În caz de război, românii plecați în străinătate vor avea la dispoziție 10 zile să revină în țară, potrivit unui proiect de lege al Ministerului Apărării Naționale (MApN). Cei care nu mai au domiciliul în România trebuie să contacteze centrele militare în cel mult 15 zile.
La instituirea stării de asediu, la declararea stării de mobilizare sau a stării de război, cetăţenii români încorporabili și rezerviștii cu domiciliul în România, plecaţi temporar în afara ţării, vor avea obligația de a se întoarce în țară pentru serviciul militar în cel mult 10 zile.
În prezent, legea prevede că tinerii chemați la recrutare, recruții și militarii rezerviști sunt obligați să predea adeverința de recrutare, livretul militar sau ordinul de chemare la mobilizare, după caz, înainte de plecarea în străinătate și să ridice documentele respective la înapoierea în țară.
Proiectul elaborat de ministerul de resort prevede acum această obligație doar la plecarea în străinătate pe o perioadă mai mare de 30 de zile.
În schimb, proiectul stabilește condiții clare pentru românii dn străinătate în ce privește efectuarea serviciului militar în caz de nevoie.
În mod normal, cetăţenii încorporabili, rezerviştii voluntari şi rezerviştii au obligaţia de a se prezenta la locul, data şi ora prevăzute în ordinul de chemare.
Prin excepţie, însă, la instituirea stării de asediu sau la declararea stării de mobilizare sau a stării de război cetăţenii încorporabili, rezerviştii voluntari şi rezerviştii cu domiciliul în România, dar plecaţi temporar în afara ţării, au obligaţia de a se prezenta, în termen de maximum 10 zile de la data notificării, la centrele militare în evidenţa cărora se află sau la structurile de care depind, în vederea îndeplinirii serviciului militar pe bază de conscripţie.
Prin notificare se înţelege înştiinţarea în scris, la domiciliul din România, prin ordin de chemare, a celui în cauză cu privire la obligativitatea prezentării la centrele militare sau la structurile din cadrul instituţiilor cu atribuţii în domeniul apărării şi securităţii naţionale în vederea îndeplinirii serviciului militar.
Totodată, cetăţenii încorporabili şi rezerviştii care nu au domiciliul în ţară, precum şi persoanele care nu au putut fi notificate, au obligaţia ca în termen de maximum 15 zile de la publicarea în Monitorul Oficial al României a hotărârii Parlamentului privind declararea stării de mobilizare sau a stării de război, precum şi a decretului Preşedintelui României privind declararea stării de mobilizare sau instituirea stării de asediu sau a stării de urgenţă să contacteze centrul militar în evidenţa cărora se află cu privire la modalitatea de îndeplinire a serviciului militar.
Cetăţenii încorporabili sunt consideraţi cetăţenii români, bărbaţi, cu vârsta cuprinsă între 20 şi 35 de ani, care nu îndeplinesc serviciul militar activ.
Sursa : https://romani-buni.info/2018/09/te-introci-romanii-din-diaspora-trebuie-sa-vina-in-tara-in-10-zile-in-caz-de-razboi-ce-prevede-proiectul-mapn/