiu Pădureanu, chirurg la Secția a IV-a Chirurgie a Spitalului Sfântul Spiridon din Iași.

 

Secționare longitudinală

Ce presupune această metodă? Operația de micșorare a stomacului constă în secționarea, de-a lungul său, pe cale laparoscopică, cu îndepărtarea marii curburi gastrice. Eficiența acestei metode în tratamentul obezității morbide este determinată de mai multe mecanisme. Practic, chirurgul îndepartează o mare parte a stomacului – cam 80 la sută! – lăsând în circuitul digestiv un tub gastric de dimensiuni foarte reduse, de numai 150 – 200 de mililitri. ”Pacientul va fi obligat, astfel, să consume cantități foarte mici de alimente. Senzația de foame va fi diminuată, deoarece, prin operație, îndepărtăm un segment de stomac care secretă hormonul responsabil de apariția senzației de foame”, mai spune dr. Pădureanu.

Beneficiile chirurgiei bariatrice sunt demne de luat în seamă: mai întâi, pacienții cu diabet zaharat de tip II reduc semnificativ dozele de medicamente antidiabetice, sau chiar, în timp, nu mai au nevoie de ele. În prezent, gastrectomia longitudinală este recunoscută ca metodă de tratament pentru acest tip de diabet. Și nu este singura afecțiune influențată pozitiv de către chirurgia bariatrică: se amelioreaza bolile cardiace și hipertensiunea arterială , apneea în somn, tulburările menstruale, infertilitatea și sterilitatea, durerile de spate ori incontinența urinară la femei.

Pacienții sunt și de vârsta a treia, adică de 65 de ani, și adolescenți de 18 ani. Obezitatea nu ține de vârstă, spune doctorul: ”Am avut pacienți tată și fiu, mamă și fiică. La ei era vorba nu numai de ereditate, ci și de obiceiurile alimentare din familie. Mănâncă mama, mănâncă și fiica. Au fost operați, dar numai după ce au parcurs etapele de care vorbeam mai înainte”.

Povești cu obezi

Pacienții au povești de viață foarte interesante. De exemplu, un bărbat tânăr, de 41 de ani cu obezitate morbidă, cu apnee de somn, care, evident că nu se odihnește bine noaptea. Ziua, adormea stând de vorbă cu oamenii. Era paznic și, desigur, nu putea să facă față exigențelor locului de muncă. După operație, a scăpat de diabet, de kilogramele în plus, de apnee de somn, și-a reluat serviciul, iar acum trăiește ca un om normal. O altă pacientă, o femeie tânără, nu putea să aibă copii, din cauza grăsimii în exces care, de regulă, duce la tulburări hormonale. După operația de micșorare a stomacului, femeia a slăbit și ulterior a devenit mamă.

Controale periodice

După intervenția chirurgicală, pacientul trebuie să vină la medic la controale periodice, după o lună, 3 luni, 6 luni și un an. ”La toate aceste controale evaluăm pacientul pentru a vedea dacă și cât a slăbit, și, de asemenea, i se fac analize sanguine de specialitate. Pacienții trebuie să fie conștienți că aceste verificări periodice sunt numai spre binele lor”, mai spune dr. Pădureanu.

Și acum, la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași există pacienți pe lista de așteptare până în luna noiembrie. Oamenii au început să realizeze că viața li se va schimba mult în bine dacă decid să se opereze și să-și schimbe modul de viață, pentru că asta implică intervenția chirurgicală de micșorare a stomacului.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments