INEXPLICABIL: Ce droguri au fost declarate legale în România. Decizia ÎCCJ e obligatorie
Legiuitorii noştri au decis să permită oricui să consume etnobotanice. Au decis ca fapta (deţinerea pentru consum a etnotanicelor) nu mai este incriminată deloc de lege. Practic, oricine va putea deţine spre a consuma oriunde etnobotanice, fără ca poliţiştii şi procurorii să-i poată face ceva.
Pericolul însă este tot la tineri, categorie de oameni vulnerabili şi pasibili de a ajunge pacienţi sau/şi transforma în dealeri. Consumul fiind la liber, se aşteaptă ca tot mai mulţi tineri să cadă pradă tentaţiilor tot mai mari. De aici – doar un pas până la dependenţă sau sevraj care să-I ducă pe patul de spital de la Urgenţe. Pe de altă parte, cum majoritatea adolescenţilor care gustă din etnobotanice nu au bani, vor fi puşi în situaţia de a vinde la rândul lor, pentru a se droga gratis. Şi va fi şi mai greu de demonstrat dacă tinerii fac trafic sau doar deţin etnobotanice pentru consumul propriu.
În data de 12 septembrie 2018, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept a decis că Procurarea de produse susceptibile de a avea efecte psihoactive de către consumatorul final în vederea consumului propriu, efectuată exclusiv în acest scop, nu constituie operaţiune cu produse în sensul art. 2, lit.b din Legea nr. 194/2011 şi nu intră sub incidenţa dispoziţiilor art. 16, alin. 1 din acelaşi act normativ. Această decizie devine obligatorie de la data publicării în Monitorul Oficial al României.
Răzvan Doseanu, avocat coordonator al Societăţii profesionale de avocaţi “DOSEANU&ASOCIAȚII”, consideră că „decizia ICCJ pare şocantă la prima vedere datorită creşterii consumului de etnobotanice , în special în rândul tinerilor şi chiar a minorilor. Practic orice persoană care este doar consumator de etnobotanice va putea să consume liber astfel de substanţe, fără nicio consecinţă de natură penală”.