7 Est a stat de vorbă cu Alice Mătășel, studenta care a stat lângă președintele României la deschiderea anului universitar. Este student la Facultatea de Textile, Pielărie și Management Industrial din cadrul Universitatății Gheorghe Asachi din Iași şi vrea să devină designer vestimantar.
Alice Mătășel are doar 22 de ani, însă este unul dintre tinerii care face cinste acestei țări. Deși nu a terminat încă facultatea, Alice este șefă de promoție și vrea să ajungă specialist în domeniul designului vestimentar. Până când va termina Facultatea de Textile, Pielărie și Management Industrial din cadrul Universitatății “Gheorghe Asachi” din Iași, tânăra dorește să se implice în cat mai multe proiecte din cadru asociației studențești din care face parte.
Spiritul de lider s-a conturat încă din perioada liceului, spune Alice, când participa la tot felul de activități de voluntariat. Ceea ce nu știa ea este faptul că era doar începutul unui șir lung de activități în domeniul dezvoltării personale și profesionale.
“Viața de student a început cu emoții puternice, sfiala pe care o are oricare student în privința alegerii facultății, a evenimentelor ce urmează să se întâmple în cei patru ani de studiu. Obișnuită din liceu cu activitățile de voluntariat, am fost încă din anul I, când eram membru activ al asociației ASTIP, urmând ca mai apoi să devin președinte începând cu anul II, coordonând o echipă de oameni minunați, care m-au ajutat să mă dezvolt personal și professional”, ne-a spus Alice.
Această maturitate s-a reflectat și în modul în care studenta s-a pregătit pentru fiecare sesiune și examen.
“În decursul acestor trei ani, nu am avut ca scop “premierea” în sine ci toți pașii care trebuie urmați până acolo. Acest lucru m-a ajutat mereu să vreau să fiu mai bună în ceea ce fac și să accept cu bucurie relizările și eșecurile”, a completat studenta.
Voluntariatul, primul pas către dezvoltare
Conștienți sau nu de importanța implicării tinerilor în activitățile de voluntariat, ele sunt pionul principal în deprinderea unor profesii cum sunt cele inginerești, spre exemplu. Acestea îi mențin conectacți pe studenți, leagă prietenii, învață ce înseamnă munca în echipă și îi ajută să se cunoască. Alice a descoperit în cadrul asociației din care face parte, o adevărată familie, iar amintirile pe care a reușit să le strângă până acum sunt de neprețuit.
“Îmi place să lucrez în echipă, niciodată nu am fost o persoană individualistă pentru că sunt conștientă că viața este mai frumoasă atunci când ești înconjurat de oameni cu care poți împărtăși idei, dorințe și bucurii. Activități am întreprins multe, atât pe partea personală cât și profesională. Studiind la o Universitate Tehnică, pentru studenți este foarte important să conștientizeze cerințele angajatorilor pentru a se perfecționa pe durata studiilor universitare. Astfel, am organizat “Excursii de studii” în diverse întreprinderi de succes din România și am reușit să legăm parteneriate considerabile cu acestia”, a spus Alice.
Împreună cu colegii săi, Alice a participat și a organizat diverse cursuri de antreprenoriat, atât în Iași, cât și în alte regiuni ale țării. Și lista poate continua. Evenimentele “1st JOB”, “Student pentru o zi”, “Toolkit” sunt doar câteva dintre cele organizate de Alice și ceilalți membrii ai asociației.
Cei mai buni din cei mai buni
Alice Mătășel a fost singura studentă care a fost în prezidiu cu ocazia deschiderii oficiale a anului universitar 2018-2019, eveniment la care a luat parte și președintele României, Klaus Iohannis.
“M-am simțit onorată și emoționată. Chiar dacă nu a fost prima dată când m-am aflat în preajma Excelenței Sale, emoțiile nu au lipsit”, a mărturisit Alice.
Mai este puțin timp până când Alice va termina facultatea, motiv pentru care a reușit să își stabilească prioritățile.
“Atât în prezent cât și în viitor pun și voi pune mare accent pe dezvoltarea profesională. Doresc să îmi ocup timpul cu ceea ce îmi place să fac, ceea ce am învățat în cadrul Facultății de Textile, pasiunea pentru pattern design și creații vestimentare”, spune tânăra.
Și dacă mulți dintre colegii ei deja se gândesc să ia calea străinătății, Alice vrea să râmână în țară pentru că este convinsă de faptul că lucrurile se pot schimba în bine și aici. Prin prisma oamenilor, a profesionalismului și a devotamentului și ea se numără printre tinerii care vor să schimbe mentalități.
“Am avut ocazia de a studia în străinătate, dar am ales să rămân. Se va întâmpla la fel și în viitor. Din punctul meu de vedere oportunitățile ni le creăm singuri. O oportunitate relevă munca și devotamentul de care tu ai dat dovada în decursul anilor. Dacă ești pregătit, atunci apar și oportunități de care poţi profita într-adevăr. Da, cred că în România, tinerii se pot dezvolta frumos, dacă există dorința și implicarea acestora. Știm cu toții problemele din sistemul educațional legate de programele școlare, subfinanțarea școlilor, dar mereu am mers pe premisa “dacă vrei, poți””, a conchis Alice.