Musulmanul care a renunțat la religia sa, amenințat cu moartea de gruparea teroristă Hamas

Fadi Abuhassan are 28 de ani și a ajuns în urmă cu doi ani și jumătate în Iași după ce a obținut o bursă de studii. Are drept de ședere în România până pe 30 octombrie. A renunțat la religia musulmană și este amenințat constant cu moartea de către membrii grupării teroriste Hamas . Daca statul roman nu îi acceptă statutul de protecție subsidiara, Fadi Abuhassan este nevoit să se întoarcă în țara sa, unde, cel mai probabil, va fi condamnat la moarte

0
2645

Un tânăr din Palestina cere statului român protecție subsidiară. Pentru Fadi Abu Hassan zilele sunt numărate. Pe data de 30 octombrie îi expiră permisul de ședere în România chiar dacă tânărul lucrează într-o firmă de IT în Iași. Dacă nu va obține statutul de protecție subsidiară, Fadi Abuhassan este obligat să se întoarcă în Palestina unde, susține el, se duce la moar­te. Problemele tânărului au început când a renunțat la religia sa și nu a mai dorit să fie musulman. Rudele sale l-au renegat definitiv, iar gruparea teroristă Hamas îi trimite mesaje de amenințare.

Amenințat de gruparea teroristă Hamas

Fadi Abuhassan are 28 de ani și a ajuns în urmă cu doi ani și jumătate în Iași după ce a obținut o bursă de studii pentru a face masterul la Telecomunicații și Electronică.

„Povestea a început în Gaza când am renunțat la religie în secret, nimeni nu știa. Doar prietenii mei apropiați care sunt și ei ca mine acum. În perioada de liceu am desfășurat activități sociale și religioase cu membrii grupării Hamas. Însă, în perioada facultății, după o studiere mai profundă a “Coranului” am realizat că mișcarea Hamas este o grupare teroristă care împărtășea ideologia “Jihadului” cu care nu puteam fi de acord. Așa am descoperit că sunt mai multe lacune în religia musulmană și am ajuns la idea că nu există Dumnezeu. Așa am decis să nu mai fiu musulman”, a declarat Fadi Abuhassan.

 

Tânărul și-a ținut în secret decizia de a renunța la religie, dupa care a vorbit cu o ziaristă din Palestina căreia i-ar fi povestit că în Gaza sunt mai multe persoane care au renunțat la religia musulmană in secret și nu au cum sa spuna asta de teama, și a convenit cu aceasta să îi publice povestea. De aici au și început amenințările grupării special dupa ce și-a publicat articolul pe pagina lui de pe facebook.

„Am primit amenințări pe facebook și ultima amenințare am primit-o din partea rudelor mele. Toate amenințările au fost cu moartea. Toate sunau așa «Dacă tu ești bărbat revino în Palestina, noi te așteptăm pe tine.» Îmi este frică. Dacă mă întorc în Palestina, nu am nicio șansă să supraviețuiesc. Aici în România mă simt în siguranță, nu au cum să ajungă la mine, sunt prea departe”, a mai spus Fadi Abuhassan.

 

Renegat de familie

Fadi Abuhassan a ră­mas acum și fără spri­jinul familiei. Tânărul susține că pă­rin­ții i-au înaintat o hârtie prin care nu mai recunosc că face parte din familie. În plus, unchiul tânărului  este membru în gruparea Hamas.

„Am documentul scris în arabă, din Palestina precum familia mea “ rudele mele” m-au renegat pentru că am renunțat la religie. Mi-au cerut de trei ori până acum să mă întorc la religia musulmană. Pentru că am refuzat și am decis să fiu liber acum familia mea m-a înștiințat printr-un document scris că nici dacă aș vrea să mă mai întorc nu mă mai acceptă”, a mai spus Fadi Abuhassan.

 

 

Amenințări cu moartea

Tânărul susține că în Palestina s-a simțit ca și cum ar fi fost la închisoare, chiar dacă nu a fost închis. Fadi Abuhassan vorbea tot timpul în secret cu prietenii lui despre religie și viață. Abia când a ajuns în România a simțit că poate să vorbească liber.

„Când am venit în România, m-am simțit în siguranță. M-am simțit departe. Am simțit că am nevoie să mă exprim în modul în care gândesc și am simțit aici că am libertate. Am început să scriu pe facebook ce cred eu, că am stat o perioadă lungă în Gaza și nu am putut să vorbesc. și așa au început problemele mele. Când am fost amenințat prima dată nu m-am speriat, însă am început să primesc din ce în ce mai multe mesaje și telefoane. Asta a fost cel mai grav pentru mine, că m-au amenințat și cu moartea. O perioadă am stat singur și nu am înțeles ce se întâmplă. Apoi am făcut cerere de azil aici, în România ca să mă simt în siguranță. Am fost la Rădăuți la interviu, am pregătit toate actele și am cerut azil, să fiu refugiat. Am așteptat aproape o lună și am fost respins pentru că, spun ei, nu i-am convins. Am ajuns și la Judecătorie unde am făcut plângere în instanță. Mi-au oferit protecție subsidiară și am fost mulțumit. Dosarul a rămas în județul Suceava de unde trebuie să primesc și verdictul final. {i au spus că acum o luăm de la zero. Am fost iar la Rădăuți pe opt octombrie și mi-au respins dosarul și nu am înțeles de ce”, s-a plâns Fadi Abuhassan.

 

La începutul acestui an, mai exact pe 11 ianuarie, Fadi Abuhassan s-a prezentat la Centrul Regional de Proceduri și Cazare pentru Solicitanții de Azil Rădăuți, unde a depus o cerere de protecție internațională invocând persecuții viitoare din partea familiei și organizației teroriste Hamas. Tânărul a depus la dosar, în xerocopie, 17 pagini de convorbiri private de pe facebook.

Fadi Abuhassan a declarat că a primit un telefon de la un membru al grupării Hamas care l-ar fi amenințat cu moartea spunându-i “Dacă nu te oprești să postezi despre religie lucruri neadevărate, când ai să vii în Gaza o să te omorâm”.

Astfel că răspunsul pe care l-a primit de la Inspectoratul General pentru Imigrări a fost unul neașteptat. Printr-o hotărâre tânărul este înștiințat că i-a fost respinsă cererea de acordare a statutului de refugiat și nu i se acordă protecție subsidiară.

„Multe dintre declarații reprezintă doar convingerile sale, care nu au o bază reală, concretă și imposibilitatea oferirii detaliilor cerute este de asemenea de natură a duce la concluzia că nu toate faptele prezentate corespund realității. Există numeroase neconcordanțe între declarațiile sale, numeroase întrebări la care nu a putut oferi răspunsuri satisfăcătoare, precum și lipsa de plauzibilitate, lipsa unui fir logic al evenimentelor duc la concluzia că temerea nu este întemeiată din punct de vedere subiectiv.” – se arată în documentul Inspectoratului General pentru Imigrări Rădăuți datat 23.02.2018

 

„De ce să mă duc la moarte?”

Fadi Abuhassan a fost la mai multe interviuri la Centrul Regional de Proceduri și Cazare pentru Solicitanții de Azil Rădăuți. În data de 30 octombrie tânărului îi expiră permisul de ședere în România.

„Dacă nu obțin statutul de protecție subsidiară, nicio țară nu mă primește și o să mă dea afară din România, fiind obligat să mă întorc în Palestina unde voi fi condamnat la moarte. Dacă merg  în Palestina e ca și cum mă duc la cimitir. Sunt foarte stresat. O să fie ultima ședință, e ultima mea șansă la viață”, a declarat Fadi Abuhassan.

 

Îmi doresc o viață nouă

Fadi Abuhassan se simte liber în România. Tânărul lucrează de șase luni de zile într-o firmă de IT și stă cu chirie. „Stau cu grijă tot timpul. Cer doar protecție subsidiară. Nu vreau mai mult. Mă ajută să stau departe de amenințări și să nu mă întorc în Palestina. Îmi doresc să încep o altă viață nouă în România. Departe de amenințări, departe de gruparea asta. Lucrez și nu stau degeaba”, a spus Fadi Abuhassan.

Familia lui Fadi Abuhassan a plecat de frica războiului din Palestina în Egipt. Tânărul mai are o soră mai mică cu un an și un frate mai mare. Durerea e și mai mare când știe că e atat de departe de familia. Singura lui șansă la liniște a rămas decizia autorităților.

 

Pe 30 octombrie i se va decide soarta

Pentru Fadi Abuhassan data de 30 octombrie este decisivă dacă va primi sau nu o nouă șansă la viață.  Tânărul spune că se gândește cu groază la decizia autorităților. Dacă nu i se va prelungi șederea în România, Fadi Abuhassan nici nu vrea să se gândească ce îl așteaptă în Palestina.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments