Pe Ștefan Timofte și pe Dan Niță îi cunoaște foarte multă lume. Ambii sunt primari de câteva mandate în două comune foarte dezvoltate din coasta Iașului: Tomești, respectiv Miroslava. Astăzi veți găsi printre prietenii dumneavoastră cel puțin unul care să își dorească să își facă o casă ori în Tomești, ori în Miroslava. Motivele sunt destule: impozitele sunt mai mici decât la oraș, aerul este mai curat, și ambele comune sunt în plină dezvoltare. Cum s-a făcut de s-a ajuns aici? Le-am adresat celor doi primari câteva întrebări prin care am încercat să aflăm ce strategii trebuie aplicate astfel încât și alte comune să se dezvoltte precum cele două.
1. Care a fost momentul în care ați decis să candidați la postul de primar?
Ștefan Timofte: În anul 2004, eram consilier PNL și mă ocupam cu mai multe lucruri: aveam o firmă de pază, un club de karate care era printre primele din România, o discotecă, două microbuze la stradă pe traseul Iași – Osoi, niște acțiuni pe la o firmă de confecții la Răducăneni. Însă, cât timp am fost consilier local, m-am implicat în proiectele Primăriei – am organizat zilele comunei, am făcut concursuri sportive pentru copii. Iar în 2004, cei care au făcut sondajul au considerat că aș fi un candidat cu șanse. În comună s-a răspândit rapid vestea că voi candida la Primărie. Am stat și m-am gândit și am luat decizia să candidez la funcția de primar, deși hotărârea a fost luată cu numai două-trei luni înainte de alegeri. Relu Fenechiu era președinte de partid atunci și nu-mi dădea foarte multe șanse. Imi spunea: ”Tu, un karatist, nu știu ce să spun…” Dar iată că sondajul făcut de oamenii lor din partid a arătat că am multe șanse: 92 la sută. Primarul de atunci s-a retras din cursă, m-a susținut, și am câștigat alegerile din primul tur.
Dan Niță: În anul 2004 m-am hotărât să candidez la primărie, după ce am așteptat mulți ani să se schimbe în bine situația cetățenilor din comună. Am ocupat postul de viceprimar în perioada 2004-2008, iar din anul 2008 am onoarea să fiu primarul comunei în care m-am născut și dezvoltat ca om. Mulțumesc familiei mele pentru înțelegere și pentru faptul că m-a susținut în toți acești ani, când de foarte multe ori poate nu le-am oferit toată atenția necesară, din cauza multor activități solicitante de la primărie.
2. Cum era localitatea în momentul în care ați ajuns primar?
Ștefan Timofte: Eu nu m-am născut aici, ci la Probota. Am venit în Tomești în 1986 când m-am angajat la Tepro. Ei, și atunci, în 2004, când am venit primar, nu cunoșteam comuna. Am lucrat la o situație să văd stadiul. Dupa 2-3 luni când m-am uitat pe acea situație m-am întrebat: ”Ce caut aici?”: școlile se dărâmau pe copii, infracționalitatea era foarte crescută, pe primul loc în județ, iluminat public nu exista, apă, canalizare, gaz, asfalt – toate erau vise. În cartierul de blocuri erau 5-6 grupări care controlau copiii, le luau banii de pâine, iar fetele, femeile care plecau sau veneau de la serviciu seara aveau însoțitori din familie pentru că nu riscau să meargă singure pe stradă. Am și acum un teanc de jumătate de metru cu sesizări de la oameni bătuți, tâlhăriți…
Dan Niță: La momentul 2008 când am devenit primarul comunei Miroslava nu exista o rețea de utilități, drumurile comunale și sătești nu erau asfaltate, nu exista un plan urbanistic general. Comuna Miroslava era o simplă comună din județul Iași fără viziune și planuri de dezvoltare pentru viitor.
3. Ce priorități ați stabilit atunci?
Ștefan Timofte: Am început cu școlile, pentru că am considerat că educația este pe primul loc. Eu am un motto: ”O comunitate fără educație, fără cultură, fără religie, și fără sport, este o comunitate fără viață”. Deci pe primul loc am pus educația și am construit școli din temelii. De mult timp, comuna Tomești are școli și grădinițe la standarde normale, nu vreau să spun europene. La Primărie, când am venit eu, ușa primarului se ținea într-o hârtie, în birouri erau sobe cu lemne, pereții erau afumați. Am refăcut sediul Primăriei. Apoi am reabilitat întregul iluminat public și l-am extins pentru a reduce infracționalitatea. Iar în 2008, dupa numai 4 ani, la o analiză făcută de ATOP, eram pe ultimul loc în județ în privința infracționalității. M-au întrebat colegii cum am făcut și le-am spus de iluminat public și de încă un lucru de care poate o să râdeți: în perioada asta de 4 ani am construit 19 troițe exact în locurile vulnerabile . Am considerat că în fața lui Dumnezeu nu poți să te duci cu parul. Și a mers. În plus, în foarte multe zone am montat camere de luat vederi. Astăzi, monitorizarea cu camere video a comunei este de 70 la sută, dar îmi doresc mai mult.
Dan Niță: Mi-am format o echipă de specialiști și împreună cu viceprimarul comunei, Vasile Bulbașa am început să stabilim prioritățile comunei pentru următorii ani. Am elaborat strategii de dezvoltare a comunei, în prezent avem în vigoare „Strategia de Dezvoltare Durabilă pentru perioada 2014-2020”. Încă din prima zi de primar prioritățile mele au fost și rămân în mare parte aceleași: atragerea de fonduri nerambursabile, modernizarea și întreținerea drumurilor comunale, înființarea unei rețele de alimentare cu apă și canalizare, extinderea rețelei de electricitate și gaz, modernizarea și dotarea instituțiilor de învățământ, atragerea de investitori români și străini. Prioritățile comunei noastre, așa cum au reieșit din audiențele susținute și urmare a vizitelor de lucru în cele 13 sate s-au concretizat într-un Program de investiții centrat pe modernizarea infrastructurii rurale, dezvoltarea activităților și investițiilor din zona parcului industrial și multe altele. Am înființat primul parc industrial din județul Iași la Miroslava în anul 2015 care, nu spun eu, ci specialiștii în domeniu, este un parc industrial de succes care are un grad de ocupare de 100%. Când am decis înființarea parcului industrial ne-am dorit crearea și dezvoltarea unei zone industriale la vest de municipiul Iași cu acces direct la căi de comunicație (E58, centura ocolitoare a municipiului Iași, cale ferată) pentru crearea de mii de locuri de muncă, atât pentru cetățenii noștri, cât și pentru cei din Regiunea de Dezvoltare Nord-Est.
4. Care este numărul de locuitori ai comunei? De când a început să crească numărul celor care au ales să vină în comună și ce anume i-a atras la această zonă?
Ștefan Timofte: Acum sunt aproximativ 15.000. Până în 2008 numărul de locuitori a fost în creștere, apoi, din cauza crizei, a scăzut. Mulți au plecat în străinătate sau în alte zone. Din anul 2013 au început însă să se reîntoarcă oamenii în comună.
Dan Niță: Statistic sunt aproximativ 23.000 de locuitori, dar în realitate în comuna noastră locuiesc în jur de 35.000 de cetățeni. Creșterea populației a început din anul 2006 și crește în continuare anual cu aproximativ 2.000 de persoane. Atracțiile pentru aceasta zonă sunt locurile de muncă de pe raza comunei, existența unei infrastructuri (rețele de drumuri, rețele de apă și canalizare, rețele de energie electrică și gaz), unitățile de învățământ și sănătate și nu în ultimul rând, faptul că ne aflăm în imediata apropiere a municipiului Iași și faptul că centura ocolitoare a municipiului Iași se află pe teritoriul nostru, ceea ce este un avantaj pentru noi, deoarece scurtează timpul de deplasare într-un Iași tot mai aglomerat. Această creștere a populației ar trebui să le dea de gândit și altor factori de decizie, să gândească proiecte durabile pentru următorii 20-30 de ani (căi de comunicație moderne și rapide, rețele de utilități bine dimensionate)
