Republica te vrea la psihiatrie

0
978

Republica Moldova a primit o nouă condamnare la CEDO. Un bătrân de la Glodeni urmează să încaseze despăgubiri de peste 7.600 de euro pentru că a fost internat forțat în Spitalul de Psihitatrie.

În aceste zile, Republica Moldova a primit o nouă condamnare la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Un bătrân de la Glodeni, un raion aflat în nordul Republicii Moldova, urmează să încaseze despăgubiri de peste 7.600 de euro pentru că a fost internat forțat în Spitalul de Psihitatrie. Nu e pentru prima dată când se întâmplă ca statul Republica Moldova să fie condamnat la CEDO, însă cazul pensionarului de la Glodeni reflectă matricea în care funcționează instituțiile de la Chișinău.

O întâlnire ”memorabilă” cu ministrul

Totul începea în 2014, atunci când pensionarul Mihail Dogotari, a decis să meargă la o întâlnire cu ministrul de atunci al Muncii, Valentina Buliga, membră activă a Partidului Democrat, aflat și acum la guvernare. Ministrul tocmai anunțase că vine într-o vizită de lucru în nordul țării și printre altele ar vrea să aibă o întâlnire și o discuție cu locuitorii orașului Glodeni.

Mihail Dogotari era fost inginer, cu un stagiu de muncă de 45 de ani, care de mai mult timp se afla în litigiu cu Casa Națională de Asigurări Sociale, fiind nemulțumit de pensia pe care o are. Acesta își căuta dreptatea și nu ezita să-și exprime nemulțumirea public la întrevederile cu autoritățile sau întruniri publice, lucru care s-a întâmplat și la întrevederea cu Valentina Buliga.

Fostul inginer Mihail Dogotari, care avea pe-atunci 72 de ani, era nemulțumit de Casa Națională de Asigurări Sociale care i-a calculat o pensie mai mică decât i s-ar cuveni. La finalul întâlnirii cu cetățenii, pesnionarul s-a apropiat de Valentina Buliga și i-a povestit despre suprărarea sa, întrebând-o care este metoda de calcul a pensiei sale. Bărbatul i-a povestit că are o pensie de aproximativ 58 de euro și susținea că, coeficientul folosit pentru calcul a fost greșit, iar pensia sa ar urma să fie mai mare.

Valentina Buliga n-a stat mult să-l asculte pe bătrânul nemulțumit și a formulat un răspuns precum că pensia lui Mihail Dogotari de 58 de euro ar fi suficient de mare. Mai mult, funcționara a pus sub semnul întrebării și într-un mod ironic s-a întrebat dacă pensionarul are capacitatea de a înțelege sensul cuvintelor utilizate în întrebarea sa. Răspunsul l-a înfuriat pe bătrân, ultimul aplicându-i o lovitură peste fața ministrei.

”Procesul” reeditat în variantă moldovenească

În mai 2014, procurorii au cerut o expertiză medico-legală psihiatrică ambulatorie în privința pensionarului. Ceea ce a urmat e desprins din romanul ”Procesul” scris de Kafka. Două persoane îmbrăcate în civil, care s-au prezentat drept poliţişti, au venit acasă şi l-au rugat să meargă cu ei în oraşul Bălţi, unde ar fi trebuit să se desfăşoare acţiuni procesual-penale.

Bătrânul însă a observat că automobilul în care era, de fapt, se deplasa spre Spitalul de Psihiatrie din Bălți. La intrarea în clădire, Mihail Dogotari a încercat să se împotrivească, iar pentru acest comportament, polițiștii și medicii l-au încătuşat.

Sistemul medical a rămas la cheremul politicului și procuraturii

A urmat apoi o expertiză medicală făcută contra voinței lui Mihail Dogotari. Ca rezultat, comisia a stabilit că suspectează demenţă sau amnezie. Doctorii au recomandat investigații suplimentare şi efectuarea unei expertize psihiatrice în condiţii de staţionar.

La scurt timp, procurorii au solicitat o expertiză medico-legală, psihiatrico-psihologică staționară suplimentară în privința pensionarului. Procurorul nu a invocat motive speciale care ar explica necesitatea numirii expertizei psihiatrice. În ordonanță era menționat în calitate de justificare a expertizei psihiatrice ”cunoașterea cu certitudine de către reclamant a faptului că victima deținea  funcția de Ministru al Muncii, Protecției Sociale și Familiei a Republicii  Moldova”.

Asistența garantată de stat – o iluzie

Judecătorul a examinat demersul procurorului în lipsa bătrânului, acesta fiind reprezentat de un avocatul desemnat ca să acorde asistență juridică garantată de stat, care a fost de acord cu demersul procurorului, contrar intereselor pensionarului și fără a-i consulta opinia. Astfel, Mihail Dogotari ajunge să mai fie supus unei expertize medico-legală, psihiatrico-psihologică staționară suplimentară la Spitalul Clinic de Psihiatrie din Chișinău.

Arestat și dus la psihiatrie

Pensionarul din Glodeni s-a trezit din nou cu trei polițiști care i-au spus că ”trebuie să-l aresteze” și să execute o decizie judecătorească. Polițiștii l-au reținut forțat pe Mihail Dogotari și l-au transportat de această dată la Spitalul Clinic de Psihiatrie din municipiul Chișinău, unde  a fost internat forțat. În timpul aflării în Spitalul Clinic de Psihiatrie, pensionarul a fost supus examenelor medicale contrar voinței sale, cu prelevări de sânge și alte analize, diverse proceduri medicale și muncă forțată. Într-un final, pensionarul care-și căuta dreptate la ministrul Muncii a ajuns să fie închis într-o secție cu alți pacienți care sufereau de boli mintale grave.

Gândești? Treci la psihiatrie!

Cazul este un exemplu clar că reforma judecătorească a eșuat, iar la Chișinău n-are nicio importanță denumirea partidului care este la guvernare, fie el Partidul Comunist sau Partidul Democrat. Sistemul de funcționare sovietic este bine înrădăcinat în insituțiile din Republica Moldova, care cred că doar nebunii pot să se revolte și să ridice mâna împotriva unui politician. Sistemul continuă să îndeplinească comenzile politice. Nu vor contesta medicii, nu vor contesta polițiștii, nu vor contesta judecătorii și nici procurorii. Nu te vor judeca pentru ceea ce ai făcut, toți împreună vor căuta să te declare defect. Pentru că sistemul de la Chișinău nu vrea cetățeni care pun întrebări, sistemul vrea să-i reducă pe toți care gândesc la tăcere, ori la psihiatrie.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments