Ce înseamnă proiectul ”Pro Moldova” al oligarhului Vladimir Plahotniuc?

Multe dintre lozincile și sloganele de la Chișinău ne provoacă întrebări și discuții, ori acestea sunt de multe ori duplicitare și greu de înțeles pentru cei care n-au locuit cel puțin o perioadă în Republica Moldova. De exemplu, evenimentul cel mai intens discutat în această săptămâna la Chișinău este o adunare a membrilor și simpatizanților Partidului Democrat din Moldova, în cadrul căruia președintele-oligarh al acestuia, Vladimir Plahotniuc, a propus o nouă cale pentru Republic Moldova, prezentată ca proiectul ”Pro Moldova”. Ce înseamnă această nouă găselniță a consilierilor de imagine ambalată frumos pentru oligarhul moldovean cu titlul ”Pro Moldova”?

0
624
Vladimir Plahotniuc

În ziua de duminică, 21 octombrie, Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău era pregătită pentru un eveniment politic organizat de principalul partid de la guvernare. Partidul Democrat din Moldova și-a numărat cele o mie de zile de când a devenit forța numărul 1 la Chișinău, după instaurarea guvernului condus de Pavel Filip, un vechi apropiat de-al oligarhului Vladimir Plahotniuc.

Întreaga mașinărie de informare a holdingului media General Media Grup ce aparține lui Vladimir Plahotniuc a fost scoasă pentru a pregăti evenimentul. Scena din piață practic acoperea clădirea guvernului, iar poliția a încercuit întreg perimetrul pentru a se asigura că nu pătrunde nimeni din cei neinvitați să ia parte la adunarea democraților moldoveni. Câteva zeci de mii de oameni au fost aduși din toate raioanele pentru ca spectacolul din scenă să aibă îndeajuns de mulți spectatori. Străzile din centrul orașului erau pline de microbuze și autobuze parcate în apropierea Guvernului, astfel încât accesul celor veniți de la zeci de kilometri distanță de Chișinău pentru a asculta despre reușitele partidului să fie cât mai facil.

 

Organizare de Hollywood într-un Chișinău

Imaginile transmise în direct ne arătau un eveniment parcă desprins din serialele de la Hollywood despre politica americană, însă teatrul acestei acțiuni nu mai este Washington, ci Chișinău. În rol principal în tot acest spectacol a debutat cunoscutul personaj politic Vladimir Plahotniuc, cu o imagine de parcă se pregătește să-l înlocuiască pe actorul Kevin Spacey, care l-a interpretat pe Congresmanul Frank Underwood în serialul american House of Cards, însă a fost nevoit să părăsească serialul din cauza unor dezvăluiri legate de un caz de abuz sexual.

 

”Calea a patra” pentru Moldova

Însă, ceea ce vreau să scot în evidență este mesajul politicianului Vladimir Plahotniuc, care, spun multe voci de peste Prut, nu are de gând să părăsească foarte repede scena politică moldovenească.

Vladimir Plahotniuc, președintele Partidului Democrat din Moldova: ” Timp de 27 de ani, au existat trei direcţii, trei direcţii pe care politicienii din Republica Moldova au încercat să-i ducă pe moldoveni: una este calea în Uniunea Europeană, alta este calea euro-asiatică şi cea de-a treia cale este calea unirii cu România. Fiecare dintre aceste trei direcţii a avut de-a lungul timpului o anumită susţinere, moldovenii mereu fiind ademeniţi cu ideea că problemele lor se vor rezolva din exteriorul ţării. Prea mult Moldova a aşteptat ca altcineva să-i construiască viitorul, din afara ţării. (…) De aceea, ne-am adunat astăzi aici pentru a merge împreună pe o nouă cale, cea de-a patra cale, pe care nimeni nu a avut curajul să pornească până acum. Este vorba despre calea pro-Moldova, pentru Moldova, calea, care duce spre moldoveni, spre rezolvarea problemelor concrete ale oamenilor, ale noastre, ale tuturor.”

 

Nimic nou din 1991 încoace

Să nu credeți că această ”cale a patra” are vreo tangență cu Moldova de pe malul drept al Prutului. Doamne ferește, o spune chiar oligarhul Vladimir Plahotniuc, că unirea cu România este cea de-a treia cale. Această pro-Moldova este aceiași cale pe care o aleg politicienii moldoveni ciclic din 1991.

După ce se domolește mișcarea ce militează pentru alfabet si grafie latină de la începutul anilor 90, după ce sunt cântate multe piese despre ”limba română – unica stăpână”, agrarienii moldoveni au pornit curentul dedicat statalității. Au urmat ani în care s-au privatizat multe întreprinderi și fabrici, s-au împroprietărit țăranii, s-au furat mai multe milioane din Banca de Economii.

Apoi un nou val de revolte și nemulțumiri a renăscut spiritul românesc și unionist, urcândul pe Iurie Roșca în parlament, dar și noii comuniști ai lui Vladimir Voronin. Chiar dacă a câștigat alegerile din 2001 cu promisiunea că Republica Moldova va alege din nou drumul spre Rusia, comunistul Voronin și-a modificat retorica și a devenit și el un statalist convins. După ce comuniștii au pierdut puterea la Chișinău, mesajul statalist a fost îmbrățișat cu succes de Igor Dodon, actualul președinte moldovean, de altfel, un descendent al Partidului Comunist din Republica Moldova.

În acest octombrie 2018, o cale pro-Moldova propusă de oligarhul Vladimir Plahotniuc nu este ceva nou. Este tot ceea ce a mai fost la Chișinău, în mare parte, în perioadele de răcire a relațiilor cu țările din Uniunea Europeană și cu partenerii de dezvoltare care impun reforme.

Rămâne de văzut însă, dacă acest slogan ”pro-Moldova” îi va aduce și voturi în alegerile din februarie 2019. Ori, experiența alegerilor locale pentru primăria Chișinău, unde Andrei Năstase a ieșit învingător, au arătat că Vladimir Plahotniuc nu reușește să convingă chiar pe toți și poate pierde alegerile, chiar dacă are la dispoziție întregul aparat administrativ. E adevărat, oligarhul Plahotniuc poate câștiga alegerile folosind însă justiția, care e ”veriga slabă” în procesul democratizării Republicii Moldova.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments