Chiar este posibil să fii speriat de moarte? Iată ce ravagii face frica în organismul uman

Oricine poate fi speriat de moarte

0
617

Un prieten îți sare brusc în față, la colțul unei clădiri. Inima ta începe să bată cu putere și simți o ciudată stare de amețeală. „M-ai speriat de moarte!”, spui.

Desigur, faptul că poți rosti această expresie comună înseamnă că nu nu ai murit. Dar spunând că este atât de comună, de fapt, trebuie să ne punem întrebarea: chiar este posibil să fii speriat la moarte?

Răspunsul: da, oamenii pot fi speriați de moarte. De fapt, orice reacție emoțională puternică poate declanșa în organism cantități letale ale unor substanțe precum adrenalina. Se întâmplă foarte rar, dar i se poate întâmpla oricui.

Oricine poate fi speriat de moarte

Frica ne ajută să evităm situațiile periculoase și consecințele neplăcute pe care le-am regreta amarnic. Bineînțeles, dacă mai ajungem să trăim regretele…

Riscul de deces din cauza fricii sau a unei alte emoții puternice este mai mare pentru persoanele cu afecțiuni cardiace, însă și oamenii perfect sănătoși pot deveni victime.

A fi „speriat de moarte” se reduce la răspunsul nostru autonom la o emoție puternică, cum ar fi frica. Pentru decesele cauzate de frică, moartea începe cu o reacție de tipul „luptă sau fugi”. Acesta este răspunsul fizic al organismului la ceea ce percepe a fi o amenințare.

Acest răspuns este caracterizat de o creștere a ritmului cardiac, anxietate crescută, transpirație și creșterea nivelului de glucoză din sânge.

Totuși, cum se face că instinctul nostru „luptă sau fugi” duce la moarte? Pentru a înțelege acest lucru, trebuie să știm ce face sistemul nervos atunci când este stimulat, în primul rând, să elibereze hormoni.

Acești hormoni, care pot fi adrenalina sau ați  compuși, pregătesc organismul pentru acțiune. Numai că adrenalina și substanțele chimice similare, eliberate în doze mari, sunt toxice pentru inimă, ficat, rinichi, plămâni, chiar și pentru creier.

Când inima te ucide

Puține lucruri ne paralizează mai tare decât frica. Nimeni nu a ramas neatins de ea, nici măcar cei mai curajosi războinici din istorie

Oamenii de știință susțin că ceea ce duce la moarte subită din cauza fricii sunt mai ales leziunile provocate de adrenalină la nivelul inimii. Inima este singurul organ care, reacționând la un exces de adrenalină, poate provoca moartea subită.

Adrenalina provoacă un aflux de calciu în inimă. „Inundată” de calciu, inima va avea probleme cu încetinirea ritmului, ceea ce poate provoca fibrilație ventriculară, un tip specific de ritm cardiac anormal.

Bătăile neregulate ale inimii împiedică organul să pompeze sânge în organism, ceea ce duce la moarte subită, dacă nu este tratat imediat.

Numai că nu doar frica poate genera o „ploaie” de adrenalină. Alte emoții puternice pot provoca, de asemenea, un exces de adrenalină. De exemplu, se știe că evenimentele sportive și relațiile sexuale pot declanșa cantități în corpul uman cantități letale de adrenalină.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments