26 milioane de euro care au schimbat viitorul copiilor din Republica Moldova

În 2010, Guvernul României promitea Chișinăului un ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 de milioane de euro. Știu că multă lume se întreabă unde s-au dus și pe ce au fost cheltuiți banii oferiți din impozitele și taxele cetățenilor români. De altfel, aceasta este o întrebare foarte potrivită, mai ales când ne gândim că știrile care vin de la Chișinău ne spun de cele mai multe ori despre bani furați și corupție. De data aceasta am ales sa vă povestesc o istorie de succes și vă invit să aflați soarta a 26 de milioane de euro din acest ajutor nerambursabil.

0
363

Atunci când a fost semnat acordul prin care România se angaja să ofere un grant de o sută de milioane de euro, unul dintre sectoarele în care urmau să fie investiți banii includea unitățile de învățământ. Astfel, educația și condițiile în care învață copiii din Republica Moldova a devenit unul din domeniile prioritare în care și-a dorit să-și vadă investiți banii contribuabilului român.

Dacă ne-am uita atent la infrastructura învățământului moldovenesc, cu siguranță am spune că aceasta aproape în totalitate nu corespunde nevoilor zilei de azi. Însă, dacă școlile au reușit să mai fie reparate, atunci grădinițele din Moldova erau instituții uitate de toți politicienii. Multe dintre instituțiile preșcolare din Republica Moldova nu văzuseră investiții capitale chiar de la deschiderea acestora prin anii 80 sau 90, iar din banii care se alocă anual, doar 2% sunt cheltuieli de capital.

 

Grădinițele din Moldova, prea puține și prost dotate

Pentru a vă face o imagine mai clară a situației din învățământul preșcolar din Republica Moldova, trebuie să cunoașteți că, din cele peste 1400 de grădinițe existente în 2013, circa 60 la sută din clădirile unde se află au o vechime mai mare de 30 ani. Aceste clădiri nu dispuneau de condiţii care ar permite accesul la studii în instituţiile convenţionale de învăţământ a copiilor cu posibilităţi fizice limitate.

Un raport UNICEF din 2016 spunea că, în mai bine de jumătate din raioanele din Moldova exista un deficit de locuri în grădinițe. În 155 de localități nu existau grădinițe, chiar dacă numărul de copii era mare. Mai mult, 84% din instituțiile preșcolare din afara Chișinăului erau încălzite cu sobe pe lemne, 5% – pe gaz și doar 31% au un sistem centralizat de încălzire.

 

Banii României au schimbat imaginea educației timpurii de peste Prut

În 2014, România decide să investească a cincea parte din ajutorul nerambursabil promis în schimbarea educației timpurii în Republica Moldova. Astfel, 20 de milioane de euro ajung să fie bugetați pentru renovarea, schimbarea mobilierului și dotarea cu materialele necesare pentru copiii preșcolari din aproape 800 de grădinițe.

De la fundament, consolidarea clădirilor, tencuieli, anexe care au fost construite pentru săli sportive sau de festivități, acoperişuri, geamuri, termoizolări, reţele electrice, de apă, canalizare, grupuri sanitare, încălzire, ventilare, amenajarea teritoriului, pavaj și garduri, toate fiind efectuate în scurt timp după demararea proiectului de modernizare a grădiniţelor moldovenești.

Pentru că rezultatele au fost neașteptat de bune, iar proiectul se bucura de cel mai înalt grad de apreciere din partea beneficiarilor, în 2015, Guvernul României a mai suplimentat finanțarea cu alte încă 6 milioane de euro. Astfel, în Republica Moldova una din două grădinițe a beneficiat de bani pentru renovare și dotare din partea contribuabilului român.

Mircea Eșanu, directorul Fondului de Investiții Sociale: ”Vă dați seama în ce grad de degradare erau infrastructurile de bază ale acestor instituții cum ar fi acoperișuri, geamuri ne mai vorbind de sisteme de rețelele de asigurare cu apă potabilă, canalizare. Circa 80 la sută din grădinițe nu avea acces la apă potabilă și nici la grupuri sanitare, care, de regulă, erau undeva în curtea grădiniței unde copiii erau nevoiți să meargă și pet imp de iarnă. 26 de milioane de euro oferite de Guvernul României, au venit în trei tranșe. Nu există raion (echivalent al județului) în țara noastră care să nu beneficiat de acest program, localități, în egală măsură vorbitoare de limbă română, ucraineană, găgăuză, bulgară, toate au beneficiat în mod egal de această asistență. Circa 130 de grădinițe au fost renovate integral. Ca exemplu, au fost schimbate circa 175 de mii de metri pătrați de acoperiș, echivalentul a 41-42 terenuri de fotbal, au fost schimbate sistemele de încălzire în circa 300 de grădinițe. În circa a 120-130 din grădinițele în care au fost schimbate centralele termice, s-au încălzit în anii precedent, până la renovare, cu sobe”.

 

În loc de concluzie

Studiile de specialitate spun că fiecare euro investit în educația timpurie mărește șansele pentru un salariu mai mare la maturitate. Prin investiția făcută de Guvernul României mai bine de 80 de mii de copii care frecventează grădinițele renovate și au acces la o educație în instituții preșcolare au o altă șansă pentru viață la maturitate. E important să spunem că cei 12 mii de angajați din aceste grădinițe acum reușesc să se ocupe de educația copiilor și să nu-și facă griji pentru a aprinde focul în sobă sau să strângă apa din sălile cu acoperiș deteriorat. Și nu doar atât, în rezultatul lucrărilor de renovare, au fost deschise 200 de grupe noi, ceea ce înseamnă că s-a asigurat dreptul la educaţie pentru încă 5000 de copii care pot merge la grădiniţa din localitate, iar circa 600 de persoane au un loc de muncă permanent în satul lor.

E mult sau puțin, decide fiecare, însă fiți siguri că cel puțin 26 de milioane de euro ai statului român au fost investiți cu succes în viitorul copiilor basarabeni.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments