Sunt capricioase și independente, iar noi le iubim și le căutăm compania. Relația oamenilor cu pisicile are o vechime de 9.500 de ani și nu dă semne că se va stinge prea curând.
Am aflat multe lucruri despre ele în atâția ani de conviețuire și tot nu am reușit să le înțelegem pe deplin. În acest articol, îți prezentăm câteva curiozități despre pisici, care te vor ajuta să cunoști mai multe despre aceste animale atât de frumoase și iubite.
1. De ce mănâncă de mai multe ori pe zi
Iată prima informație de pe lista noastră cu curiozități despre pisici. Strămoșul pisicii era un vânător solitar, care vâna animale mici, spre deosebire de strămoșii câinelui, care vânau în haită animale mari.
De aceea, câini au tendința de a mânca dintr-o dată o porție mare de mâncare, în timp ce pisicile preferă mai multe mese mici de-a lungul zilei.
2. Vânează de amuzament
Pisicile vânează chiar dacă nu le este foame. În cadrul proiectului KittyCam, cercetătorii de la Universitatea din Georgia au atașat camere video de 60 de pisici, pentru a le studia comportamentul.
Așa au ajuns la concluzia că doar 28% din prada capturată este consumată de animale. Jumătate dintre vietățile ucise au fost abandonate în locul unde fuseseră vânate. Restul au fost duse acasă, la stăpâni.
3. Curiozități despre pisici – Vederea lor evoluează
Din punctul de vedere al proporțiilor, ochii pisicii sunt enormi. Acest lucru se datorează faptului că felinele au evoluat pentru a putea vâna în condiții de lumină slabă.
Mai mult, ochii pisicilor sunt diferiți, în funcție de mediul în care trăiesc animalele. Pisicile care trăiesc în aer liber văd bine la mare distanță, iar cele care trăiesc în locuințe văd bine la distanță mică.
Fiindcă au ochii atât de mari, pisicile nu pot focaliza obiectele aflate la mai puțin de 30 de centimetri apropiere. Însă pot pipăi cu mustățile lucrurile pe care nu le pot vedea.
4. Stau bine cu mirosul. Cu gustul – nu prea
Pisicile au sensibilitate la miros ieșită din comun. Acest simț le ajută pe micile feline să detecteze schimbările cele mai nesemnificatve modificări chimice din mediul în care trăiesc, inclusiv apropierea altor pisici.
Pe de altă parte, simțul gustului nu este la fel de impresionant. Potrivit unui studiu din 2006, pisicile sunt unele dintre puținele animale care nu au receptori pentru gustul dulce. Așadar, nu le vei amăgi niciodată cu vreo gustare dulce.
5. Alături de oameni de mii de ani
Iată una dintre cele mai interesante curiozități despre pisici. Un studiu din 2007 arată că strămoșul pisicilor, Felis silvestris lybica, a fost domesticit cu cel puțin 9.000 de ani în urmă, undeva în Orientul Mijlociu.
Pe măsură ce cultivarea grânelor era tot mai răspândită, fermierii aveau nevoie ca dăunătorii să fie ținuți sub control. Cea mai timpurie dovadă arheologică a relației noastre cu pisicile este o pisică îngropată alături de un om pe insula Cipru, cu aproximativ 9.500 de ani în urmă.
6. Unele pisici au mai multe degete
Iată încă o informație interesantă de pe această listă de curiozități despre pisici. Pisicile și marinarii au o relație îndelungată. Timp de mai multe secole, felinele au fost luate de marinari pe vase, pentru a ține rozătoarele sub control și pentru a aduce noroc.
Aceste pisici care cutreierau mările au lăsat urme. Peste 10% dintre pisicile din orașele de coastă din Noua Anglie și Nova Scotia au degete în plus (polidactilie).
Dat fiind că aceste provincii se aflau pe ruta vaselor comerciale, este posibil ca niște exemplare cu polidactilie să fi ajuns în regiune cu vasele de negoț, la mijlocul secolului al XVIII-lea. Asta ar explica, spun cercetători, incidența crescută a acestei mutații rare în zonă.
7. Curiozități despre pisici – Cea mai veche imagine a unei pisici domestice
O reprezentare a unei pisici purtând zgardă a fost descoperită într-un mormânt vechi de 4.400 de ani, în Saqqara, Egipt. Aceasta este cea mai veche imagine cunoscută a unei pisici domestice.
8. Somnul este baza!
Pisicile domestice își petrec între 50% și 70% din zi dormind, iar 15% făcându-și toaleta. Restul timpului îl petrec mâncând și – ce surpriză! – lenevind.
9. De ce torc pisicile?
Torsul este una dintre cele mai fascinante curiozități despre pisici. Doar pentru că toarce, nu înseamnă că pisica ta este fericită. E adevărat că pisicile torc atunci când sunt mulțumite, dar ele torc și când sunt bolnave, stresate sau le doare ceva.
Oamenii de știință nu știu exact de ce torc pisicile, dar una dintre ipoteze este că frecvența sunetului produs în timpul torsului – între 25 și 250 de hertzi – are un rol vindecător.
10. Curiozități despre pisici – Cea mai bogată pisică din lume
Un negustor britanic de antichități, pe nume Ben Rea, își iubea motanul atât de mult încât i-a lăsat întreaga avere drept moștenire. În 1988, motanul, pe nume Blackie, a devenit deținătorul unei averi estimate de 13 milioane de dolari.
Banii au fost împărțiți între trei organizații care se ocupau de îngrijirea felinelor, care au fost însărcinate să se asigure de traiul regesc al companionului lui Rea. Astfel, Blackie a intrat în Cartea Recordurilor drept cea mai bogată pisica din lume.