Viceprimarul Radu Botez e pregătit pentru orice în caz de război sau în cazul unui atac chimic. În centrul Iaşului, la subsolul unui bloc turn, Botez a construit un buncăr antiatomic de peste 100 de metri pătraţi. Adăpostul a fost construit în urmă cu zece ani.
Cel mai sigur loc din Iaşi se află la subsolul unui bloc din centrul oraşului. Este vorba despre un buncăr construit cu zece ani în urmă, unde te poţi simţi în siguranţă în cazul unui război, atac chimic sau cutremur. Locul secret are o suprafaţă de 100 de metri pătraţi şi poate adăposti peste o sută de oameni. Spaţiul a fost special amenajat cu ventilaţie şi aerisire, dar şi ieşire de siguranţă. Buncărul a fost construit de viceprimarul Radu Botez când a început lucrările de ridicare a blocului.
Locul secret din Iaşi
Radu Botez, viceprimarul Iașului a făcut un buncăr ca la carte. Este vorba despre un adăpost de 100 de metri, antiatomic și antichimic. Un loc unde ești în siguranță fie că vine un război, cutremur, sau sunt inundații. Buncărul a fost construit cu foarte multă strictețe. Pereții au o lățime de peste 40 de cm, în interior sunt aerisiri și poate funcționa în situații de forță majoră. Ideea a venit în momentul în care Radu Botez a început construţia blocului turn. Atunci legislaţia prevedea şi realizarea unui astfel de spaţiu.
“Când am început să construiesc blocul de zece etaje, atunci m-am gândit și la acest buncăr. Pentru acel bloc am realizat la primul subsol o parcarea subterană cât toată suprafața terenului, nu doar cea a clădiri, iar la subsolul al doilea există o serie de boxe și acest adăpost construit exact după normele actuale, adică cu pereții de a o anumită grosime, mai mare decât grosimea standard, cu tavanul de o anumită grosime. Are o ieșire spre exterior printr-un tunel, la o anumită distanță de locație. Când am început construcția respectivă la o anumită cantitate de metri pătrați, trebuia să ai un astfel de element și am respectat legislația. Nu cred că se va ajunge să îl folosesc, sper să nu se întâmple asta. Are un sistem special de aerisire, cu ventilatoare care fluidizează aerul din zona respectivă. Are o zonă în care îți amenajezi o toaletă fără canalizare. Culmea că atunci am cumpărat recipient pentru ape speciale. Nu se știe niciodată ce o să fie. Deocamdată plătesc impozit pentru el”, a declarat Radu Botez, viceprimar municipiul Iași.
Investiție de 30 de mii de Euro, acum zece ani
În anul 2008, când a fost construit buncărul, viceprimarul Radu Botez a investit aproximativ 30 de mii de Euro pentru realizarea adăpostului. Practic buncărul este mai scump decât un apartament. Pereţii sunt mult mai groşi, în interior fiind pusă o venitilaţie cu aerisire specială.
“Nu m-am gândit niciodată ce am să fac cu acest buncăr. Cert este că atunci când l-am început, am respectat legislaţia şi mi-am propus să îl construiesc cât mai bine. A fost o investiţie destul de mare la acea vreme. Aş putea spune că am investit mai mult ca într-un apartament. Noi am estimat atunci, adică acum zece ani, pentru această suprafață de aproximativ 100 de metri pătraţi, în jur de 30 de mii de Euro”, îşi aminteşte Radu Botez.
Chiar dacă nu a fost folosit până acum, Radu Botez are planuri mari cu adăpostul. Pe viitor speră să facă o cramă, iar până atunci își lasă vecinii să utilizeze spațiul.
“Ce am vrut să fac și nu am mai reușit din cauza timpului, poate și din cauza banilor, am avut un proiect de a tapeta tot buncărul. Am vrut să pun de-a lungul pereților rafturi cu o anumită înclinație pentru vin. Făcusem un calcul și în buncăr încap în jur de 20 de mii de sticle. Practic puteam să închid ușa și să stau liniștit, eu nereușind să beau nici măcar o sticlă pe lună. Dar în buncăr este o tempratură relativ constantă. Reprezintă o pivniță foarte bună pentru vin sau murături. Acolo ușa este lăsată deschisă pentru că cineva din bloc vrea să folosească spațiul”, a mai precizat Radu Botez.
Blocul în al cărui subsol se află buncărul este în vecinătatea sediului Poliției Rutiere din Iaşi. Până a fi folosit în situaţii de urgenţă, viceprimarul Radu Botez speră să îi găsească o destinaţie buncărului.
Buncăr civil în Moldova
Cel mai mare buncăr civil din România se află la Botoşani, un loc sigur unde oamenii se pot adăposti în caz de război. Este vorba despre o suprafaţă de aproximativ 300 de metri pătraţi care este un centru de comandă, pregătit special pentru situaţii de urgenţă. Buncărul din Botoşani a fost construit în 1978, făcând parte dintr-un plan naţional de apărare. Atunci, Nicolae Ceauşescu ar fi decis construcţia acestui loc de siguranţă din două motive: judeţul Botoşani era aproape de graniţa rusească, dar şi pentru că unul dintre oamenii săi de încredere era din acea zonă.
Chiar dacă zilnic trec prin zona buncărului sau calcă peste el, puţini oameni ştiu de existenţa adăpostului de siguranţă. Acesta a fost construit într-un cartier din apropierea Botoşaniului, sub asfaltul străzilor. Locul este unul bine păzit, unde pot intra doar oamenii în uniformă. Buncărul este unul anti-aerian, construit special pentru a oferi siguranţă tuturor tipurilor de calamităţi.
Labirintul de beton armat
În buncăr se intră cu foarte mare discreţie, fiind vorba despre un centru de comandă. Oamenii legii susţin că adăpostul este ”creierul” oraşului, locul de unde sunt coordonate toate activităţile şi operaţiunile de salvare şi se iau decizii. Buncărul este dotat cu tot ce este nevoie pentru a fi coordonat oraşul în cazul unui dezastru. Fiind un centru de comandă, din acest buncăr sunt controlate toate adăposturile împânzite în subteranul oraşului. În orice clipă se poate intra în el şi supravieţui. În buncăr se intră discret, pe baza unui registru, asta după ce se trece de o uşă de metal blindată. Se coboară pe o scară îngustă pentru a ajunge la camera de comandă, unde este o încăpere cu mese lungi şi un pupitru. Pe pereţi sunt afişate posibile tipuri de atac, fiind explicat şi modul de procedură.
Ieşirea secretă din buncăr
Buncărul este făcut din beton armat, cu uşi groase, ziduri de peste 30 de centimetri, iar înălţimea spaţiului este de 2,5 metri. Interiorul este prevăzut cu rezervă de apă şi generator de curent.
Acesta are construită o ieşire secretă prin camera cu instalaţii care se întinde pe o distanţă de o sută de metri.
Cel mai mare buncăr din lume este construit în Toronto
Cel mai mare buncăr construit până acum în lume este în micuța așezare canadiană Horning’s Mills, aflată la 100 km nord de Toronto. Ideea este a unui gospodar, Bruce Beach care s-a gândit încă din anul 1980 să realizeze un astfel de adăpost. Buncărul a fost construit acum mai bine de 30 de ani și ocupă o suprafață de 10.000 de metri pătrați și a fost numit Ark Two. Este vorba despre 42 de autobuze şcolare vechi, îngropate sub un strat de beton de o grosime de patru metri. Buncărul poate adăposti 500 de oameni, fiind dotat cu tot ce ai nevoie pentru a supraviețui, rezistent chiar și la un atac nuclear.