5. Care sunt proiectele realizate până acum și care sunt în lucru?
Ștefan Timofte: În acest moment, 90 la sută dintre locuitorii comunei au apă curentă, iar pentru restul am finanțare de 2,5 milioane de euro, suntem în procedura de licitație pentru proiectul tehnic, avem gaz metan în sate în proporție de 50 la sută și lucrăm în continuare, astfel încât în doi ani să ajungem la suta la sută, toate drumurile principale care duc în sate sunt asfaltate, acum când vorbim se asflatează 4 drumuri, iar cu fonduri europene alte 7 drumuri, avem realizat cam 50% de trotuar de-a lungul drumului național, pe Grupul de Acțiune Locală avem 250.000 de euro pentru a realiza cea mai grea și cea mai importantă zonă de trotuare de la Sala Sporturilor și până la Primărie. În lucru sunt și un dispensar din fonduri proprii în satul Chicerea, un garaj pentru mașina de Pompieri. Am cumpărat peste 400 de arbori ornamentali și 60.000 de fire de gard viu. Lucrăm la modernizarea comunei ca să arate așa cum trebuie.
Dan Niță: Am vizitat mai multe administrații publice locale din Europa unde am învăţat ce însemană fondurile europene pentru dezvoltarea unei comunităţi. S-a început cu fondurile de preaderare, unde ne-am antrenat în scrierea de proiecte, fiind vorba despre sume mai mici. Ulterior, au venit fondurile de postaderare şi am început să ne dezvoltăm echipa de realizare şi implementare a proiectelor. Acum avem realizate o centrală fotovoltaică de producere a energiei electrice din conversia energiei solare în energie electrică în satul Ciurbești, un centru de îngrijire de zi pentru copiii aflați în situații de risc în satul Cornești. Am modernizat drumuri comunale, de interes local, am instalat semafoare si lucrăm la achiziționarea unui sistem de supraveghere video. Am înființat SC Parc Industrial Miroslava SRL și am realizat și infrastructura în Parc Industrial (căi de acces, energie electrică, gaze naturale, alimentare cu apă și rețea de canalizare). Au fost modernizate baza sportivă Uricani și am extins sala de sport din comuna Miroslava. Am extins sistemele de alimentare cu apă în toate satele comunei. S-au construit și un padoc în localitatea Balciu, precum și o staţie de sortare a deşeurilor solide menajere şi biodegradabile. Avem în lucru un sens giratoriu în zona Delphi, proiectare şi execuție trotuare și rigole în satele Miroslava, Horpaz și Valea Adâncă, modernizarea și reabilitarea corpurilor de clădire Şcoala Mică şi Şcoala Mare din cadrul Grupului Şcolar Agricol Mihail Kogălniceanu Miroslava, extindere rețelei de canalizare în satele Valea Ursului, Vorovești, Brătuleni, Uricani, Găureni, Miroslava, Ciurbești, reabilitarea școlilor sin Uricani, Ciurbești, Proselnici, Miroslava si modrnizarea bazei sportive din incinta Liceului Agricol “M. Kogălniceanu”.
6. Ce investiții plănuiți pentru următorii ani?
Ștefan Timofte: În 2019 vom mai face trotuare noi pe doi kilometri. În jurul cartierului de blocuri vom planta o perdea de copaci care să îl protejeze de poluarea care vine atât dinspre Iași, cât și dinspre drumul național 28. Tot în 2019 avem extinderea de gaz metan în zona Dealul Doamnei, satele Tomești, Vlădiceni, iar în satul Goruni vom duce rețea de canalizare pentru care avem finanțare și este în etapa de licitație pentru proiectul tehnic. Pentru satele Goruni și Vlădiceni avem în proiect construirea de dispensare, iar în satul Tomești vom face parcuri de joacă. Și bineînțeles vom continua cu modernizarea cartierului de blocuri cu pavele, asfaltări, alei, trotuare, locuri de parcare. Tot în cartierul de blocuri, în locul unei centrale termice mă chinui de ceva timp să fac un club al pensionarilor, dar e greu cu avizele de la EON. Mai vreau să construiesc o Casă de cultură, un sediu modern pentru Primărie, să continui modernizarea amfiteatrului în aer liber, să continui modernizarea locului de picnic pentru tomeșteni. Și aș mai mai vrea să fac și un muzeu al satului, cum era odată, că tineretul de acum știe doar de case cu termosistem. Tot pe GAL avem finanțare pentru modernizarea Centrului de zi, unde oferim hrană și suport material pentru 25 de copii care provin din familii cu dificultăți financiare. Vom moderniza și sala de sport de la Școala D.D. Pătrășcanu. Am de construit un pod în satul Goruni pentru care am finanțare, este un pod care este deteriorat de mulți ani. Vom asfalta și din buget ceva anul viitor.
Dan Niță: Vom urma pașii stabiliți prin strategia noastră de dezvoltare durabilă și nu ne vom opri doar aici. S-au depus cereri de finanțare la diverși finanțatori, sau se lucrează la documentații pentru dezvoltarea Parcului industrial – Parcul II și Parcul III – deoarece Parcul I are grad de ocupare 100%. Avem în vedere restaurarea şi consolidarea monumentului istoric Palatul Sturdza în localitatea Miroslava, să construim o sală de sport în Corneşti. Modernizarea parcurilor de joacă din curtea școlilor și în zonele special amenajate, construirea unui alt sediu pentru primărie, înfiinţarea transportului public local în comună sunt alte priorități. Vrem să construim locuințe sociale si locuințe pentru tineri, un bazin olimpic de inot, dar și un complex sportiv, un patinoar artificial, și o bază sportivă în complexă în satul Miroslava, cu sistem de irigație, tribune, teren de fotbal, teren de tenis, vestiare, iluminat nocturnă, parcări).
7. Enumerați câteva puncte slabe ale comunei dvs. Dar fiți sincer!
Ștefan Timofte: Comuna s-ar fi dezvoltat mult mai mult dacă drumul care vine de la Iași spre Tomești ar fi fost mai larg. Este foarte îngust, dacă ar fi avut măcar o jumătate de bandă pe sens în plus ar fi fost altceva. Un alt punct slab de care am scăpat însă a fost groapa de gunoi, care, ani la rând, a ținut comuna în loc și nu s-a dezvoltat. Mai avem acum un punct slab: lângă Tomești este padocul de câini de unde se aude o hămăială și de unde vine un miros de nu poți să stai. Oamenii care locuiesc în apropierea padocului mai că nu mai rezistă, câteodată îi aud și eu de acasă, din grădină, și chiar de la Primărie. Un punct slab este și faptul că Tomeștiul este amplasat pe coline: este greu cu aducțiunea de apă, de canalizare, pentru drumuri sau gaz metan. Și încă ceva: noi nu avem niciun metru pătrat de pământ pe care să-l dăm investitorilor sau tinerilor căsătoriți. Mi-aș dori să am un lot mai mare pe care să-l dau tinerilor și să facem un cartier nou de case pentru tineri, dar nu avem. Avem un deficit de teren de 700 si ceva de hectare.
Dan Niță: Poate n-am reușit să-i mulțumim pe toți cetățenii comunei noastre, dar ăsta este rolul nostru ca și edili, să îi ascultăm și să ne punem toată puterea noastră de muncă în slujba lor, să căutăm soluții pentru rezolvarea problemelor. Dublarea populației într-un timp așa de scurt și mutarea la Miroslava a multor familii de tineri care lucrează în municipiul Iași ne-au prins oarecum nepregătiți cu infrastructura pentru creșe și grădinițe, dar lucrăm intens pentru rezolvarea cât mai rapidă a lucrurilor. Așadar, le cer scuze public pentru disconfortul creat!
8. Intenționați să candidați în 2020 pentru un nou mandat de primar? Dacă da, de ce? Dacă nu, de ce?
Ștefan Timofte: Dacă oamenii mă mai vor, o să mai candidez o dată. Îmi doresc din tot sufletul să fiu sănătos, să îmi duc mandatul până la capăt, să nu deazmăgesc oamenii care și-au pus speranțe în mine, și, dacă voi considera că starea fizică și psihică îmi va permite să mai candidez, și dacă oamenii mă vor, o sa candidez. Dacă nu, mă retrag, că doar nu m-am născut primar. Sunt un om care muncește, am grădină, când ma duc acasă dau cu sapa, nu mă feresc de muncă.
Dan Niță: Da, voi cere votul de încredere cetățenilor din comuna Miroslava în anul 2020 pentru a putea continua și finaliza proiectele deja începute.