Din anul 2019 se majoreaza punctul de pensie de la 1100 la 1265 de lei. Guvernul a adoptat ieri Legea pensiilor.Proiectul de lege va merge acum in Parlament,pentru dezbateri in comisii si mai apoi pentru votul din plen.
Vor avea loc cresteri continue,incepand cu septembrie 2019,cand punctul de pensie se va majora cu 15% pana la 1265 lei. Din anul 2020 punctul de pensie ajunge la 1775 lei,urmat de o alta crestere pana la 1875 lei,in anul 2021.
Pensionarea nu se va mai putea face inainte de a se ajunge la 15 ani de cotizare la sistemul de pensii.Anul 2021,va aduce o alta schimbare majora:o noua formula de calcul pentru pensii.Conform noilor prevederi,punctajul lunar se va calcula prin raportarea venitului brut lunar(salariul inainte de plata taxelor si a contributiilor sociale) la castigul salarial mediu brut din anul respectiv.Numarul total de puncte de pensie se obtine din adunarea punctajelor anuale.
Pensiile scad daca angajatorii nu vireaza contributiile salariatilor la fondul de pensii,la retragerea din activitate acestia vor avea pensiile diminuate.Aceasta prevedere se va aplica din 2021,pentru contributiile care trebuie virate din acel moment.O noua prevedere,este ca din anul 2022,pensiile sa se indexeze cu inflatia, la care sa se adauge 50% din cresterea reala a salariului mediu brut din tara.
Varsta de pensionare va scade pentru cei care au muncit in conditii grele. Astfel pentru fiecare an lucrat in conditii speciale, varsta de pensionare se reduce cu 6 luni,iar pentru un an in conditii deosebite,scade cu 3 luni.