Să vină asiaticii! Muncitorii în construcții, pasări rare!

1
1715

Deși Iașul este într-o continuă dezvoltare și modernizare, forța de muncă lipsește complet din peisaj. Angajatorii ieșeni se plâng că nu au cu cine să-și ducă la bun sfârșit lucrările, motiv pentru care aduc forță de muncă din Asia.  

Meseria, brățară de aur! De asta s-au convins și marile companii de construcții din Iași de ceva timp încoace pentru că, efectiv, nu mai au cu cine lucra. Deși Iașul este într-o continuă dezvoltare și modernizare, forța de muncă lipsește complet din peisaj. Angajatorii spun că reușesc cu greu să găsească oameni calificați în domeniul construcțiilor chiar dacă oferă contracte de muncă full time și salarii atractive. Printr-o simplă analiză, aceștia au ajuns la concluzia că tinerii nu mai sunt interesați de aceste meserii, iar pe de altă parte, cei care mai știau ce înseamnă munca pe șantier au luat de ani de zile calea străinătății, pe salarii mai mari.

Iașul se află de ani buni într-o criză de muncitori în domeniul construcțiilor. Sutele de anunțuri curg pe paginile de socializare sau pe site-urile de recrutare de personal, dar degeaba. Zidari, dulgheri, fierari, calificați sau nu, sunt din ce în ce mai greu de găsit în țară pentru că situația există în toate orașele, cu precădere în cele mai mari, așa cum este Iașul. Proiectele imobiliare sunt înfloritoare, companiile câștigă licitații cu autoritățile locale, dar, de cele mai multe ori, lucrările suferă mici întârzieri din cauza lipsei de personal.

Cât de pregătiți sunt muncitorii în construcții?

Foarte puțin, am putea spune. Din sutele de absolvenți care termină una dintre școlile de profil din Iași, poate că nici jumătate nu sunt interesați să lucreze în construcții. Directorii acestor companii sunt de părere că Guvernul nu a implementat un program prin care să îi atragă pe tineri în acest domeniu, să poata vedea posibilele beneficii, pentru ca ei să își poată construi un viitor.

”Sunt prea puțini. Numeric, noi, întotdeauna am fost depășiți de solicitări, dar, prin organizare, încerci să suplinești, dar e dureros, este critică situația la momentul de față. Criza nu pornește neapărat de aici. Guvernul doarme în papuci și asistă la exodul acesta formidabil în străinătate din care, ar fi bine, dacă ar reveni măcar un sfert . Dar, cu cât trece timpul, cu atât sunt mai puține șanse să revină. Taxele ar trebui să fie altfel gestionate pentru a-l încuraja pe cel care vrea să muncească și să îl descurajeze pe cel care stă degeaba. Și tăierea tuturor subvențiilor, a altor chestii ultra sociale nejustificate, atunci probabil că cei care vor să lucreze și care știu să lucreze să fie încurajați, a declarat Cristinel Cioancă, directorul unei companii de construcții.

Salariile din Iași sunt cuprinse între 1.500 de lei și pot ajunge până la 3.000 de lei, în funcție de complexitatea proiectului și de cât de repede trebuie acesta finalizat. Din nou, aici, constructorii se lovesc de legile statului. Ei ofertează pentru o a numită lucrare și, pentru anumite contracte publice, nu ai voie să modifici prețurile, și apar modificări legislative care nu pot fi prevăzute, cum ar fi creșterea salariului minim. Spre exemplu, pentru un contract semnat în 2016, o companie de construcții din Iași deconta 10 lei ora, iar acum, cu toate creșterile salariale, s-a ajuns la 11,6 lei pe oră.

„Forța de muncă migrează în alte țări, pe salarii mult mai mari. Firmele care plătesc integral salariile pe cartea de muncă cu toate dările către stat trebuie să facă eforturi să susțină aceste salarii. La licitații legislația spune în continuare prețul cel mai scăzut, câștigă. Nu ai voie să ofertezi sub 15 euro pe oră pentru un muncitro. În România, de multe ori, mulți constructori ofertează la valoarea salariului minim, a necalificatului. Nu poți să lucrezi și să faci muncă sau treabă de calitate cu o manoperă de necalificat. Eu aș impune niște standard, astfel încât să nu se oferteze sub acea manopera care, și ea, ar trebui actualizată în permanență” ne-a declarat Irinel Tofan, directorul Conest Iași.

Forță de muncă din Vietnam

Una dintre cele mai importante clădiri istorice, Mănăstirea Frumoasă va fi consolidată de muncitori veniți tocmai din Vietnam. Pe lângă faptul că aceștia nu pot părăsi lucrarea pentru că semnează un contract de muncă pentru 12 luni, angajatorii sunt mulțumiți și de profesionalismul de care dau dovada.

„Noi am apelat la forța de muncă externă care are minime cunoștințe în domeniul construcțiilor, lucrează un anumit număr de ore pe zi, nu sunt cu gândul în altă parte, îi califici în continuare la locul de muncă. Asta este cea mai sigură și clară variantă. Și cu personalul tânăr este destul de complicat pentru că învață, migrează foarte ușor chiar în Iași, în special la proiectele imobiliare, în alte orașe sau chiar în afara țării. Aloci un an de zile bani pentru a-l învăța, pentru a-l forma, pentru a-l plăti și apoi pleacă”, ne-a mai explicat Irinel Tofan.

Pe de altă parte, unele companii nu exclud aceste colaborări externe, dar ar prefera să lucreze cu oameni din țară.

„Aș apela doar în situații limită. Pe fondul inadaptării românului de a lucra în acest domeniu, cu toate că în țările pe care noi le considerăm puternic dezvoltate și cu o puternică susținere sindicală, oamenii refuză anumite activități. Suntem departe de stadiul în care să se permită așa ceva, dar, îmi imaginez că cei care vorbesc despre românii care au plecat și au găsit o posibilitate de a lucra și cu intenția de a aduna niște bani, dacă ar reveni în România cu mentalitatea de acolo, s-ar rezolva multe din probleme”, a declarat Cristinel Cioancă.

Învățământul dual salvează România … și …nu prea

Din această toamnă, în premieră pentru zona Moldovei, la Iași va fi implementat sistemul de învățământ dual. În ce constă el? Pe baza unei colaborări cu mai multe firme din Iași și școli de profil, elevii pot pune în practică ceea ce învață și pot primi burse de 400 de lei. Încă din luna martie a fost pus la punct acest proiect și mai multe unități școlare s-au și înscris. Colegiul Tehnic de Transporturi și Construcții a încheiat un protocol de colaborare cu două companii, SC Apolodor 2003 SRL și SC Grup Construcții Est SA, pentru pregătirea a 22 de elevi în domeniul Construcții, instalații și lucrări publice. Din numărul total, 11 vor dobândi calificarea profesională dulgher – tâmplar – parchetar, iar alți 11 se vor califica în meseria de fierar – betonist – montator prefabricate. Și lista poate continua. Cu toate acestea, reprezentanții firmelor sunt rezervați și în fața acestor forme de învățământ.

„Realitatea este că nu vor să lucreze. Ori de câte ori am avut posibilitatea și chiar la noi în firmă există și tradiție și asigurăm tutori. Ba chiar mai mult, ar trebui observat faptul că nu există forță de muncă, dar măcar 10-15% dintre ei sunt la o vârstă la care ar fi mult mai eficientă activitatea lor de a învăța pe alții, nu de a fi instruiți. A pornit învățământul dual, dar dacă facem o statistică cu cei care și-au permis sa acceseze … Sunt puțini”, a conchis Cristinel Cioancă.

La nivelul județului Iași, conform datelor oferite de Agenția pentru Ocuparea Forțelor de Muncă, sunt disponibile 500 de locuri de muncă vacante, iar încă 100 vin de la companii din străinătate care caută dulgheri, zugravi, muncitori necalificați și ingineri.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
1 Comment
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments