20 de curiozități despre igienă pe care nu le știai

0
655
igiena

Curățenia este o treabă serioasă; mâinile murdare au ucis nenumărați  oameni, printre care și un președinte al SUA. Îți prezentăm o listă de curiozități despre igienă care, cu siguranță, îți vor îmbogăți cultura generală.

1. Iată prima informație de pe lista cu curiozități despre igienă. Termenul „igienă” vine de la „Higia”, zeița greacă a sănătății, curățeniei și… a Lunii. Se pare că zeii grecilor lucrau în schimburi duble.

2. Corpul uman adăpostește aproximativ 1.000 de specii de bacterii. Există mai mulți microbi pe corpul tău decât oameni pe Pământ.

3. Săpunul antibacterian nu este mai eficient în prevenirea infecțiilor decât săpunul obișnuit, iar triclosanul (ingredientul activ) poate să perturbe activitatea hormonilor sexuali.

4. Un studiu desfășurat pe 11.000 de copii a arătat că un mediu prea igienic crește riscul de eczemă și astm.

5. Călugărilor Jain Dharma (o religie minoritară în India) le este interzis să-și îmbăieze altă parte a corpului în afară de mâini și picioare. De ce? Deoarece ei cred că, dacă s-ar îmbăia, ar pune în pericol viața a milioane de microorganisme.

6. De fiecare dată când tragem apa după utilizarea toaletei, dacă lăsăm ridicat capacul closetului, bacteriile sunt împrăștiate de jetul de apă până la 2 metri distanță de vas. Dacă în încăpere mai există și uscătoare cu aer cald, microorganismele vor fi răspândite și mai departe.

7. Săpunul își primește numele de la mitologicul munte Sapo. Grăsimea și cenușa de la sacrificiile de animale de pe acest munte ajungeau în Tibru, creând un agent rudimentar de curățare, care ajuta femeile la spălatul rufelor.

8. Egiptenii antici și aztecii se frecau cu urină pe piele pentru a vindeca tăieturile și arsurile. Ureea, o substanță chimică din urină, este cunoscută pentru faptul că ucide ciupercile și bacteriile.

9. Henric al IV-lea, rege al Angliei, le cerea cavalerilor săi să facă baie „măcar o dată în viață” – în timpul ceremoniilor în care erau numiți cavaleri.

10. În secolul XVIII, gunoiul și excrementele pe care englezii le aruncau pe fereastră direct în stradă au contaminat proviziile de apă ale Londrei, iar localnicii au fost astfel obligați să bea gin.

11. O elevă de clasa a șaptea din Florida a câștigat premiul concursului de știință al școlii ei, demonstrând că există mai multe bacterii în mașinile de gheață din restaurantele fast-food decât în apa din closet.

12. Nu există nicio „regulă de cinci secunde” când vine vorba de mâncatul alimentelor scăpate pe jos. Bacteriile nu au nevoie de timp ca să contamineze mâncarea.

13. Prima perie de dinți adevărată, făcută din fire de păr de porc siberian inserate într-un mâner din os de vită, a fost inventată în China în 1498. Însă spălatul pe dinți a devenit un obicei în Vest abia când soldații au fost obligați să îl practice, în timpul Celui De-al Doilea Război Mondial.

14. Hârtia igienică „fără așchii” a fost introdusă pe piață abia în 1935. Opțiunile anterioare includeau mușchiul de tundră pentru eschimoși, un burete cu apă sărată pentru romani și frunzele de porumb, brusture sau alte plante, în restul lumii.

15. NASA a cheltuit recent 23.4 milioane de dolari proiectând o toaletă pentru navete spațiale, toaletă care sfidează lipsa gravitației cu o tehnologie de sucțiune de 850 de litri de aer pe minut. Cam mulți bani pentru o toaletă.

16. În 1843, Oliver Wendell Holmes a dus o campanie pentru măsuri sanitare de bază în spitale. Însă a intrat în conflict cu ideile sociale ale timpului și a fost larg dezaprobat.

Ca să înțelegi ce mentalitatea aveau oamenii despre igienă, iată ce spunea Charles Meigs, un obstretician american de frunte: „Doctorii sunt niște gentlemani, iar mâinile gentlemanilor sunt curate!”

17. Iată și cea mai tragică dintre aceste curiozități despre igienă. Aproximativ 25% dintre femeile care nășteau în spitalele europene în secolele XVII – XIX mureau de febră puerperală, o infecție răspândită de doctorii și asistentele care nu respectau normele de igienă.

18. Televizorul ucide (dar nu așa cum te-ai aștepta)! O echipă de cercetători din Arizona a descoperit că telecomenzile sunt cele mai mari purtătoare de bacterii în camerele de spital, mai rău chiar și decât mânerele din toalete.

Telecomezile răspândeau stafilococul, care este rezistent la antibiotice și care contribuie la cele 90.000 de morți anuale rezultate în urma infecțiilor luate din spitale.

19. Se știe acum că președintele american James Garfield (1831-1881) nu a murit de pe urma glonțului tras de Charles Guiteau, ci în urma faptului că unii membri din echipa medicală care l-a tratat aveau mâinile murdare, provocându-i o infecție gravă, din cauza căreia a murit trei luni mai târziu.

20. Aproximativ 20% dintre oameni nu se spală pe mâini după ce folosesc toaleta. Dintre cei care, totuși, se spală, doar 30% folosesc săpun.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments