Tarile UE care acorda cetatenie sau drept de rezidenta pe bani

Refugiu pentru corupti sau criminali?

0
590
pasaport

Intr-un raport intitulat „In lumea tulbure a vizelor aurite”, Transparency International si Global Witness afirma ca ” la fel ca un bun de lux, cetatenia sau dreptul de rezidenta in UE se pot cumpara”, scrie publicatia belgiana Le Vif.

Coruptii si criminalii pot gasi usor refugiu in Europa gratie opacitatii si lipsei de reglementare a programelor numite „Vize aurite”, scriu autorii raportului.

„Avantajul economic al acestor aranjamente, care permit sa se ofere cetatenia sau dreptul de rezidenta unor ne-europeni in schimbul unor investitii importante, este compromis de riscurile legate de lipsa unui control, ceea ce favorizeaza luarea unor decizii discretionare, coruptia ajutand la aceasta”.

Patru tari din uniune (Austria, Bulgaria, Cipru si Malta) „vand” pasapoarte si alte douasprezece acorda conditionat drept de rezidenta unor investitori bogati, precizeaza raportul. Cel putin sase mii de pasapoarte si aproape o suta de mii de permise de sedere au fost in acest fel „vandute” in ultimii zece ani.

„Portugalia, Spania, Letonia, Ungaria si Marea Britanie au acordat aproximativ zece mii de fiecare”, potrivit autorilor raportului. Cipru a facut o adevarate avere din aceste permise de sedere, reusind sa adune in cinci ani,aproximativ 5 miliarde de euro. In anul 2014 si Malta a aderat la acest program, reusind sa adune pana anul acesta 718 milioane de euro.

Cine investeste minim 150.000 de euro, in Grecia sau Letonia, primeste permis de rezidenta. Pentru procurarea unui pasaport cipriot e nevoie sa scoti din buzunar aproximativ doua milioane de euro, acuza textul raportului.

Raportul apare la cateva saptamani dupa un raid al politiei finlandeze contra unei agentii imobiliare care s-ar afla in centrul unei operatiuni de spalare de bani in valoare de zece milioane de euro, afirma ONG-urile. „In fruntea acestei agentii se afla un om de afaceri rus care si-ar fi cumparat cetatenia malteza”.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments