Tot pe ultimul loc. Romania, ultima din UE intr-un clasament al calitatii vieti cetatenilor

0
297
Young family walking on beach

Intr-un clasament al calitatii vietii apar 146 de tari, Romania ocupand locul 44, fiind depasita de toate celelalte state membre ale Uniunii Europene. Clasamentul apare la initiativa organizatiei non-profit, Social Progress Imperative cu sprijinul Deloitte avand denumirea de „Indicele de progres social 2018”. In comunicatul acestei organizatii, Norvegia e pe primul loc in lume, iar Slovenia e tara din Europa de Est cu cea mai buna clasare.

Social Progress Index (SPI), masoara calitatea vietii si bunastarea sociala a cetatenilor din 146 de tari, analizand trei dimensiuni principale, nevoile de baza ale omului (hrana si sistemul de sanatate, apa si salubritatea, siguranta personala), fundamentele bunastarii (acces la educatia de baza, acces la comunicatii si informatii, ingrijire medicala si bunastare, calitatea mediului) si oportunitatea (drepturi personale, libertate personala si de alegere, incluziune, acces la educatie avansata).

Pe primele locuri in lume sunt Norvegia, Islanda si Elvetia iar pe ultimele Afganistan, Ciad si Republica Centrafricana. Sunt sase categorii, statele membre ale Uniunii Europene, cu exceptia Bulgariei si a Romaniei se gasesc in primele doua categorii, avand un nivel ridicat al calitatii vietii. Dintre statele din regiunea noastra cel mai bun loc este ocupat de Slovenia (22), fiind urmata de Cehia (26), Estonia (27), Lituania (31).

Romania a urcat pe locul 44, in acest an, de pe locul 51, pe care se clasa in 2014. Se face o comparatie intre statele cu un PIB pe cap de locuitor similar, Romania fiind ultima la urmatoarele capitole: servicii de apa si canal, servicii de salubritate, accesul la servicii medicale de calitate, accesul la educatie avansata, speranta de viata sau incluziunea sociala. In concluzie acest raport arata unde trebuie sa amelioram anumite aspecte ale calitatii vietii si poate fi folosit de factorii decizionali pentru a realiza o strategie pe termen lung.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments