ALERTĂ! Pelerinii ce vor veni la Sărbătorile Iașului pot aduce pesta porcină

0
347

Peste un milion de pelerini sunt așteptați la Sărbătorile Iașului. Atenție! Pelerinii pot aduce la Iași pesta porcină africană. Autoritățile sunt déjà în alertă.

Autoritățile ieșene sunt în alertă! Pelerinii pot aduce la Iași pesta porcină africană.
Mai sunt doar câteva zile până la sărbătoare cea mai importantă a orașului, când la Iași se vor perinda peste un milion de oameni, atât din România, cât și din afara țării. Autoritățile sunt în alertă și se pregătesc să intensifice măsurile de prevenire a răspândirii pestei porcine africane.


Feriți de pesta porcină


Directorul executiv DSVSA Iași, medicul Gabriel Ciobanu susține că până acum am fost feriți de pesta porcină africană, asta chiar dacă se așteptă în orice moment ca această boală să apară.


Riscul e foarte mare, ținând cont că factorul uman este cel care poate răspândi ușor acest virus. Astfel că până acum au fost luate măsuri în special la granița cu Republica Moldova, unde a fost pus și un covor dezinfector, pentru toate mașinile care intră în țara noastră. Acestea trec printr-o soluție cu virkon, un dezinfectant. Mai mult decât atât, s-a stopat trecerea cu alimente din Basarabia, mai ales cele din carne de porc.


Măsuri drastice


Autoritățile se așteaptă ca săptămâna viitoare, la Iași să se perindeze peste un milion de oameni la zilele orașului. Timp de șapte zile vor fi în alertă și vor lua toate măsurile posibile pentru a împiedica apariția pestei porcine africane la Iași.

“De pe data de zece a lunii octombrie, vom intensifica toate măsurile pe care le avem la dispoziție. Până acum am avut  doar la granița cu Republica Moldova covoare dezinfectante, dar nu este o măsură care să prevină 100 %. Vom face filtre rutiere cu covoare de dezinfectare la toate intrările în județul Iași. Cea mai importantă măsură care trebuie luată este cea de conștientizare a pelerinilor să nu vină cu preparate din carne de porc, în special cei care vin din zonele unde sunt focare”, a declarat dr. Gabriel Ciobanu, director executiv DSVSA Iași.


Problema cea mai mare a autorităților vor fi produsele din carne care vor fi aduse de către pelerini. Aceasta este principala sursă de contaminare, susține directorul executiv DSVSA Iași, dr. Gabriel Ciobanu.


„Nu avem cum să îi controlăm. Trebuie să avem grijă de comercianții care vor veni cu produse tradiționale și vor vrea să vină să le comercializeze aici. Doar cu aviz de la noi se vor putea comercializa produsele din carne și aici putem controla piața, însă nu și oamenii care vor veni cu pachețele la ei. Îi vom primi doar pe comercianții din zonele care au fost ferite de pesta porcină”, a mai spus dr. Gabriel Ciobanu, director executiv DSVSA Iași.


Timp de șapte zile, începând de săptămâna viitoare, o comisie mixtă, din care vor face parte și doi inspectori de la DSVSA Iași, va face controale în tot orașul.


„Va fi o perioadă extraordinar de grea pentru toate autoritățile locale ale Iașului. Nu avem cum să îi oprim pe oameni să nu se roage la Sfânta Parascheva și nici nu dorim evenimente neplăcute. Încercăm pe cât putem să luăm toate măsutrile necesare prevenirii pestei porcine”, a declarat dr. Gabriel Ciobanu, director executiv DSVSA Iași.


77.000 de porci în pericol


Până în prezent autoritățile au stat cu ochii pe gospodăriile din județ, dar și pe fermele de porci ale fermierilor. Permanent este monitorizat comportamentul animalelor. Pesta porcină arficană poate apărea în orice moment la Iași. Ultimul focar a fost descoperit la Galați, iar în județul Vaslui au fost împușcați zeci de porci mistreți. 
La Iași, în pericol sunt aproximativ 77.000 de porci. Autoritățile au în evidență 61.000 de porci din gospodării și 16.000 de porci din 12 ferme.


Pesta porcină aficană este o epidemie care antrenează pierderi economice însemnate, spun specialiștii. Este o boală virală care se manifestă prin mai multe forme clinice.
Vorbim de o febră ridicată de circa 40-42 de grade Celsius. Acesta este primul semn al îmbolnăvirii porcilor cu pestă porcină africană. Autoritățile trag un semnal de alarmă și roagă crescătorii de animale să verifice dacă porcii prezintă înroșiri ale pielii, la urechi, coadă, piept, dar și în zona abdomenului. În cazul în care observă modificări în comportamentul animalului sunt rugați să contacteze imediat un medic veterinar. Pentru oameni nu există nici un risc pentru sănătate, însă sunt cei care pot răspândi foarte ușor pesta porcină africană.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments