Studenții vor trebui să scoată mai mulți bani din buzunar pentru cazare. Chiriile la Iași au ajuns să fie mai scumpe ca anul trecut. Agenții imobiliari vorbesc de o creștere de cel puțin 10 %. În medie, o cameră a ajuns să coste 200 de Euro pe lună, iar cel mai scump apartament să fie închiriat cu 750 de Euro pe lună.
Închirierea apartamentelor a început încă din luna iulie, când studenții au încercat să îi convingă pe proprietari să îi aștepte până pe 1 octombrie. În această perioadă se lucrează la foc continuu și se închiriează fie pe loc sau în mai puțin de 24 de ore.
“De la începutul lunii iulie au început să apară primele cereri ale studenților pentru noul an universitar, în speranța obținerii unui preț cât mai mic. Cererea a fost mai mare decât oferta, iar mulți studenți au stat și au așteptat să obțină un preț cât mai bun. Chiar și așa proprietarii au ținut la preț. Mai mult decât atât începând cu jumătatea lunii august s-au accentuat căutările, iar prețurile au crescut. La mare căutare sunt apartamentele cu două și trei cameea, trendul fiind același, mai mulți studenți în același apartament”, a declarat Gabriela Iftimie, teamleder agenția RE/MAX TREND.
Pentru că cererea este foarte mare, proprietarii au început să de fie din ce în ce mai atenți la calitatea chiriașilor, putând face o selecție cât mai riguroasă.
Chirii cu 10 % mai scumpe
De la începutul lunii august și până în prezent au fost scoase spre închiriere aproximativ 3.000 de locuințe, fie cu o cameră, două, trei sau chiar patru. În present, disponibile mai sunt aproximativ 1.400 de apartamente. În continuare zonele cele mai căuate sunt cele din preajma universităților.
“Sudenții au în vedere să fie cât mai aproape de universitățile unde studiază. Cele mai căutate zone sunt Copou, Tudor și Centru, unde chiriile au ajuns să fie și 750 de Euro. O treaptă mai jos sunt zonele Podu Roș, Tătărași și Păcurari, unde se închiriază și cu 500 de Euro. Cele mai mici chirii sunt în Bularga, capăt CUG, sau cartierele din zona de periferie a Iașului, unde avem solicitări mai mult de la tinerii căsătoriți, mutați cu job-urile în Iași”, a mai spus Gabriela Iftimie.
Zonele centrale sunt căutate în special de studenții străini care vin să facă facultatea în Iași. Aceștia sunt cei care închiziară pe termen lung apartamentele și respectă contractul. Unii studenți își închiriază în această perioadă foarte repede un apartament, iar cum se eliberează o cameră în cămin, renunță la chirie.
Se închiriază pe loc
În această perioadă chiriașii sunt constrânși de timp și se închiriază fie pe loc, fie în mai puțin de 24 de ore, acceptând orice condiție a proprietarilor. Cerințele sunt cam aceleași. Proprietarii evită să închirieze apartamentele persoanelor cu copii mici sau care au animale de companie. În plus cer și o scrisoare de intenție în care trebuie să precizeze că este de acord cu toate condițiile impuse. Pentru siguranță, proprietarii au început să ceară garanții mai mari decît o lună de chirie.
“În timp ce în această perioadă cererea este mai mare decât oferta, pe piață mai sunt aproximativ 1.400 de apartamente puse spre închiriere. În același timp, condițiile proprietarilor sunt și mai mari. De precizat este și faptul că începând cu acest an proprietarii nu mai au obligativitatea de a înscrie contractul de închiriere la Finanțe, ci ei vor declara pe propria răspundre sumele dobândite din chirii la sfârșitul anului”, a mai spus Gabriela Iftimie, teamleder agenția RE/MAX TREND.
Între timp, studenții au în vedere și camerele de cămin oferite de univeristățile ieșene. În timp ce pentru o cameră în care sunt cazați cinci studenți se plătește de persoana 120 de lei, unde baia este la comun, cea mai scumpă chirie oferită de o universitate este de 500 de lei, în căminul Akademos.
Zone |
Preț chirii |
Centru – Gară |
220 Euro – 750 Euro |
Copou – Tudor Vladimirescu – Sărărie |
200 Euro – 650 Euro |
Tătărași – Metalurgie – Podu Roș |
200 Euro – 530 Euro |
Alexandru cel Bun – Dacia – Galata – Mircea |
200 Euro – 530 Euro |
Alexandru cel Bun – Dacia – Galata – Mircea ??? |
200 Euro – 500 Euro |
Păcurari – Canta |
200 Euro – 450 de Euro |
Nicolina – CUG |
175 Euro – 450 Euro |
Tarifele de cazare în anul universitar 2018-2019
C1
o 275 lei/loc/lună (2 locuri în cameră)
o 250 lei/loc/lună (3 locuri în cameră)
C2
o 275 lei/loc/lună (2 locuri în cameră)
o 250 lei/loc/lună (3 locuri în cameră)
o 225 lei/loc/lună (4 locuri în cameră)
o 185 lei/loc/lună (3+1 locuri în cameră)
C3
o 275 lei/loc/lună (2 locuri în cameră)
o 250 lei/loc/lună (3 locuri în cameră)
o 225 lei/loc/lună (4 locuri în cameră)
C5
o 275 lei/loc/lună (2 locuri în cameră)
o 250 lei/loc/lună (2 locuri în cameră, pat dublu)
o 250 lei/loc/lună (3 locuri în cameră)
C4, C6, C7, C8, C10, C12, C13
o 120 lei/loc/lună (5 locuri în cameră)
C11 (doctoranzi, studenți familiști)
o 150 lei/loc/lună (2 sau 3 locuri în cameră)
Akademos
o 500 lei/loc/lună
o 440 lei/loc/lună – mansardă;
Gaudeamus
o 440 lei/loc/lună
Buna Vestire
o 350 lei/loc/lună