Igor Dodon – un președinte suspendat la nevoie

0
642

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a fost suspendat din funcție pentru a patra oară de la accederea sa în funcție. Și de această dată Igor Dodon a fost suspendat din funcție de către Curtea Constituțională, după ce a refuzat în mod repetat să semneze decretele de numire a doi noi miniștri în Guvernul Filip, invocând motive de lipsă de profesionalism și probleme de integritate ale candidaților. Decretele respective au fost semnate de președintele Parlamentului, Andrian Candu.

Spuneam că, este pentru a patra oară când este suspendat președintele actual, Igor Dodon. Procedura de suspendare a președintelui a fost aplicată după ce magistrații Curții Contituționale de la Chișinău au dat o interpretare a normei constituționale, prin care explicau că refuzul șefului statului de a numi a doua oară un ministru propus de premier constituie ”imposibilitate temporară de a-și exercita atribuțiile şi justifică instituirea interimatului funcției, care se asigură, de preşedintele Parlamentului sau de prim-ministru”.

Speakerul legislativului moldovenesc se întreabă dacă mai e nevoie de președinte

La ceremonia de învestire a noilor miniștri – cel al Sănătății, Silvia Radu, și al Agriculturii, Nicolae Ciubuc, Andrian Candu, președintele legislativului de la Chișinău, a declarat că Igor Dodon a încălcat Constituția și s-a întrebat în mod retoric dacă în această situație mai este nevoie de instituția prezidențială.

Andrian Candu, președintele Parlamentului Republicii Moldova: „Este a patra oară în care se exercită interimatul și îmi pun un semn de întrebare dacă mai avem nevoie de instituția președinției. Parlamentul și Guvernul își exercită atribuțiile, de ce să mai cheltuim bani pentru întreținerea președinției?”

 

Dodon caută în tot vina unioniștilor

Această întrebare a lui Andrian Candu vis a vis de necesitatea instituției prezindențiale n-a rămas fără un răspuns din partea președintelui Dodon. Chiar dacă în discuție este imaginea și credibilitatea unei instituții de bază a statului moldovean, Igor Dodon a preferat să caute și aici vina unioniștilor, amintindu-și printre altele de tragicele evenimente din aprilie 2009 de la Chișinău.

Igor Dodon, președintele Republicii Moldova: ”Declaraţia sa (n.r. a lui Andrian Candu) precum că Moldova, probabil, nu ar avea nevoie de preşedinte, este mai mult decât stranie. Aşa spuneau unioniştii care, la 7 aprilie, 2009, au incendiat, la Chişinău, clădirile Preşedinţiei şi a Parlamentului, declarând că toate acestea le au la Bucureşti. Totuşi, tentativele de a substitui preşedintele ţării nu vor dura mult. În curînd, vor avea loc alegerile parlamentare şi atunci aceşti oameni vor fi înlăturați pentru perioade mult mai îndelungate.”

 

Analiștii de la Chișinău se întreabă de câte ori va mai fi suspendat Dodon

Societatea moldovenească a primit noutatea suspendării din funcție a președintelui ca pe o nouă pagină de teatru de prost gust, orchestrată de către guvernarea lui Plahotniuc și cu Igor Dodon în rol principal. Materialele de presă au fost pline de caricaturi și glume de-ale internauților în adresa lui Dodon, una dintre cele mai cunoscute deja fiind ”DODON vs DODOFF”.

În tot acest amalgam de satiră și grotesc politic, observatorii vieții politice încearcă să discearnă ce se întâmplă și se întreabă de câte ori va mai fi suspendat Igor Dodon, ori, scenariul cu suspendarea președintelui nu poate avea loc la nesfârșit.

Pentru Bogatu, editorialist: ”Cu toate că se comportă aidoma unui găinar, Dodon e un infractor periculos. Și nu doar pentru faptul că vina lui este mult mai mare decât a unui huligan de cartier. Rămânând practic nesancționat pentru încălcările repetate ale Constituției, el trimite un semnal populației că înalții funcționari ai statului pot scuipa de sus pe legislația în vigoare fără a suporta vreo consecință. Astfel, în societate se induce ideea de debandadă, de neglijare a justiției, de dispreț față de lege.”

Experții agenției de presă Info-prim Neo merg și mai departe cu analiza, căutând o ieșire din acest joc periculos, atunci când președintele este suspendat temporar, iar atribuțiile acestuia sunt îndeplinite de președintele legislativului.

Experții Info-prim Neo: ”Dacă prin recurgerea la absurd șeful statului ar refuza în general să semneze decrete și să-și exercite atribuțiile, acestea ar fi îndeplinite cu succes de către președintele interimar. Fără să se recurgă la procedura de demitere a șefului statului. Astfel, Curtea Constituțională prin găselnița sa a transformat o procedură constituțională obligatorie în una de oportunitate politică pură. În acest context se ivesc două întrebări legitime. Prima se referă la titlul acestui articol – chiar are nevoie Republica Moldova de un președinte ales? A doua întrebare se referă la durata acestei perioade de coabitare ingenioasă a guvernării cu șeful statului? Răspunsul la cea de a două întrebare e la suprafață – până după alegerile parlamentare, fixate pentru 24 februarie 2019.”

E adevărat, e complicat de explicat celor din afara Republicii Moldova că această a patra suspendare a lui Igor Dodon nu mai este un breaking-news și nici o alertă la Chișinău. De fapt, scenariul a fost chiar previzibil și este foarte cunoscut cetățenilor moldoveni.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments